Havvindmøller trues af langsomt elnet
Foto: Scanpix
Virksomheder Af
Planerne om at tidoble elproduktionen fra havvind i Europa i løbet af de næste otte år trues af, at det overordnede elnet ikke bliver udvidet hurtigt nok. Det skriver Politiken onsdag.

Tidoblingen er en aftale mellem EU's medlemslande for at sikre, at 20 procent af energiforsyningen i 2020 kommer fra vedvarende energi.

Der er masser af projekter for udbygning af elnettet på tegnebrættet, men en tredjedel af dem er stærkt forsinkede. Især Tyskland, der i kraft af sin beliggenhed og størrelse er helt centralt for målet, har problemer med at følge med.

"Det vil smadre økonomien i havmølleparkerne, hvis de ikke kan komme af med strømmen til det tyske net," siger Christian Kjær, direktør i den europæiske vindenergisammenslutning, EWEA, til Politiken.

Det kan også berøre danske virksomheder som Dong Energy, der er ved at opføre én havmøllepark i tysk farvand, og som har rettigheder til at udvikle endnu to tyske havmølleparker i de kommende år.

"Der er ingen tvivl om, at sikring af nettilslutning er en væsentlig faktor for, om der vil blive truffet endelig investeringsbeslutning vedrørende opførelsen af disse projekter," skriver vicedirektør i Dong Windpower Christina Grumstrup Sørensen.

Christian Kjær peger på alternative muligheder som at slutte tyske havmøller til andre elnet, for eksempel i forbindelse med britiske og danske havmølleparker. Det vil imidlertid forsinke udbygningen, så man ikke når tidoblingen inden 2020.

Strømproduktionen fra vindmøller varierer kraftigt, alt efter hvor meget vinden blæser. Strømmen kan ikke umiddelbart opmagasineres. Økonomien i vindmøller afhænger derfor af, at strømmen kan afsættes med det samme, skriver Politiken.

EU-Kommissionen er bekymret over det manglende tempo i udbygningen. Det kan tage op til ti år at få de nødvendige tilladelser igennem, og kommissionen har derfor fremsat et forslag, som skal sætte mere skub i de projekter, der er af europæisk betydning.

/ritzau/

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerBlockchain kan udløse milliardgevinst i Danmark

Annoncørbetalt
indhold af Deloitte

Forsiden lige nu


Seniorstrateg: Solide udmeldinger fra amerikanske banker - men indtjeningen vil falde

Case: Kan du hjælpe Lagkagehuset?

DSV-topchef om milliardbud: Vi gør det fordi vi synes det er rigtigt - jeg nægter at underlægge mig noget pres

Tiltalt Genan-stifter på afhøringsbænken: "Beklager, jeg skal prøve at tale lidt langsommere"

Lars Larsen om opfordring til køb af Silkeborg IF: "Man skal ikke tro, at "det rige svin" bare altid står klar med pengepungen"

Morten Kongshaug: Her skal du placere dine penge mens brexit-uro raser

Firma satser på nye luksusboliger trods fald i projektsalg: "Jeg kender ikke til andre steder, hvor man kan få en villa på vandet"

Corbyn vil vælte May onsdag aften: Her er de mulige udfald