Blog: Klatring giver motionen ekstra boost
På med hjelmen og så ellers til vejrs. En effektiv kur mod højdeskræk.
Foto: Bjarke Kobberø
Sport Af ,
Nu er det en god måned siden at Børsen Master Performance 2017 kulminerede i Chamonix og ikke mindst i og på de omkringliggende ubeskriveligt smukke bjergkulisser - med Mont Blanc som mest ikoniske top, vi beundrende kunne skue mod, når vi boltrede os på de stier og klipper, der omgiver byen.

Årets hovedmål bød på både en masse trailløb på nogle af verdens mest berømte spor, men også på to dage med klatring på programmet. Mens førstnævnte over de seneste 5 år i stadigt stigende grad har vundet indpas i vores forløb, var det første gang, vi har haft klatring på programmet.

Læs beretningen fra turen her


Hvorfor nu klatring?


Da jeg startede i Running26 for ca. 10 år siden må jeg ærligt indrømme, at jeg aldrig havde forestillet mig, at klatring ville blive noget jeg, som sådan skulle komme til at beskæftige mig med, Løb var - og er - det jeg brænder allermest for.

Som årene er gået har jeg både personligt, men i mindst lige så høj grad i Running26 regi, haft behov for hele tiden at udvikle de fysiske udfordringer, jeg kaster mig selv og vores kunder ud i.

Maraton er ikke længere så unikt, som det var for 10 år siden, og i takt med, at vi har lanceret træningsforløb i cykling, triatlon og roning, har det været tydeligt at min egen udvikling og motivation i meget høj grad har fulgt vores kunders.

Jeg har oplevet en naturlig stræben efter at prøve nye grænser af, og blive udfordret på nye måder. Det er selvfølgelig en mulighed bare hele tiden at løbe længere eller i vildere omgivelser, men der kommer en naturlig grænse for hvad det på mange måder giver mening at bygge forløb op omkring.

Hvad kan klatring?


Mens alle de førnævnte idrætsgrene åbenlyst er udholdenheds-baserede, er klatring noget helt andet. Her stilles krav til styrke, balance og teknik, og det mentale aspekt er meget mere udtalt. Det har været en meget fascinerende oplevelse at følge gruppen, der for et halvt år siden startede Master Performance-forløbet.

Flere deltagere led i mere eller mindre galopperende grad af højdeskræk, og fælles for alle var at ingen havde nogen stor klatreerfaring med sig. At følge hvordan deltagerne tog udfordringerne til sig, arbejdede målrettet med både fysikken og hovedet, og voksede mentalt efterhånden som den ene grænse efter den anden blev brudt, først på indendørs klatrevægge, dernæst på klipper på Kullen – og til sidst på den helt store scene, hvor vi virkelig blev udfordret på alle planer.

Sideløbende med at der også skulle bygges udholdenhed og teknik op til at tackle trailløbets herligheder.

Derfor er klatring et hit – også for grupper


Indrømmet, det var et eksperiment pludselig at tage klatring med i vores forløb. Vi havde kun meget begrænset erfaring med det inden, men der tegnede sig hurtigt et billede af, at vi ville kunne skabe noget helt unikt ved at inddrage denne nye aktivitet.

Vi kunne mærke en stadigt større interesse, og med målet om at udfordre os selv og vores eventyrlystne kunder på en ny måde, lå klatringen lige for. Da drømmen om at tage en gruppe ned og løbe på de verdensberømte trails ved Chamonix faldt sammen med, at dette område også byder på enestående klatremuligheder for alle niveauer, var valget nemt.

Én ting er at den enkelte deltager kunne blive udfordret og få udvidet komfortzonen både fysisk og mentalt – en afgørende præmis for vores forløb er også at det er relationsstyrkende. Ville klatring være det? Ja for pokker. Om end selvfølgelig ret individuelt i sin grundform, da vi hverken skulle lave menneskepyramider eller bære rundt på hinanden på klippesiderne, var jeg meget fascineret af, hvor godt det virkede på gruppeplan.

Både da vi hyggede os med via ferrata og da den stod på mere regulær, men bestemt også meget spektakulær, klatring, var vi sammen i små teams, forbundet indbyrdes og til vores guide med tov. Der var derfor også en høj grad af samarbejde og indbyrdes support i, hvordan udfordringerne skulle tackles, så alle var afhængige af og motiverede for at hele gruppen kom godt igennem. Og efterfølgende kunne alle på tværs af grupperne dele oplevelser og gennembrud. Jeg bilder mig ind, at det var med til at skabe en helt unik stemning og samhørighed i flokken.

Mere klatring?


JA! Som en understregning af at ovenstående ikke blot er min egen opfattelse af forløbet, som åbenlyst er farvet af at det er en del af vores forretning at lave disse forløb, har stort set hele Master Performance-teamet vist stor interesse i endnu en tur til Mont Blanc til sommer, denne gang med toppen af bjerget som mål.

Samtidig er vi netop skudt gang i et relationsforløb, hvor vi skal bestige Kilimanjaro til februar. Én ting er at der venter os nogle helt unikke, uforglemmelige og helt sikkert temmelig grænseoverskridende oplevelser i Tanzania og Frankrig.

Men selve den træningsmæssige proces og forberedelse det krævet at blive klar synes jeg også er super spændende, da den favner bredere end 'blot' regulær udholdenhedstræning. Hvilket jeg meget vel kan forestilles at vende tilbage til i dette forum.

Ny sæson af podcasten Topchefernes strategi med Niels Lunde

Den danske arkitekt Bjarke Ingels er kendt over det meste af verden og har fået international succes med virksomheden Bjarke Ingels Group - i daglig tale kaldet BIG.

Men hvordan ser Bjarke Ingels på strategi i sit særlige krydsfelt mellem en kunstnerisk og en kommerciel verden? Hvorfor eksisterer BIG? Hvilke kompetencer indeholder virksomheden? Hvordan tiltrækker han de bedste medarbejdere?

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefaler