KØB SENESTE NYT KURSER Køb Abonnement
Virksomheder

49-årige familiefædre har sagt velbetalte job op for at slæbe dine kufferter

Har vi nu det hele? Boardingkort, pas - også børnenes? Huskede du at pakke solcreme og medicin, som jeg havde sat frem på badeværelset? Ringer du efter en taxa?

De fleste kender følelsen af stress og jag i timerne før, at hele familien samt kufferter og håndbagage skal ud af hjemmet, afsted til lufthavnen og på ferie.

Som far til to havde 49-årige Lars Konrad været igennem møllen flere gange, da han for to år siden tænkte, at der måtte findes en smidigere og bare lidt roligere måde at komme i gang med ferien på.

"Man tager på ferie for at slappe af, men det starter altid med, at man er stresset. Jeg har i tidernes løb glemt klapvogn og alt mulig andet undervejs, og jeg tror, at mange kan genkende den der kamp, hvor man slæber rundt på bagage, mens man skal holde øje med børnene. Jeg kan godt lide ferie, når jeg er på destinationen, men jeg synes, at det er en kamp at nå dertil," siger Lars Konrad.

Han allierede sig med en jævnaldrende, ligeledes småfrustreret familiefar, Christian Kurir Andersen, om at skabe en løsning: Afhentning og check-in af bagage skal foregå hjemmefra. Herefter er det bare at tage børn og håndbagage i hånden og gå direkte til security, når du ankommer til lufthavnen.

Den idé blev til starten på iværksættervirksomheden Valizo.

"Vi har begge en baggrund i logistikvirksomheder, og det virkede ret simpelt bare at få lavet noget med at hente bagagen hos folk og smide det ind i lufthavnen. Men lige så simpel idéen var, lige så kompleks viste den sig at være at føre ud i livet," fortæller Lars Konrad.

Bunkevis af regler og aktører

Vil man lave en lufthavnsservice, render man nemlig ind i en myriade af myndigheder, interessenter, regler og krav til sikkerhed.

"Vi har som de første i verden flyttet check-in-skranken helt hjem til hr. og fru. Jensen. Det betyder, at vi skal overholde en masse restriktioner, og fordi vi har været de første, har vi bevæget os i et gråt område hos myndighederne. Vi er ikke noget, man kender, og vi er blevet gennemheglet med spørgsmål om, hvordan vi gør det og det," siger Lars Konrad.

Det første år gik med møder efter møder i alt fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen over Københavns Lufthavn til flyselskaber, deres bagage-handlere og rejsebureauer.

Der skulle hentes sikkerhedsgodkendelser hos politi og PET, tages kurser om fragt og transport, og der skulle skrives sikkerhedsplaner.

"Vi har mødt rigtig mange kommentarer om, at det ikke kan lade sig gøre. Det kommer ikke til at ske. Men vi har også mødt rigtig mange, som har bakket op om og hjulpet os. Havde vi ikke haft den opbakning, selv langt ude i vores netværk, havde vi nok givet op," understreger Lars Konrad.

Har tre flyselskaber - to mere på vej

I dag har Valizo landet aftaler med flyselskaberne Thomas Cook, Danish Air Transport og Atlantic Airways - og to mere er på vej, oplyser medstifteren.

Rejser man med et andet flyselskab, kan man også få Valizo til at hente og bringe bagagen - man skal så bare selv checke den ind i lufthavnen.

Læs også: Ung bagage-iværksætter får rygstød: Udvider til London efter seks måneder
Rejseselskaber som Spies, Apollo, Nortlander og Danski sælger også Valizos produkt, som lige nu er begrænset til Københavns Lufthavn. Man er dog i dialog med flere lufthavne om at åbne op for servicen, der koster 395 kr. for en familie med fire personer og fire stykker bagage.

"Det vigtige for os lige nu er at få koblet flyselskaber op, og det gør vi stille og roligt. Vi har ikke mødt modstand hos nogle flyselskaber overhovedet, men de har bare begrænsede ressourcer til at få os koblet op. Det er en presset branche, hvor det er vigtigt for flyselskaberne at prioritere korrekt," siger Lars Konrad, der forklarer, at det ikke gør opgaven nemmere, at flyselskaberne hver især kører med forskellige samarbejdspartnere, it-systemer og arbejdsgange.

"Men vi er ved at være så gode til det her, at vi kan lave plug-and-play-løsninger for dem, men når vi kommer med så nyt et produkt, så er det en kamp for at få gjort opmærksom på det. Alle har jo været vant til fra barnsben af, at man selv har bagagen med i hånden i lufthavnen," fortsætter han.

