Amerikansk konsulenthus går til angreb i Norden og køber Qvartz

392549_16_9_large_638.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
09. dec 2019 KL.14:31
Bain & Company, der er et af verdens største konsulenthuse, blæser til angreb i Danmark og resten af Norden. 

Det gør de med købet af den danske konsulentvirksomhed Qvartz, der har oplevet massiv medvind de senere år. 

"Vi er nødt til at se på, hvordan Bain kan vokse hurtigere og i en større skala i Norden. Qvartz har været ekstremt succesfulde i det skandinaviske marked, og derfor giver det rigtig god mening for os at slå os sammen med dem, så vi for alvor kan gå efter at blive nummer et i norden," siger Dan Kuzmic, der er leder af den nordiske region hos Bain & Company, hvor han har været i 20 år.  

Overtagelsen af Qvartz ventes senest at falde på plads i starten af det nye år, og herefter vil Qvartz-navnet frafalde, og den nye nordiske storspiller vil hedde Bain & Company.

Hos Qvartz er ledende partner Hans Henrik Beck, der i 2002 var med til at stifte konsulenthuset sammen med Torsten Hvidt, klar over, at hvis Qvartz i fremtiden skal kunne tage kampen op mod konkurrenter som Mckinsey & Co. og Boston Consulting Group, så er de nødt til at slå sig sammen med en større spiller. 

"Hvis vi skal bryde den nordiske cirkel og for alvor gøre noget større ude i verden, så er vi nødt til at gøre noget og slå os sammen med en global spiller, så vi ikke mister relevansen," lyder det fra Hans Henrik Beck. 

Sammen med Dan Kuzmic bliver han leder af det nordiske marked, mens Torsten Hvidt kommer til at få en nøglerolle med ansvar for specifikke kunder og segmenter, forklarer Hans Henrik Beck. 

Konstellationen Bain-Qvartz kommer til at have et kontor i København, Stockholm, Oslo og Finland. 

Qvartz-partnere har lock up på fem år

De to parter vil ikke oplyse købsprisen, men de fortæller, at alle partnerne i Qvartz vil blive såkaldte Equity Partnere i Bain & Company, hvilket betyder, at de udover en fast løn løbende vil få del i det overskud, som bliver udloddet fra Bain & Co. 

"Vi tror, at vi kan drive en bedre forretning sammen med Bain, og kan vi det, så bliver det også til gavn for partnerne," siger Hans Henrik Beck fra Qvartz, der ernærer sig ved at rådgive nogle af Skandinaviens største virksomheder i alt fra organisatoriske ændringer til digitalisering. 

I den forbindelse oplyser han, at der er en lock up-periode på fem år, der skal holde på Qvartz' partnere, således de ikke smutter med det samme, at købet er gennemført. Dermed vil partnerne løbende få udbetalt et beløb. 

"Jo længere man bliver, des mere får partneren ud i økonomisk bonus," forklarer Hans Henrik Beck. 

Hos Qvartz er der på nuværende tidspunkt lidt over 30 partnere, og når selskabet bliver lagt ind under Bain & Company's paraply, vil de tilsammen i Norden være 55 partnere. 

Bain & Company er sammen med Mckinsey & Co. og Boston Consulting Group et af verdens største konsulenthuse med i alt 10.500 medarbejdere fordelt på 58 kontorer i 37 lande. 

Til sammenligning har Qvartz omtrent 450 medarbejdere. 

Qvartz buldrer frem: Har løftet omsætningen med 79 pct på fire år

Hvor medarbejderne i København kommer til at sidde i fremtiden er dog uvidst, for der er store vækstplaner og begge parter har i dag centrale placeringer i København, som begrænser muligheden for at vokse. 

"På kort sigt kan de godt sidde hos os, men hvis vi lægger en vækstdimension ned over vores samlede forretning, så er spørgsmålet, om vi kan blive siddende her på sigt," lyder det fra Hans Henrik Beck. 

Sammen resten af Qvartz' omtrent 55 partnere har han de seneste år oplevet en massiv vækst. 

Alene det seneste år er Qvartz' samlede forretning vokset med 22 pct. til 733 mio. kr., fremgår det af en dugfrisk årsrapport for det forskudte regnskabår 2018/19, der endte 30 september.

Dermed er Qvartz det konsulenthus, der har oplevet den største vækst på det danske marked, viser en ny opgørelse foretaget af erhvervsmediet Inside Business. 

Således vokser de hurtigere end Mckinsey & Company og Deloitte, som havde en vækst på henholdsvis 13,7 og 14,5 i 2018/2019. 

Over de seneste fire år har Qvartz løftet toplinjen med 79 pct. I samme periode er bruttoresultatet løftet med 75 pct. til 550 mio. kr. i det forskudte regnskabsår 2018/2019.

"Det her handler om, hvordan vi kan accelerere vores vækst endnu mere"

Bain & Company, der har været i Danmark siden 2007 afslører ikke tal for omsætningen, men ifølge Inside Business faldt deres bruttofortjeneste i 2018/2019 med 19,7 pct. til 61,7 mio. kr. Dog mudrer det billedet, at konsulenthuset deler arbejdsopgaver på tværs af landene. Der kan det være svært at læse noget ud af regnskabet for ét enkelt år. 

Hos Bain & Company afviser Dan Kuzmic, at købet af Qvartz sker, fordi det amerikanske konsulenthus ikke har kunnet finde et ordentlig fodfæste i Norden på egen hånd. 

"Hvis vi kigger på det seneste år, så har vi tilføjet fem nye partnere i Norden, som vi har forfremmet organisk. Det her handler om, hvordan vi kan accelerere vores vækst endnu mere," siger Dan Kuzmic og oplyser, at væksten i Danmark har næsten har været 15 pct. det seneste år. 

Bain & Co. og Qvartz vil tilsammen få en omsætning på 930 mio. kr. i norden.