Sport Af
Løbeblog - Glæden ved at være i god form kan næres af mange ting. Jeg skal hurtigt indrømme at min glæde i høj grad hænger sammen med målbare resultater med andre ord: at slå nye personlige rekorder.

Præstationsræset skal dog tages i de rette doser, og nu er jeg klar til at gå efter en rekord på maratondistancen. Jeg har løbet kontinuerligt i otte år og løbet maraton i seks år. Jeg har haft succes med at følge diverse personlige træningsprogrammer ganske slavisk, og er klar til at gøre det samme igen.

Men jeg er i tvivl om, hvorvidt det overhovedet er muligt at blive bedre. Som motionsløber i en alder af 52 år er det jo nærmest en præstation blot at holde niveauet. Men nu giver jeg den et skud – de næste tre måneder bliver der fuld fokus på at forberedelserne frem til Berlin Maraton den 29. september. Målet er at komme under 3 timer og 10 minutter.

Og midlet bliver at lade kroppen blive prøvekanin på nogle af de nyeste træningsprincipper, hvor løbetræner og Børsen-blogger Bjarke Kobberø, Running26, svinger taktstokken og mine ben forhåbentlig levere varen.

Bjarke og jeg vil holde jer opdateret her på Børsen bloggen. I kan følge træningen og Bjarkes anbefalinger som benarbejdet skriver frem.

Bjarke kridter hér banen op:

Det er altid en stor fornøjelse at få løbere som Uffe i stalden. Løbere, der er villige til blindt at følge trænerens mere eller mindre skøre ideer og som stoler på at der er en mening med galskaben. Det vil jeg naturligvis skråsikkert påstå at der er, men om ikke andet får vi jo syn for sagen gennem dette forløb.

Uffe har løbet meget og trænet ganske fornuftigt gennem mange år. Det gør det alt andet lige sværere at høste de nemme fremgange, der i overvejende grad kommer ved 'bare' at starte med at træne mere vedholdende og systematisk.

At jeg alligevel er så overbevist om at vi kan rykke Uffes form ganske langt skyldes, at selvom Uffe har trænet rigtig godt og solidt i længere tid, er der stadig områder, hvor vi kan hente store forbedringer.

Det afslørede den test Uffe fik foretaget hos os, hvor der blev målt på bl.a. Uffes fedt- og kulhydratforbrændingsmønster samt iltoptagelse på en lang række løbehastigheder. Egentlig som forventet har Uffe en rigtig stærk kondition (motor), der er bygget op gennem den gode intensive træning, han har udført gennem årene.

Udholdenhed skal styrkes

Der hvor Uffe har et stort forbedringspotentiale er på udholdenheden (udnyttelsen af motorens kapacitet). Det er det samme billede jeg ser hos langt de fleste af de gæve løbere, jeg vejleder.

Jeg bygger derfor helt konkret min store optimisme på at jeg efterhånden rigtig mange gange har set løbere med Uffes profil tage nogle stærke form-hop ved at arbejde med de redskaber og med det indblik, testen giver. Testen giver et unikt og nuanceret indblik i hvilke tempozoner Uffe skal træne i, når han gerne vil forbedre sin fedtforbrænding og sin såkaldte anaerobe tærskel (AT/"mælkesyregrænsen"). Og det vil Uffe gerne!

Se Uffes træningszoner i vedhæftede grafik. Uffe træner efter fart, dvs. minut pr. kilometer. Eksempelvis er AT lig med en hastighed 4:19-4:23 minut pr. kilometer.

Zonetræning er vejen frem

Igen, ligesom jeg typisk oplever det, betyder det at Uffe, for at stimulere og dermed udvikle sin fedtforbrænding optimalt, skal løbe noget langsommere på en del af hans træninger, end han har været vant til.

Hvis ikke man kender sine zoner er det meget let at komme til at løbe for hurtigt på de træninger, der egentlig burde have til formål at træne udholdenheden. Men ved at løbe lidt for stærkt aktiveres fedtforbrændingen ikke.

Når den ikke aktiveres udfordres den ikke, og når den ikke udfordres, stimuleres den heller ikke til at forbedre sig. Så et kardinalpunkt i Uffes nye træningsprogram er de specifikke udholdenhedstræninger med roooo på.

Fedtforbrænding ikke nok

Det andet nøgleelement er specifikke træningspas omkring AT. Det nytter ikke noget kun at træne fedtforbrændingen. Når vi skal blive bedre til at udnytte vores motor er det også afgørende at rykke AT. Igen er specificitet nøgleordet, så en god bid intensiv træning med tempovariation omkring AT er nøglen her.

Og også her ligger den store kunst i at ramme (omkring) det rette tempo, for løber du for stærkt får du unødig lang restitutionstid og stor skadesrisiko – løber du for langsomt opnår ikke optimal effekt.

Det er meget vigtigt at understrege at det selvfølgelig ikke er afgørende at zonerne holdes +/- 1-2 sekunder pr km. Uffe må ikke lade sig låse af zonerne, men skal bruge dem som rigtig gode guidelines til en gedigen effektivisering af sin træning.

Så er vi i gang!

Den reaktion jeg (heldigvis) altid møder er en stor glæde over at det pludselig er helt legitimt at løbe roligt afsted – fordi testdata har vist, at det rent faktisk giver det optimale udbytte, og givet en forståelse hvorfor møget virker. Det giver bedre løbeoplevelser, og bedre balance mellem belastning og restitution. Påstår træneren. Men nu må det jo stå sin prøve!

Ny sæson af podcasten Topchefernes strategi med Niels Lunde

Den danske arkitekt Bjarke Ingels er kendt over det meste af verden og har fået international succes med virksomheden Bjarke Ingels Group - i daglig tale kaldet BIG.

Men hvordan ser Bjarke Ingels på strategi i sit særlige krydsfelt mellem en kunstnerisk og en kommerciel verden? Hvorfor eksisterer BIG? Hvilke kompetencer indeholder virksomheden? Hvordan tiltrækker han de bedste medarbejdere?Abonnér:
   

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefaler