Goldman Sachs, ATP og PFA putter 11 mia kr i Dong
Dong-chef Henrik Poulsen sigter mod en børsnotering om fire til seks år
Foto: Magnus Møller
Virksomheder Af
Goldman Sachs, ATP og PFA vil investere 11 mia. kr. i Dong. En endelig aftale forventes indgået inden udgangen af 2013, fremgår det af en meddelelse til fondsbørsen.

"Finansministeriet og Dong Energy er nået til enighed med fonde administreret af investeringsbanken Goldman Sachs og de danske pensionsselskaber ATP og PFA Pension om hovedbetingelserne for en investering, der vil medføre, at Goldman Sachs, ATP og PFA investerer i alt 11 mia. kr. i Dong ved tegning af nye aktier," fremgår det.

Målet er en børsnotering af Dong inden for en kort årrække.

Ifølge meddelelsen vil Goldman Sachs tegne aktier for 8 mia. kr., ATP for 2,2 mia. kr. og PFA for 0,8 mia. kr.

 De helt store sko

Børsen kunne berette fredag at Goldman Sachs var interesseret i den danske energikæmpe, og nu træder den internationale bank ind i Dong Energy med de helt store sko på.

"Dong Energy er et af Nordeuropas førende energiselskaber. Henrik Poulsen og hans team er ledere i verdensklasse, der har sat ambitiøse mål for virksomheden. Vi tror på denne vision og ser frem til at arbejde sammen med Dong Energy og den danske stat om at få forretningen til at vokse og forsyne det europæiske marked med miljøvenlig energi og infrastruktur," siger Andrew Wolff, chef for Goldman Sachs Merchant Banking Division i Europa, Mellemøsten og Afrika.

"Investeringen tager udgangspunkt i en værdiansættelse af Dong på 31,5 mia. kr. før egenkapitalindskuddet," fremgår det.

Goldman Sachs får 19 pct

Med aftalen til 11 mia. kr. bliver statens ejerandel i Dong reduceret fra ca. 81 pct. til ca. 60 pct, og de eksisterende mindretalsaktionærers andel går fra ca. 19 pct. til ca. 14. pct.

 Goldman Sachs' 8 mia. kr. giver dem ca. 19 pct. ejerskab, mens ATP får ca. 5 pct. og PFA ca. 2 pct.

Transaktionen er dog betinget af en due diligence og politisk godkendelse, foruden at aktionærerne i Dong og konkurrencemyndighederne skal sige god for aftalen.

Partnerne er enige om at sigte mod en børsnotering af Dong, og det er aftalt at hvis ikke Dong er blevet børsnoteret efter aflæggelsen af regnskabet for 2017, så kan de tre investorer sælge deres aktier tilbage til staten på forhåndsaftalte vilkår.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Liveblog: Macron slutter sig til Vestagers gruppe

Valgstedsmålinger: K sikrer mandat - katastrofevalg til DF

Thulesen Dahl advarer: Rød fremgang ved EP-valg kan smitte af på folketingsvalg

Medie: Momssvindel for 1,2 mia kr kørte igennem Danske Bank

Le Pen slår Macron, grøn bølge i Tyskland og glade spanske socialister: Her er dit europæiske overblik efter første måling

Kåre Schultz' Teva betaler over halv mia for at lukke misbrugssag i Oklahoma

Måling: Tyske regeringspartier får klø ved EU-valg

Hvem sikrer flertal? Stormer EU-skeptikerne frem? Disse fem EU-dramaer skal du følge i aften

Grundfos' topchef i klimaopråb: "Ambitionsniveauet kan simpelthen ikke blive for højt"