Motionstip: Gå dig til en bedre løber
Foto: Colourbox
Sport Af ,
Motionsblog -  Man kan da umuligt blive en bedre løber af at gå!?

De fleste af os er udstyret med et mindset, der ser det som en dårlig træning, måske endda et nederlag, hvis vi har været nødsaget til at gå undervejs på løbeturen.

Jeg støder derfor ganske ofte på holdningen om, at løb er bandlyst fra folks træning. Nogle gange med rette, men ofte faktisk uretmæssigt. Gang indgår nemlig ganske ofte i mine træningsprogrammer, i særdeleshed i nedenstående tre tilfælde – herunder for vores Master Performance-deltagere med kurs mod det skotske højland, hvor der til september til fods skal forceres 100 km fordelt over 3 dage.

Læs om Master Performance-træningen her


Tre gode grunde til at gå:

1) Nybegynder eller skadet

Hvis du skal optimalt i gang med at løbetræne, enten som helt nybegynder eller efter en længere skadespause, er gang en obligatorisk del af dit program. Det er der flere gode grunde til. For det første for at sikre en god oplevelse.

Frem for at skulle slæbe sig selv igennem den sidste del af den planlagte tur i fuldstændig smadret tilstand kan et par strategisk velplacerede gå-stykker undervejs sikre en at er gennemføres med overskud og smil på læben.

Det nedsætter skadesrisikoen og forkorter restitutionstiden. For en nybegynder vil det meget ofte også være nødvendigt at inddrage rask gang for at få sat fut i forbrændingen, som er afgørende for at kunne bygge udholdenhed op. Derfor endog RIGTIG god mening med den gående galskab for dig, der sidder med et stort forbedringspotentiale i løb.

2) Vane-løberen

For at sikre kvalitet i træningen. Mange af os har en tendens til alt for ofte at løbe alle vores ture i det samme tempo, uden særlig meget variation. Det er hyggeligt og komfortabelt, bestemt – men ikke optimalt i forhold til at booste formkurven.

Ved at indlægge gå-pauser undervejs kan du sikre, at du kan løbe hurtigere på de mellemliggende løbe-stræk. I bund og grund intervaltræning i sin grundform, men hold meget gerne rask gang eller helt let jog frem for at stå stille.

3) Bjerggeden

For at håndtere kuperet terræn over længere tid. Når man nu som vores Master Performere skal kunne kapere 100 km i stærkt kuperet terræn over 3 dage er det afgørende med en masse træning (og dermed også dejlig mange km) i bakker.

Ja, igen, alt i os skriger på at vi skal da løbe hele vejen. Men det er langt fra sikkert at formen tillader dig at okse op og ned af bakkerne – enten fordi bakkerne er for hårde i sig selv, eller fordi du alt for hurtigt brager direkte op i det røde felt med galopperende puls og syre stående ud af ørene.

Når kræfterne skal disponeres over mange kilometer i kuperet terræn, kan det være en overordentlig god ide fra start at indlægge velvalgte stigninger, der forceres i rask gang. Det kan virke lidt omsonst på de første stigninger, men jeg oplever gang på gang, at hvis distancen når de længder vi skal lege med i Skotland, vil du komme igennem med både større overskud, en bedre oplevelse, og faktisk også hurtigere, end hvis du stædigt havde insisteret på at angribe fra bunden af alle stigninger.

Så jo, rask gang har i den grad sin eksistensberettigelse i et løbetræningsprogram. Den skal bare bruges intelligent.

Se hvem der er med på Master Performance-holdet her

Ny sæson af podcasten Topchefernes strategi med Niels Lunde

Den danske arkitekt Bjarke Ingels er kendt over det meste af verden og har fået international succes med virksomheden Bjarke Ingels Group - i daglig tale kaldet BIG.

Men hvordan ser Bjarke Ingels på strategi i sit særlige krydsfelt mellem en kunstnerisk og en kommerciel verden? Hvorfor eksisterer BIG? Hvilke kompetencer indeholder virksomheden? Hvordan tiltrækker han de bedste medarbejdere?Abonnér:
   

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefaler