Ændrede fokus efter hjerneblødning: Gazellevinder i Syddanmark er vokset 3000 pct på fire år

null

372294_16_9_large_213.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
14. nov 2018 KL.17:50
Iværksætteren bag det hurtigst voksende firma i Syddanmark fik et helt andet syn på sin forretning efter en livstruende sygdom

Pludselig mærkede han et kæmpe smæld i baghovedet. Det var en søndag morgen i november 2014, og Jesper Ratza Hansen var ude på en af sine sædvanlige løbeture.

“Jeg prøvede at løbe videre, men det kunne jeg ikke. Det var som om, jeg var punkteret. Jeg fik sindssygt ondt i hovedet. Tag den værste hovedpine, du har haft, og så gang den med ti,” fortæller han.

Han gik hjem til huset i Bredballe ved Vejle og tog nogle hovedpinepiller, men smerten i hovedet ville ikke gå væk. På skadestuen blev han sendt hjem igen, men næste morgen kunne han ikke stå ud af sin seng.

Mens han senere sad på Neurologisk Afdeling og ventede på resultatet af en scanning, ringede en kunde. Jesper Ratza Hansen var godt i gang med at bygge en bilauktionsportal op, og han fornemmede, at gennembruddet var tæt på.

Men pludselig kom lægen ind og bad ham afbryde samtalen.

“Jeg er ked af det, det er meget alvorligt. Du har fået en hjerneblødning,” sagde lægen til Jesper Ratza Hansen, som fik at vide, at han hurtigt skulle fragtes til Odense Universitetshospital, for hvis det begyndte at bløde igen, var der ikke noget lægerne kunne gøre.

“Det er gået helt amok”

I dag er det fire år siden den skelsættende løbetur i november 2014. Den grimme oplevelse gav Jesper Ratza Hansen et nyt syn på, hvad der er vigtigt i livet, og i den virksomhed, han driver.

“Jeg var heldig at overleve. Når du oplever det, finder du også ud af, at det sidste jakkesæt, du har, der er ikke nogen lommer i. Så om jeg kommer herfra med 1 mia. kr., 100 mio. kr. eller 22.000 kr., det er faktisk ligegyldigt. Selvfølgelig skal du tjene penge, men grunden til, at vi har gjort det, er fordi vi ikke har haft fokus på det,” siger han.

Auction Group, som Jesper Ratza Hansen stiftede et år før sin alvorlige sygdom, blev onsdag eftermiddag i Kolding kåret som den hurtigst voksende virksomhed i Syddanmark med en vækst på næsten 3000 pct. over de seneste fire år.

“Vi har haft en sindssyg vækst. Det er gået helt amok,” siger stifteren og direktøren uden at skjule sin begejstring.

Omsætningen runder i indeværende regnskabsår 200 mio. kr., og samtidig tjener selskabet penge.

Overskuddet lander på ca. 15 mio. kr. i 2018, og det skal ramme 100 mio. kr. i 2021, når Auction Group efter planen er ude i ti lande. Men pengene går Jesper Ratza Hansen ikke længere så meget op i.

“Den måde, den oplevelse har ændret mig på, er, at jeg tager de beslutninger, som er rigtige. Ikke bare kortsigtet for at tjene penge, for vi kunne sagtens bare buldre derudaf og tjene mange flere penge. Men jeg vil hellere om tre år kunne sige, at vores lille danske virksomhed har forandret hele det europæiske bilmarked,” siger han.

Ville forandre analogt marked

Auction Group, der har hovedkontor i Kolding, har siden efteråret 2013 drevet auktionsportalen for engrosbiler Autoproff.dk.

Som tidligere filialchef i Autohuset Vestergaard i Vejle undrede Jesper Ratza Hansen sig over, at handlen med biler mellem forhandlerne slet ikke var digitaliseret.

“Det var det, jeg selv savnede. Det var et meget analogt marked, som var fuldstændig tåbeligt,” siger han.

I bilbranchen har det nemlig altid været besværligt, hvis en kunde kommer ind til en Ford-forhandler for at bytte sin fem år gamle Toyota.

“Så ville han bare tænke: Sådan en gider jeg ikke have,” fortæller Jesper Ratza Hansen.

For at finde en pris på kundens Toyota måtte forhandleren ringe rundt og høre, hvad andre ville give for den brugte bil.

“Det er meget tungt og bøvlet og giver et ineffektivt marked,” siger han.

På Autoproff.dk kan Ford-forhandleren i stedet lægge den brugte Toyota op på handelsplatformen, hvor andre forhandlere i hele Danmark kan byde på den.

Efter fem år i luften har 2600 bilforhandlere i Danmark tilmeldt sig platformen, hvor de betaler et årligt gebyr på 3000-6000 kr. Derudover koster det 150 kr. at sætte en bil til plads, mens det er gratis at købe.

I år skifter 80.000 biler ejer på Autoproff.dk til en samlet værdi af 4,8 mia. kr., og det gør det til den største portal herhjemme foran BCA og Autocom, der begge har eksisteret i mange år.