SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Bæredygtig

Udsat: Vigtig beslutning om grøn energi blev bremset af EU-strid om gas

To hastepakker bl.a. om hurtige tilladelser til grøn energi blev torsdag fanget i en ophedet EU-konflikt om et muligt prisloft på gas

En plan om at give hurtige tilladelser til grøn energi i EU må vente på fremskridt i en sideløbende konflikt om et muligt prisloft på gas. Arkivfoto: Joachim Herrmann/Reuters/Ritzau Scanpix
En plan om at give hurtige tilladelser til grøn energi i EU må vente på fremskridt i en sideløbende konflikt om et muligt prisloft på gas. Arkivfoto: Joachim Herrmann/Reuters/Ritzau Scanpix

Det var planen at blive enige om to forskellige hastepakker, da EU’s energiministre torsdag mødtes i Bruxelles for at gøre endnu et forsøg på at tackle de tårnhøje energipriser.

Ministrene blev da også enige – i princippet – om de to pakker, der bl.a. handler om fælles gasindkøb i EU, om deling af gassen i en nødsituation og om langt hurtigere tilladelser til grønne energiprojekter.

Men på grund af et sideløbende slagsmål om et muligt prisloft på gas blev det besluttet, at selvom der er politisk enighed om de to pakker, bliver de først endeligt vedtaget og sat i værk, når landene er kommet længere med at forhandle om prisloftet.

Ingen champagne

“Vi kunne enten være blevet enige om at være uenige, og så kunne vi være gået hjem. Eller jeg kunne tage mit ansvar på mig og forsøge at finde samling,” lød det på et pressemøde fra Jozef Sikela, industriminister i Tjekkiet, der har EU-formandskabet dette halvår.

Han pointerede, at der nu er fuld enighed om indholdet i de to pakker om hhv. fælles gasindkøb og hurtige tilladelser, “så ingen videre forhandling vil være nødvendig”.

Men han forklarede, at den formelle vedtagelse vil “gå hånd i hånd” med forhandlingerne om gasprisloftet.

“Vi åbner ikke champagnen endnu, men vi putter den i køleskabet,” sagde ministeren.

Fra EU’s energikommissær Kadri Simson lød det, at Kommissionen har været bundet af mange krav og betingelser fra landene, men at man fortsat håber at finde et kompromis om gasprisloftet.

Det er dog langtfra klart, hvornår det kan ske. Der er planlagt endnu et møde mellem energiministrene 19. december, og der ventes også et ekstra hasteindkaldt møde inden da, formentlig 13. december.

Skarpe reaktioner

I tirsdags kom EU-Kommissionen efter mange ugers diskussioner med et udspil til et gasprisloft, en såkaldt mekanisme til markedskorrektion, der skal sætte et loft over gasprisen i ekstreme situationer.

Men udspillet har fået hidsig kritik fra både tilhængerne af prislofter, som slet ikke synes, det går vidt nok – og fra modstanderne, som frygter, at det bl.a. kan ramme forsyningssikkerheden.

275 euro pr. megawatt-time lyder Kommissionens bud på et gasloft i ekstreme situationer. Prisen lå torsdag under 125 euro

Udspillet er både blevet kaldt en “joke” og “meget risikabelt”. Og torsdag truede flere lande med at blokere for de to andre pakker om gasindkøb og hurtige tilladelser i protest over gasloftballaden.

Især de hurtige tilladelser har potentielt stor betydning for danske virksomheder i klimasektoren. Men de må altså vente.

Kortere tidsfrister

En opgørelse fra organisationen Wind Europe har tidligere vist, at der kan være årelang ventetid på at få godkendt et grønt energiprojekt i EU.

Ifølge et udkast, som Børsen har set, er det nu planen at sætte tempoet op og forkorte ventetiderne markant. Dels skal grønne energiprojekter have status som værende af “tungtvejende offentlig interesse”, så de får større vægt end tidligere i forhold til f.eks. natur- og miljølovgivning.

Dels skal der sættes faste og korte frister for, hvor længe udviklerne af de grønne projekter må vente på at få godkendelser.

3 måneder skal ifølge EU-landenes principaftale være den maksimale ventetid på at få godkendt et solanlæg

F.eks. er der ifølge Børsens oplysninger sat en frist på højst tre måneder for godkendelse af solprojekter. For opgradering og udvidelse af eksisterende projekter, f.eks. vindparker, må ventetiden højst være seks måneder. Og for varmepumper må man vente højst en måned.

Hele pakken er midlertidig og skal gælde i 18 måneder fra den træder i kraft. Der er dog også sideløbende forhandlinger i gang om en permanent lovgivning om hurtigere tilladelser til grøn energi.

Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Podcast

BØRSEN

Morgenbriefing

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads

BØRSEN

Selvstændig

Podcast