Kan forebygge terror i lufthavne

Til gengæld har lufthavnene også interesse i et produkt som Valizos, hvis det kan blive tilpas stort, påpeger Lars Konrad.

Truslen fra terror gør nemlig, at mange lufthavne arbejder med at få adskilt bagage og passagerer inden lufthavnen og få flypassagerer væk fra terminalerne og ind i de sikrede områder efter sikkerhedskontrollen.

"Derudover kan man også optimere arealet i lufthavnen, og hele bagageflowet kan du styre meget bedre, så ikke alle kommer væltende ind med deres bagage to timer før afgang," nævner Lars Konrad.

Både Lars Konrad - der er uddannet økonom - og medstifteren Christian Kurir Andersen - der er uddannet kemiingeniør, men har arbejdet i konsulentbranchen - kan drage fordele af flere års erfaring med at arbejde med strategi og logistik, også i Københavns Lufthavn.

Men det var alligevel noget andet for de to familiefædre at opgive den gode løn og de faste arbejdstider for at blive iværksættere.

"Min kone og jeg havde mange, mange lange snakke om det her. Jeg blev far for tredje gang i oktober sidste år, så det er en chance, jeg har taget. Før vidste jeg, at jeg altid ville få løn lige om lidt, men her ved jeg det ikke. Men opbakningen har været fænomenal, og det har også været alfa og omega, at familien bakker op om det," fortæller Lars Konrad, der har skulle vænne sig til at opdatere familien meget mere på, hvordan det går virksomheden.

"Der er meget usikkerhed, så den der romantiske tanke om at være iværksætter, den er ikke altid så romantisk, når man er i gang. Men det er enormt spændende, sjovt og udviklende. Så hvis det i værste fald ikke går, så er jeg blevet meget klogere, men også en del fattigere," supplerer han.

Nul kroner i løn

Lige nu får medejerne af virksomheden nemlig ingen løn for slidet, for alle penge bruges på investeringer i virksomheden.

Ejerkredsen er i øvrigt også blevet udvidet fra de to stiftere til fire personer, hvor den ene har titel af sikkerhedschef.

Læs også: Københavns Lufthavn fik to millioner flere passagerer i 2016
"Alt, hvad man havde i hverdagen før af HR-afdelinger osv., det skal man selv ordne nu," siger Lars Konrad.

Også i hjemmet har de måttet sadle om og ændre rutiner, nu hvor den ene, regelmæssige lønindtægt er fjernet fra budgettet.

"Det er ikke meget ferie, vi får holdt. Vi sørger for, at alle andre kommer ud og holder en god ferie, mens vi bliver hjemme og ordner tingene," fortæller stifteren.

"Vi har også fået en anden struktur i dagligdagen. Man kan ikke bare arbejde 24 timer i døgnet, for så knækker filmen. Det er om at bruge fleksibiliteten i at være iværksætter og selvstændig. Det giver plads til familien på nogle tidspunkter af døgnet, som der ikke var før," siger Lars Konrad og uddyber:

"Jeg kørte meget stringente kontortider før, men nu er du på fra kl. 4 om morgenen til kl. 22 om aftenen, og så handler det om at bruge de rum, der opstår, til at være sammen med familien."

Skal have investorer ind i år


Paletten af arbejdsopgaver er også bredere i dag for iværksætterne, for selvom de har otte uddannede chauffører tilknyttet, er det ejerne, der indtil videre har kørt de fleste ture ud til kunderne og slæbt bagage ud til lufthavnen.

"Det er meget givende at have haft en idé på et stykke papir på et tidspunkt og nu stå og møde kunden, der har taget imod den. Når man har været leder og chef rundt omkring, mister man lidt af den der nærhed til kunderne, så det har været fantastisk at opleve," beskriver Lars Konrad.

Faktisk har flere kunder også meldt sig på banen som potentielle investorer, fortæller han, men indtil videre begrænser man virksomheden til de fire nuværende ejere.

Planen er dog at udvide forretningen til flere lufthavne, så friske penge bliver der brug for på et tidspunkt. Derfor regner Lars Konrad og co. med at gå i dialog med nye investorer senere i år.

"Vi vil først gerne bevise, at den her virksomhed har en værdi. Udfordringen er at få finansiering, men hvis du får investorer på banen meget hurtigt, så kan du miste en stor ejerandel til en måske lav pris, og så får du på et senere tidspunkt ikke det ud af det, som du håber," siger Lars Konrad.

Valizos ambition er en trecifret millionomsætning i løbet af de næste fem år.

Andre læser også

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Fortælling