Motion: Sådan slanker du dig hurtigere
Foto: Colourbox
Træningsblog 5 - Indrømmet, jeg er begunstiget af ikke at slås med høj vægt i bestræbelserne på at blive en bedre maratonløber. Belært af tidligere maratonforløb har jeg sandet, at min bundgrænse for vægten er nået, så når jeg nu forbereder mig på den personlige rekordjagt i Berlin 30. september. 

Og hvordan er jeg nået frem til, at det ikke nytter at slanke sig yderligere? Det gav kroppen og efterfølgende kosteksperten Martin Kreutzer mig klar besked om for et par år siden. For at blive hurtigere fulgte jeg mantraet: bliv så let som overhovedet muligt. Den strategi fik til sidst den modsatte effekt - nu slankere jeg blev, nu sværere var det at finde energien til løbetræningen. Min restitution blev dårligere, batterierne blev aldrig ladet ordentlig op. Læg dertil at immunforsvaret blev banket i bund, jeg løb fra den ene forkølelse til den næste. 

Martin Kreutzer, der ellers altid kan finde et par overflødige kilo på enhver løber, sagde dengang stop og sendte mig på en behersket fedekur. Nedenfor forklarer han, hvordan man bliver slank på den rigtige måde. Let skal man være - men ikke for let:

Martin skriver:

Grundlæggende er der to scenarier knyttet til det præstationsfremmende vægttab, som er vigtige at være opmærksom på. Det ene er, at selve det at reducere kropsvægten er en proces, hvor der skal etableres dagligt kalorieunderskud. Den tilstand, hvor kroppen fattes energi, går ind og påvirker restitutionsevnen negativt, så du er længere om at fordøje et hårdt træningspas.

Jo større kalorieunderskud, du er i, jo mere lider restitutionen herunder, og derfor er det af indlysende årsager særdeles uhensigtsmæssigt at hive en masse kilo af, samtidig med at man presser træningsindsatsen i vejret op mod et stævne.

Under optimale omstændigheder placerer man derfor sit vægttab udenfor konkurrencesæsonen og starter så tilpas tidligt, at man er nogenlunde i mål på vægten 4-6 uger inden sit maratonløb eller anden atletisk udfordring.

Halvt kilo om ugen

For ikke at reducere restitutionsevnen alt for meget under vægttabet er det desuden hensigtsmæssigt at nøjes med en forholdsvis let kaloriejustering, som skaber et vægttab på omkring et halvt kilo om ugen.

I lyset af disse betragtninger giver det sig selv, at skal der smides en masse kilo gælder det om at starte i god tid. For de fleste maratonløbere er den optimale periode tidsrummet fra medio oktober til medio marts; naturligvis afhængigt af løbskalenderen.

Udover timingen af vægttabet er der selve aspektet med, hvornår man er blevet for tynd. Jeg husker tydeligt dengang Uffe gik så ivrigt til kosten, at fedtet raslede af hans i forvejen (relativt) slanke krop. Til sidst var fedtprocenten så lav, at det gik ud over immunforsvarets styrke, og det som skulle have været en force blev lige pludselig til et helbredsproblem.

Balancen kan her være hårfin, for det var kun et par kilo fedt der skilte Uffe fra toptrimmet fysik til udpræget skrøbelighed og interessant nok tog det kun et par uger at hive fedtprocenten og styrken op til et optimalt niveau.

Det skal i den forbindelse understreges, at det er yderst sjældent, at jeg oplever mine klienter komme så langt ned i fedtprocent, som Uffe gjorde, for det kræver lige dele offervilje og talent at kunne bringe fedtprocenten helt ned omkring 4 pct. - et niveau som er sammenligneligt med de allermest afpillede Tour de France ryttere.

Slank dig i god tid

For majoriteten af denne blogs læsere må pointen derfor nærmere være, at du roligt kan give den gas med vægttabet, så længe du er ude i god tid, spiser ekstra sundhedsbevidst med fokus på antiinflammatoriske kostvaner, tilpasser den øvrige livsstil efter det ekstra pres, som kalorieunderskuddet påfører og i hele forløbet føler dig sund og rask.

Har du anlæg for at blive meget mager, så hold trods alt øje med, at fedtprocenten ikke bliver alt for lav. En første indikator er, at venner og bekendte begynder at spørge bekymret ind til dit helbred. Synlige blodårer på balderne er et andet "godt" tegn. Nå ja, og så har man altså ikke snerten af elskovshåndtag i siderne eller en dunk ved navlen, når man er nede i nærheden af det kritiske niveau.

Følg med i min træning op til Berlin maraton den 30. september i Børsens blog. Jeg skriver dem i samarbejde med Børsens sundhedseksperter fra Running26, Martin Kreutzer og Bjarke Kobberø. Tidligere blogs er vedhæftet denne. 


Ny sæson af podcasten Topchefernes strategi med Niels Lunde

Den danske arkitekt Bjarke Ingels er kendt over det meste af verden og har fået international succes med virksomheden Bjarke Ingels Group - i daglig tale kaldet BIG.

Men hvordan ser Bjarke Ingels på strategi i sit særlige krydsfelt mellem en kunstnerisk og en kommerciel verden? Hvorfor eksisterer BIG? Hvilke kompetencer indeholder virksomheden? Hvordan tiltrækker han de bedste medarbejdere?

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefaler