Goldman Sachs, ATP og PFA putter 11 mia kr i Dong
Dong-chef Henrik Poulsen sigter mod en børsnotering om fire til seks år
Foto: Magnus Møller
Virksomheder Af
Goldman Sachs, ATP og PFA vil investere 11 mia. kr. i Dong. En endelig aftale forventes indgået inden udgangen af 2013, fremgår det af en meddelelse til fondsbørsen.

"Finansministeriet og Dong Energy er nået til enighed med fonde administreret af investeringsbanken Goldman Sachs og de danske pensionsselskaber ATP og PFA Pension om hovedbetingelserne for en investering, der vil medføre, at Goldman Sachs, ATP og PFA investerer i alt 11 mia. kr. i Dong ved tegning af nye aktier," fremgår det.

Målet er en børsnotering af Dong inden for en kort årrække.

Ifølge meddelelsen vil Goldman Sachs tegne aktier for 8 mia. kr., ATP for 2,2 mia. kr. og PFA for 0,8 mia. kr.

 De helt store sko

Børsen kunne berette fredag at Goldman Sachs var interesseret i den danske energikæmpe, og nu træder den internationale bank ind i Dong Energy med de helt store sko på.

"Dong Energy er et af Nordeuropas førende energiselskaber. Henrik Poulsen og hans team er ledere i verdensklasse, der har sat ambitiøse mål for virksomheden. Vi tror på denne vision og ser frem til at arbejde sammen med Dong Energy og den danske stat om at få forretningen til at vokse og forsyne det europæiske marked med miljøvenlig energi og infrastruktur," siger Andrew Wolff, chef for Goldman Sachs Merchant Banking Division i Europa, Mellemøsten og Afrika.

"Investeringen tager udgangspunkt i en værdiansættelse af Dong på 31,5 mia. kr. før egenkapitalindskuddet," fremgår det.

Goldman Sachs får 19 pct

Med aftalen til 11 mia. kr. bliver statens ejerandel i Dong reduceret fra ca. 81 pct. til ca. 60 pct, og de eksisterende mindretalsaktionærers andel går fra ca. 19 pct. til ca. 14. pct.

 Goldman Sachs' 8 mia. kr. giver dem ca. 19 pct. ejerskab, mens ATP får ca. 5 pct. og PFA ca. 2 pct.

Transaktionen er dog betinget af en due diligence og politisk godkendelse, foruden at aktionærerne i Dong og konkurrencemyndighederne skal sige god for aftalen.

Partnerne er enige om at sigte mod en børsnotering af Dong, og det er aftalt at hvis ikke Dong er blevet børsnoteret efter aflæggelsen af regnskabet for 2017, så kan de tre investorer sælge deres aktier tilbage til staten på forhåndsaftalte vilkår.
NY SÆSON Gå til bords med Børsens gastronomiredaktør, når han bryder brød med kokke, vinfolk, restauratører og andre fagfolk til en snak om både deres egen og andres mad og vin. Det bliver appetitvækkende og nørdet. Men ikke kedeligt.

AFSNIT 16: Redzepi har for længst opnået verdensberømmelse for såvel restauranten, sig selv og den danske gastronomi, og for første gang siden Nomas åbning i 2004 har stjernekokken fået fuld kontrol over virksomheden. En virksomhed, som i dag er noget helt andet, end det Redzepi stævnede ud for at skabe.

Førstepladsen på The Worlds 50 Best Restaurants-listen cementerede Nomas globale kultstatus, og selvom førstepladsen gled Noma af hænde og en nedtur begyndte, så vendte Noma i 2019 tilbage på listen helt oppe blandt de øverste placeringer.

Men hvordan sørger Redzepi for, at hans stab fortsat innoverer og leverer den ypperste gastronomiske oplevelse for gæsterne? En del af svaret ligger i de otte ansatte, som udelukkende er ansat til at finde på nyt i test- og fermenteringskøkkenet.

Abonnér:
   

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Hvert kvartal kører Jakob Riis 12 timer med ambulancefolkene for at sikre, at topledelsens beslutninger matcher Falck-medarbejderne i frontlinjen

Nethandelen går endnu et gear op: 64 pct. af os køber julegaver online i år

Hver fjerde liter mælk vi drikker er økologisk: Arla tæt på mål om 50 pct. vækst i øko-salget

Ekspert: Virksomheder er også i farezonen og bør sikre sig mod mobilaflytning

Bog & Ide-kæden skrumper igen: Mister 19 butikker på én gang til konkurrent

Store ambitioner og skisportstraditioner i Grindelwald

Kronik: Medarbejdere mangler mening - Medfører tab på 20-50 milliarder om året

Klimamøde i Madrid kører på overtid: Forhandlerne har været i gang hele natten

Støttepartier presser S: Danske virksomheder skal dyste på ligestilling