30-årig iværksætter efter international anerkendelse: "Det er ligesom at gå en vægtklasse op"

350629_16_9_large_225.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
06. sep 2017 KL.15:44
Han er ingeniør, forsker, iværksætter og et biotekgeni. I januar kom han med på Forbes' liste over de mest indflydelsesrige europæere under 30, og i går kom Andreas Hougaard Laustsen på det anerkendte it-universitet MITs liste over iværksættere under 35.

Andreas Hougaards placering på listen skyldes hans biotekfirma Venomab, som arbejder på at udvikle den første modgift mod slangebid, der ikke påvirker immunforsvaret negativt. Han beskriver fremstillingen af modgiften som værende halvvejs. 

Selvom han har kendt til placeringen på den eksklusive liste, der kun rummer 35 personer, i et stykke tid, og selvom han har vundet mange priser, betyder MIT-listen alligevel noget specielt.

"Det føles enormt dejligt. Det er en stor anerkendelse, og i modsætning til mange af de andre priser, jeg har vundet, handler det her om min forskning. Samtidig har jeg konkurreret med personer, der har langt mere erfaring end mig," siger Andreas Hougaard og henviser til, at personer på op til 35 år er med på listen.

Faglig anerkendelse

"Det er ligesom at gå en vægtklasse op, hvor jeg bliver vurderet på det område, som jeg går mest op i, nemlig forskning og innovation." 

Placeringen på Forbes' liste eller prisen som "Danmarks sejeste ingeniør" har mere handlet om hans person. MIT-listen handler om hans forskning i Venomab, og det giver Andreas Hougaard en kæmpe tilfredsstillelse.

Modgiftsforskningen, som har ført til placeringen på listen, startede på tegnebrættet i 2012, men Andreas Hougaard gik for alvor i gang i 2014, hvor han stiftede IVS-firmaet Venomab.

Ejerkredsen gik fra fire til to - da Andreas Hougaard og hans kompagnoner opdagede, at forskningsresultaterne ikke ville give noget stort økonomisk afkast, men ville have en stor samfundsmæssig betydning.

Den største del af finansieringen af forskningen bliver stillet til rådighed af Novo Nordisk Fonden og kanaliseres gennem Danmarks Tekniske Universitet (DTU), mens den engelske samarbejdspartner Iontas og Instituto Clodomiro fra Costa Rica bidrager med viden og forsøg.

Derfor har Venomab ifølge Biq heller ikke haft nogen aktiviteter i 2016, og der har helelr ikke været hverken indtægter eller udgifter.

Ingeniøren har et håb om, at den internationale anerkendelse får flere positive effekter.

"Jeg håber, det hjælper med at skaffe mere opmærksomhed på slangebid. For mig personligt håber jeg, at anerkendelsen fungerer som en blåstempling, der gør det lettere at skaffe forskningsmidler," siger Andreas Hougaard.

Ferie og fejring

Andreas Hougaard er en mand med flere jern i ilden. Han er involveret i flere biotekfirmaer, han har startet et netværk for biotek-entreprenører, han er foredragsholder, og så er han forsker på DTU.

Selvom hverdagen er travl, er det vigtigt for Andreas Hougaard at holde fri. I sommer var han én måned i Costa Rica, hvor han ikke arbejdede.

Andreas Hougaard fortæller, at han på fredag skal ses med otte af de studerende fra DTU, der har hjulpet med forskningen. Derudover holder han et par fridage med kæresten i Paris i forbindelse med prisoverrækkelsen 14. september.