SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Udland

Tysklands klima- og energiomstilling er så massiv, at det er “et gyldent øjeblik” for dansk eksport

Tyskland skal investere et så enormt milliardbeløb i energiomstilling, at det vil betyde høj vækst i mange danske aktiviteter hos bl.a. Rambøll

Rambølls tyske topchef, Jens-Peter Saul, venter, at den tyske del af forretningen over de næste ti år bliver større end den danske forretning. Arkivfoto: Jeppe Bøje Nielsen
Rambølls tyske topchef, Jens-Peter Saul, venter, at den tyske del af forretningen over de næste ti år bliver større end den danske forretning. Arkivfoto: Jeppe Bøje Nielsen

Skindet er solgt, længe før bjørnen er skudt – endda i flere eksemplarer. Forventningerne til øget dansk klima- og energieksport til Tyskland er enorme.

Eksempelvis skruer Rambølls tyske topchef, Jens-Peter Saul, de næste ti års forventninger til den tyske del af forretningen så kraftigt i vejret, at han venter, at den bliver større end i det danske hovedsæde.

“De næste ti år bliver et sweetspot med exceptionelle muligheder. Sidste år havde vi en vækst i Tyskland på 15,5 pct., i år bliver den sikkert på 19 pct., og fremover vil vi kunne ramme 30 pct., hvis vi bare kan skaffe tilstrækkeligt med kvalificerede folk. Vi vil hire and aquire,” siger Jens-Peter Saul, dvs. altså vokse organisk og købe virksomheder.

Det er svært at overdrive størrelsen af Tysklands kommende investeringer i både klimaomstilling, infrastrukturmodernisering og energieffektivisering. Der er bevillinger på allerede 50-60 mia. euro, og kapacitet og kompetencer er et større problem end penge.

“Inden 2024 vil vores tyske omsætning være på 900 mio. kr. og kravle op mod en 1 mia., og vi vil have ca. 2000 ansatte afhængigt af de opkøb, vi vil kunne lave,” siger Jens-Peter Saul. I 2020 var Rambølls tyske omsætning på 532 mio. kr., og Rambøll har nu 800 ansatte i 15 kontorer.

“Det er et gyldent øjeblik. Tyskerne får monstertravlt med at øge elproduktionen med grønne løsninger,” siger Jakob Andersen, chef for generalkonsulatet i Hamborg, der er fokuserede på de danske energi-, klima- og miljøinteresser.

Han har på knap to år opnormeret fra 7 til 19 ansatte og har dermed en stribe sektorspecialister, herunder en tysker med en ph.d. i fjernvarme fra Aarhus. Og en driftsleder, der, som Andersen udtrykket det, kan “gå ud og sparke dæk med en driftsleder på et tysk forsyningsanlæg og i direkte øjenhøjde forklare ham, hvordan anlægget energimæssigt kan optimeres, fordi han selv har arbejdet med det i Danmark.”

Prisen er halveret

Interessen for danske løsninger synes enorm. “Jeg kunne bruge 50 ansatte mere, hvis der var penge til det. Efterspørgslen fra danske virksomheder efter at komme ind på markedet er eksploderet, efter at vores timepris blev reduceret fra knap 1000 kr. til det halve og ned til 250 kr. for de mindste virksomheder som et led i sidste års eksporthjælp,” siger Jakob Andersen.

For Rambølls vedkommende vil søndagens valg til Bundestag ikke få indflydelse på de voldsomme tyske ambitioner.

“Alle partierne er i princippet grønne. Uanset hvem vi taler om, går deres politikker i vores retning,” siger Jens-Peter Saul. Han forklarer, at Rambølls kompetencer – i hans opfattelse – overgår de fleste tyske konkurrenter, ift. alt der handler om modernisering og udbygning af de tyske jernbaner, investeringer i offshorevind, konstruktion af cykelveje, energibesparelse i industrien og bygningsmassen, udvikling af vedvarende energi, brint og andre brændsler til power-to-x.

Showstopper uden folk

“Den største showstopper kan blive manglen på kvalificerede folk. Men vi er en global virksomhed og kan hente folk ind fra f.eks. Indien. Det vil også øge vores priskonkurrenceevne,” siger Rambølls topchef.

Tyskerne får monstertravlt med at øge elproduktionen med grønne løsninger

Jakob Andersen, generalkonsul, Hamborg

De nævnte områder er præcist, hvad man arbejder med hos generalkonsulatet i Hamborg, foruden den danske specialitet fjernvarme, der “får et helvedes til boost, tilslutningsmarkedet er helt vildt,” som Jakob Andersen udtrykker det. Hos Danfoss siger direktør for Tyskland Jürgen Fischer, at man tror, at markedet vil vokse med 30 pct. inden 2030. Han er sikker på, at Danfoss står over for “tocifrede vækstrater i Tyskland, og at det første tal nemt kan blive et total.” Så stor er den politiske vilje til at ekspandere især fjernvarmenettet.

Brint fylder rigtig meget i den tyske klimadebat og i valgkampen. CDU’s kanslerkandidat, Armin Laschet, ynder bl.a. at pege på brint og power-to-x som en del af den teknologiske udvikling, der skal løse den energimangel, mange venter vil kunne opstå i Tyskland. “Brint er blevet det nye sort i Tyskland,” siger Jakob Andersen.

Siemens og andre giganter er langt fremme i udviklingen af power-to-x, og derfor ser han ikke “de store eksportmuligheder, men snarere et dansk-tysk samarbejde.” Mens Jens-Peter Saul tror, at “Danmark kan komme til at levere 25 pct. af det tyske brintbehov” og peger på leverancer fra Danmarks kommende energiøer.


Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Podcast

BØRSEN

Morgenbriefing

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads

BØRSEN

Selvstændig

Podcast