Aberdeen-chef holder øje med mulig dansk ændring af renoveringsparagraf: "Det er jo en strategi, som danske pensionskasser og andre investorer har brugt i 20 år"

391526_16_9_large_183.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
20. nov 2019 KL.13:30

Som nordisk researchchef hos ejendomsforvalteren Aberdeen Standard Investments har Lars Flåøyen bl.a. fokus på prisudviklingen rundt omkring i Europas storbyer.

“Jeg tror, der kommer en reaktion på det, vi kalder “affordable housing challenge”,” siger Lars Flåøyen.

“Det er blevet ekstremt dyrt at bo i storbyer i Europa. Både lejepriser og priser på at købe bolig er blevet så høje, at mange mennesker med en normal indtægt ikke længere har råd til at bo i byen,” siger han.

En af de ting, som Lars Flåøyen holder øje med på det danske marked, er den mulige ændring af boligreguleringslovens paragraf 5, stk. 2., som man på Christiansborg har varslet. Paragraffen tillader, at man kan modernisere et lejemål og sætte huslejen op, når en lejer fraflytter.

“At kontrollere lejen er ikke nødvendigvis negativt for investeringerne. Det kan give lavere volatilitet og betyde, at lejerne bliver boende længere. Men store ændringer i huslejereglerne kan ramme aktivernes værdi og øge usikkerheden,” siger han.

Rammer pensionskasser og andelsboliger

Berlingske har beskrevet, hvordan flere direktører i danske pensionskasser har advaret om at afskaffe paragraffen, da pensionskasserne benytter sig af den samme. Samme toner lyder fra andelsboligmarkedet, der frygter økonomiske konsekvenser, hvis den ændring, boligminister Kaare Dybvad Bek (S) ifølge mediet har foreslået, rent faktisk stemmes igennem.

“Hvis forslaget om at begrænse, hvor meget man kan øge lejen som følge af modernisering, træder i kraft, vil det have konsekvenser for pensionskasserne, som vil se værdien falde, og andelsboliger, som vil falde i værdi,” siger Lars Flåøyen.

“Det er jo en strategi, som danske pensionskasser og andre investorer har brugt i 20 år,” tilføjer han.

Risiko for at miste kvalitet

Ifølge den nordiske researchchef er der nemlig risiko for at tabe noget af kvaliteten i de københavnske boliger ved at kontrollere lejen gennem en ændring eller afskaffelse af paragraffen.

“Det bliver spændende at se, hvad det betyder for kvaliteten af boligerne,” siger han og tilføjer: “Det, der er vigtigt, er at have billige boliger – men også boliger, som har en tilstrækkelig høj kvalitet.”

Aberdeen Standard Investments investerer ikke direkte i den slags boliger, men holder øje med udviklingen i Danmark, fordi det i sidste ende påvirker markedet. Og ifølge Lars Flåøyen holder man fast i strategien om at holde lejen lav.

“Vi ønsker moderne boliger, hvor lejeprisen ikke er for høj. Vi vil hellere have lejere, som bliver boende længere, end at presse prisen for højt. Det har negative konsekvenser for investeringen,” siger han.

anph@borsen.dk