2043 vækstraketter har fordoblet forretningen på bare fire år

390271_16_9_large_934.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
29. okt 2019 KL.20:01
Set over de sidste 25 år er antallet af gazeller fortsat højt, men for første gang siden 2015 ser vi nu et mindre fald. Et fald, som ifølge overvismand meget vel kan fortsætte i 2020, hvis væksten aftager.

Selvom økonomer snakker om dystre udsigter for økonomien, er der fortsat et stort antal af hurtigtvoksende virksomheder i Danmark.

En ny opgørelse fra Børsen viser, at 2043 virksomheder de seneste fire regnskabsår har fordoblet omsætningen eller bruttoresultatet. En vækst, som udløser titlen: Gazellevirksomhed.

“Vi er oppe på et meget højt antal gazeller historisk set,” siger Martin Senderovitz, der er lektor på Syddansk Universitet, og som har forsket i gazellevirksomheder.

Årets antal af virksomheder, som er vokset med gazellefart, er kun overgået fire gange i de seneste 25 år, hvor undersøgelsen er gennemført.

“Ud fra et samfundsmæssigt og økonomisk udgangspunkt er det meget positivt,” siger Martin Senderovitz.

Men selvom antallet af gazeller fortsat er højt, viser opgørelsen, at antallet for første gang siden 2015 ikke længere vokser. Siden sidste år er antallet af gazeller nemlig faldet med 2,7 pct.

Læs også: "Vi var i starten så selvfede, at vi glemte at lytte til kunderne"

“Jeg vil være forsigtig med at overfortolke på den lille ændring,” siger Martin Senderovitz, der fremhæver, at vi har brug for at kigge på flere år, før pilen entydigt peger op eller ned.

Det hører med til historien, at opgørelsen af gazellevirksomhederne primært baserer sig på regnskaber for 2015 til 2018, altså før de dårlige nøgletal for alvor begyndte at vise sig. Men virksomheder med forskudt regnskabsår, som er afsluttet i 2019, er også med i undersøgelsen.

Gazeller følger væksten

Ifølge Martin Senderovitz er “der en næsten én til én-sammenhæng mellem antallet af gazellevirksomheder og væksten i dansk økonomi.”

Også overvismand Michael Svarer mener, at udviklingen i antallet af gazeller giver en god pejling af, hvor dansk økonomi bevæger sig hen.

“Det ser ud til at følge konjunkturudviklingen meget tæt,” siger han.

Men skal man så forvente, at årets lille fald i antallet af gazeller peger mod afslutningen på mange års opsving, når man tænker på, at verdensøkonomien vakler, vækstprognoserne for Danmark nedjusteres, og eksportmarkeder som Tyskland og Sverige bremser op?

Én ting står i hvert fald klart, hvis du spørger Michael Svarer: Den kraftige fremgang, vi har set i beskæftigelsen i 2018 og starten af 2019, vil ikke fortsætte i samme tempo i de kommende år.

“Det vil formentlig slå igennem i antallet af gazeller,” siger han.

En nedgang i beskæftigelsen vil udløse afdæmpet vækst, og det smitter af på gazellestatistikken, spår han.

Overvismanden fremhæver dog, at det formentlig ikke bliver et stort fald, men derimod et mindre fald, fordi det “stadig vil gå godt i dansk økonomi” i de kommende år.

Af undersøgelsen fremgår det, at især Region Midtjylland og Region Nordjylland trækker ned i gazelleregnskabet. Her tager antallet af gazeller et dyk på henholdsvis 10,3 pct. og 7,7 pct.

Antallet falder med 4,7 pct. i Region Sjælland, mens Region Syddanmark ender tæt ved nul, hvorimod Region Hovedstaden trækker op med en stigning på 3,6 pct. i antallet af gazeller.

Vigtig rolle i økonomien

Mens de geografiske forskelle er til at få øje på, fremhæver Martin Senderovitz derimod, at “evnen til at vokse ikke er branchespecifik.”

Ifølge Martin Senderovitz er der en sammenhæng mellem, at desto større branchen er, desto større er antallet af gazeller også.

Michael Svarer mener, at gazellerne er en vigtig komponent i dansk økonomi, i forhold til hvor omstillingsparat erhvervslivet og arbejdsmarkedet er.

“Hvis der er nogle industrier, som ikke længere er konkurrencedygtige, er der nogle nye, der skal tage over,” siger Michael Svarer.

Her er gazellevirksomhederne en vigtig del af svaret, mener han. For det er den type virksomheder, som sikrer, at økonomien løbende tilpasser sig, når efterspørgslen går nye veje.