Sundhed: Styrk kroppen med fem fødevarer
Kål er den sikre vej til en sundere krop. Helst 200 gram dagligt.
Foto: Colourbox
Sport Af
Sundhedsblog - I min seneste blog løftede jeg sløret for, hvorfor antiinflammatoriske kostvaner bør være dit fremmeste nytårsforsæt.

I denne vil jeg uddybe, hvad det konkret er du bør spise, hvis kroppens styrke skal understøttes optimalt. Listen af tiltag kan udvides i det uendelige, men de første konkrete tiltag kommer her.

Nummer 1: Kål

Kål er en fortræffelig spise! Uanset om du vælger blomkål, broccoli, rødkål, grønkål, sortkål eller hvad de ellers hedder. Det eneste der er bedre end at spise lidt kål i ny og næ er derfor at spise MEGET kål. Fra den får du fibre, der fungerer som næring for tarmens sunde bakterier, C-vitamin, der styrker dine led og sener, samt kraftfulde plantestoffer, der stiver immunforsvaret helt gevaldigt af. Sæt den i fokus ved fem ud af syv af ugens dage at spise mindst 200 gram kål!

Nummer 2: Ingefær

Det er en forrygende knold, der sprudler over af æteriske olier og antiinflammatoriske gingeroler. Et centralt element i den antiinflammatoriske livsstil er at snuppe et skud af den fyrige rod – DAGLIGT! Gerne 5-10 gram om dagen, enten rå, kogt, syltet eller hvordan det nu lige passer dig.

Nummer 3: Bær

For at være helt konkret: 50-75 gram – så mange bær vil jeg gerne have dig til at spise hver evig eneste dag. Om de er friske eller frosne, det bestemmer du selv, ligesom det er helt fint at veksle mellem blåbær, brombær, jordbær og alverdens andre typer.

Men mængden, den står ikke rigtig til diskussion. Målet er at integrere bær i dagskosten. Enten i salaten, morgenmaden eller som mellemmåltid. En fremragende måde er at starte dagen med en lækker, kraftsprudlende smoothie!

Nummer 4: MUFA

MUFA er forkortelsen for 'mono unsaturated fatty acids'; på dansk enkeltumættede fedtsyrer. Disse fedtsyrer, der blandt andet forekommer i store mængder i oliven og avocado, regnes for en af de primære årsager til, at det traditionelle middelhavskøkken har vist sig at være enormt sundhedsfremmende.

Fedtsyrernes betydning for din inflammation er påvist i flere forsøg. Blandt andet fandt hollandske forskere, at en MUFA-rig diæt udfoldede antiinflammatoriske egenskaber i kroppen med særlig effekt i fedtvævet.

Nummer 5: Omega 3 fedtsyrer

De er ikke kun er yderst antiinflammatoriske, men ligeledes influerer positivt på din søvn. Det sker blandt andet ved opbygningen af særligt kompetente hjerneceller. Både søvneffekten og kostens antiinflammatoriske egenskaber kan forstærkes ved at skrue ned for madvarer, der er rige på omega-6-fedtsyrer.

Det betyder, at du blandt andet bør minimere indtaget af majsolie, vindruekerneolie, solsikkeolie og sojaolie. Fiskeoliekapsler eller levertran kan være et alternativ til fisken.

Martin Kreutzer er forfatter og foredragsholder med speciale i præstationsfremmende ernæring. Han blogger løbende på borsen.dk med gode råd om kostvaner. Bogaktuel med "Den store antiinflammatoriske kostguide". På facebook-siden "Antiinflammatorisk kost" opdaterer Kreutzer dagligt med nyt på det antiinflammatoriske område.

Eksklusiv invitation: Kom tæt på Danmarks største skatterøveri

Kom helt tæt på den store udbytteskandale, hvor Skat blev lænset for 12,3 mia. kroner. Det sker i et eksklusivt læserarrangement, hvor tidligere skatteminister Karsten Lauritzen, og journalisterne Thomas G. Svaneborg og Niels Fastrup giver dig et unikt indblik i hele sagens forløb og dens konsekvenser.

Det er 3. oktober kl. 17:00, og Børsen-abonnenter deltager uden betaling. Meld dig til her.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefaler