Analytiker: Ingen grund til Novo-panik
Sydbanks Novo-analytiker går ikke i panik over Novo-uro
Foto: PR
Virksomheder Af
De amerikanske sundhedsmyndigheders melding om nye undersøgelser af et studie, der muligvis kæder en række type 2-diabetes-medikamenter, herunder Novo Nordisks Victoza, sammen med betændelse i bugspytkirtlen, har skabt røre i Novo-aktien torsdag eftermiddag.

Men der er umiddelbart ingen grund til panik, vurderer Søren Løntoft Hansen, Novo-analytiker hos Sydbank.

"Det er en undersøgelse i rækken af mange undersøgelser, der peger på, at de her GLP-1-midler kan udvikle betændelse i bugspytkirtlen, hvorefter man kan få celleforandringer, der i sidste ende kan ende med at give kræft. Men det er en lang række hvis'er, og det her er langt fra den første undersøgelse i den retning, så det er ikke som sådan nyt," siger han til Ritzau Finans og uddyber:

Ikke nervøs

"Der har været mindst lige så mange analyser i litteraturen, der afviser de her risici. Jeg er ikke så nervøs for kræftrisikoen ved Victoza."

FDA fortæller, at patienterne i studiet, der henvises til, er behandlet med en medicinklasse kaldet "incretin mimetics", som blandt andet omfatter Liraglutid (Victoza), Exenatid (Byetta, Bydureon) og en række andre medikamenter, men sundhedsmyndighederne siger ikke, hvilke medikamenter, patienterne specifikt er behandlet med.

Og undersøgelsesmetoden, der er anvendt, kan desuden være behæftet med visse usikkerheder, siger Søren Løntoft Hansen.

Andre årsager


"Det er en såkaldt protokolundersøgelse, der er baseret på databaser, hvor man går ind og kigger på, om folk, der behandles med de her medikamenter også får recept på medicin mod betændelse i bugspytkirtlen. Problemet er bare, at mange af dem, der tjekkes, også har en historik med rygning eller alkohol, og at der derfor kan være andre årsager," siger analytikeren.

Søren Løntoft Hansen er i stedet mere bekymret for, hvad der kan ske, hvis patienterne udsættes for en større dosis af eksempelvis Victoza, som planen er i udviklingen af medikamentet til fedmebehandling, hvor der skal en dobbelt normaldosis til.

"Hvad sker der i relation til bugspytkirtlen, når man øger dosis? Det er interessant at finde ud af, men i det her tilfælde er jeg ikke bekymret i forhold til Novo. Det er et studie i en lang række tilsvarende, og det er fornuftigt nok af FDA at teste for det," siger Sydbank-analytikeren.

/ritzau/FINANS

Din medarbejder vil hellere have dig fyret - end selv at få mere i løn

Omverdens krav og forventninger til ledere er ved at ændre sig dramatisk og har resulteret i en reel ledelseskrise. Hvis ledere skal holde på dygtige medarbejdere og rekruttere talenter, så kræves der noget helt andet af en moderne leder.

Det fortæller Rasmus Hougaard, der har skrevet bogen "The mind of the leader", der bygger på research blandt 35.000 ledere verden over. Du kan opleve Rasmus Hougaard og andre internationale thought leaders på Børsens Ledelseskonference d. 30. september. Lær af de dygtigste og få konkrete værktøjer til dit eget ledelsesarbejde. Meld dig til her.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Helle Ib: Læg mærke til fire ting ved Venstres nye ledelse

Her er McLarens opfattelse af en hverdagsbil

Venstre vælger Inger Støjberg som ny næstformand

Jakob Ellemann-Jensen er nu officielt Venstres nye formand

Danskere køber sig ind i svensk kæde: "Vi skal op på 25 restauranter i alt"

Uffe Ellemann vil ikke blande sig i, hvordan Venstre skal ledes: "Gamle formænd og farmænd skal ses og ikke høres"

Hvor solen stråler lidt klarere

Dansk erhvervsliv ønsker Jakob Ellemann-Jensen tillykke med topposten i Venstre: Ser frem til samarbejdet