Vestas sælger fabrikker og 1000 mand - pris 1 euro
Foto: Vestas
Virksomheder Af
Vestas fortsætter sine frasalg i jagten på lønsomhed, og denne gang gælder det maskinfabrikker og støberier. Salget medfører nedskrivninger, der reducerer salgsprisen til symbolske 1 euro.

Den tyske industrigruppe VTC Partners overtager Vestas' to maskinfabrikker og fire støberier samt de omkring 1000 medarbejdere i Norge, Sverige, Tyskland, Kina og Danmark.

Dermed bliver truslen fra Vestas om fyringer ikke til virkelighed - i hvert fald ikke med Vestas som arbejdsgiver.

Nedskriver 50 mio. euro


 Detaljerne for det "forestående salg", som halvårsregnskabet kaldet det, viser en salgspris på euro 1 samt en earn out-aftale til Vestas, der kan løbe op i 25 mio. euro.

Men samtidig betyder salget en nedskrivning af yderligere 50 mio. euro. Hensættelsen til tab fordeler sig på 20 mio. euro til aktiver bestemt for salg og 30 mio. euro i kort fristede aktiver. Sidstnævnte vil figurere under særlige poster i tredje kvartal 2013.

Vestas kunne i august berette, at salgene ikke ville blive til så gode priser som håbet, fordi forhandlingerne "indikerede en lavere værdi". Det fik Vestas til at nedskrive fabrikkernes værdi med 313 mio. kr. og nu ekstra 373 mio. kr.

Vestas vil af med den bundne kapital i fabrikkerne og kunne operere mere frit samt koncentrere sig om sin kerneaktivitet; at producere vindmøller.

Frasalgets manglende indtægt skal kompenseres af en forventet omkostningsreducering til støbte komponenter på 30 mio. euro over de næste to år.

Ledt længe efter køber


Driftsdirektør Jean-Marc Lechêne siger i fondsbørsmeddelelsen, at salget af maskinfabrikkerne og støberierne er en del af planen om at forbedre kapacitetsudnyttelsen og blive et lettere og mere skalérbart selskab.

"Ved outsourcingen af maskinfabrikkerne og støberierne var det vigtigt at bruge den nødvendige tid på at finde den rigtige partner, således at begge parter kunne drage fordel af de industrielle synergier," siger Jean-Marc Lechêne.

Vestas startede sine frasalg sidste år ved at afsætte sin tårnfabrik i Varde til kinesiske Titan. Siden har topledelsen holdt fast i, at der var et frasalg på vej af maskinfabrikkerne og støberierne - senest i halvårsregnskabet.

Vestas har sat sit planlagte salg af tårnfabrikken i Pueblo i USA på hold, da det i sommer var muligt at lave en aftale om at producere til ærkerivalen General Electric. Det har placeret fabrikken under materielle aktiver i stedet for aktiver til salg, men til salg-skiltet er reelt bare vendt om til et nyt salgsforsøg er realistisk.

I sidste uge annoncerede Vestas lukning af sin nacellefabrik i Taranto i Italien og afskedigelse af 120 mand.


NY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Landsholdsstjerne investerer i ungt gamer-startup: "Det er selvfølgelig et sats, men jeg kunne bare se en enorm energi og vilje i dem"

Andrea Elisabeth Rudolph blev vred og stiftede sit eget hudplejefirma: Præsenterer nu endnu et rekordoverskud

Regnskabet var "branchens bedste nogensinde": Kählers resultat er faldet med 95 pct. på fem år

Pandamani og hotpots: Moderne metropol og gammel kultur smelter sammen i Chengdu

Han hev Moss Copenhagen ud af konkurs og dårligt omdømme: Vi er ude på den anden side

Kronik: Så lad os dog læse kinesisk i Kina!

Dette hotel har værelser, der rengør sig selv: "Vi har et gladere personale nu"

Politisk indsigt: Et mareridt kan vente vinderen