Havvindmøller trues af langsomt elnet
Foto: Scanpix
Virksomheder Af
Planerne om at tidoble elproduktionen fra havvind i Europa i løbet af de næste otte år trues af, at det overordnede elnet ikke bliver udvidet hurtigt nok. Det skriver Politiken onsdag.

Tidoblingen er en aftale mellem EU's medlemslande for at sikre, at 20 procent af energiforsyningen i 2020 kommer fra vedvarende energi.

Der er masser af projekter for udbygning af elnettet på tegnebrættet, men en tredjedel af dem er stærkt forsinkede. Især Tyskland, der i kraft af sin beliggenhed og størrelse er helt centralt for målet, har problemer med at følge med.

"Det vil smadre økonomien i havmølleparkerne, hvis de ikke kan komme af med strømmen til det tyske net," siger Christian Kjær, direktør i den europæiske vindenergisammenslutning, EWEA, til Politiken.

Det kan også berøre danske virksomheder som Dong Energy, der er ved at opføre én havmøllepark i tysk farvand, og som har rettigheder til at udvikle endnu to tyske havmølleparker i de kommende år.

"Der er ingen tvivl om, at sikring af nettilslutning er en væsentlig faktor for, om der vil blive truffet endelig investeringsbeslutning vedrørende opførelsen af disse projekter," skriver vicedirektør i Dong Windpower Christina Grumstrup Sørensen.

Christian Kjær peger på alternative muligheder som at slutte tyske havmøller til andre elnet, for eksempel i forbindelse med britiske og danske havmølleparker. Det vil imidlertid forsinke udbygningen, så man ikke når tidoblingen inden 2020.

Strømproduktionen fra vindmøller varierer kraftigt, alt efter hvor meget vinden blæser. Strømmen kan ikke umiddelbart opmagasineres. Økonomien i vindmøller afhænger derfor af, at strømmen kan afsættes med det samme, skriver Politiken.

EU-Kommissionen er bekymret over det manglende tempo i udbygningen. Det kan tage op til ti år at få de nødvendige tilladelser igennem, og kommissionen har derfor fremsat et forslag, som skal sætte mere skub i de projekter, der er af europæisk betydning.

/ritzau/

NY PODCAST Et stort sats. En kæmpe risiko. En helt ekstraordinær stor chance. Bjarne Corydon og Helle Ib er enige. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har kastet sig ud i et gevaldigt politisk sats, efter han i en ny samtalebog åbner for, at Venstre og Socialdemokratiet danner regering sammen efter valget. Få hele analysen her:Abonnér på podcasten:
   


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Helle Ib: Lars Løkkes SV-tanke kom lidt klodset fra start

B&O-forhandlere savner nye produkter: Nu får de kostbart kæmpe-tv til efteråret

"Det sidste man skal gøre er jo ting, man ikke synes er rigtige. Så må man finde et andet job"

Schweiziske vælgere godkender skattefordele til multinationale firmaer

Ny meningsmåling: To blå partier under spærregrænsen

Dansk laboratorietest: Diesel forurener mindre end benzin

Skal du snart ud at rejse: Ny undersøgelse viser de bedste og værste lufthavne og flyselskaber

Ambu indgår amerikansk samarbejde om distribution

S vil skære udslip af drivhusgasser 60 pct. i 2030