Sundhed - Her er dine fem sværeste tilvalg
Hvis du tror, at fem timers søvn i døgnet er nok, tager du grundigt fejl, konstaterer Børsens sundhedsekspert, Martin Kreutzer.
Foto: Colourbox
Sundhedsblog - Mennesker er forskellige. Det gælder også de mange erhvervsledere, som jeg møder til mine foredrag og vejledninger.

Trods forskelligheden oplever jeg dog, at der er indiskutable lighedstræk, når det kommer til de største kost- og livsstilsudfordringer. Jeg har ikke foretaget nogen større videnskabelig undersøgelse. I stedet trækker jeg på erfaringen fra hundredvis af foredrag og tusindvis af vejledninger, når jeg uden tøven kårer de fem vanskeligste tiltag på mit felt, dvs. den præstationsfremmende livsstil, som skal understøtte ydeevnen i en travl hverdag.

Styrketræning

De fleste er rigtig gode til at prioritere kredsløbstræningen, og giver den ofte gas rundt om søerne, i Dyrehaven eller hvor de nu træner. Resultatet er en kondi, som er langt over gennemsnittet.

Muskelstyrken, som er så afgørende for at kroppen kan tåle en hverdag præget af stillesiddende arbejde, er dog langt fra lige så tilgodeset. Nærmere tværtimod. Det er mere reglen end undtagelsen, at den jernhårde kondi står i skærende kontrast til fuglebrystet og spaghettiarmene.

Søvn

Ja, jeg ved godt, at jeg har været rundt om emnet mange gange før. Men sagen er bare, at der er tale om et kæmpe hængeparti. Af en eller anden grund tror mange af de erhvervsledere, som jeg møder, at de er af den særlige støbning (som søvnforskerne ikke kender til) der sagtens kan tåle sølle 5-6 timers søvn, nat efter nat.

Lad det være slået fast med syvtommersøm: 9 ud af 10 af jer, der ikke får sovet nok kommer til at betale en høj pris. Måske ikke nu, men så senere hen i livet. Med en let omskrivning af Edward Stanleys citat kunne jeg fristes til at sige "hvis du ikke kan finde tid til søvn nu, må du afse tid til sygdom senere i livet."

Grønsager


Frugten glider fornuftigt ned, men det er altså blomkål, rødkål, broccoli og andre kraftfulde grønsager, der for alvor sparker r*v, rent sundhedsmæssigt.

Der er undtagelser til reglen, men som udgangspunkt er du først i mål, når dagen byder på mindst ét kg frugt og grønt, heraf helst et halvt kilo kål og andre potente grønsager. I den forbindelse vil jeg lige understrege, at agurken trods sin facon er alt andet end potent.

Alkohol

Det forringer restitutionen efter træning, påvirker søvnen negativt og placerer fedtet direkte inde i vommen, hvor helbredskonsekvenserne er kæmpestore. Behøver jeg sige mere om, hvad jeg mener om alle jer, der drikker mere end tre-fem genstande om ugen?

Måltidstiming

Maden indtages alt for ustruktureret hen over dagen. I stedet for at følge en energirigtig drejebog med strategiske måltider er madindtaget præget af om der er (for) mange møder i kalenderen, arbejdsdagen trækker ud, den prioriterede træning skubber til aftensmaden osv.

Konsekvensen er, at energien sejler op og især ned, fordi blodsukkeret ryger i kælderen efter al for lang tid uden næringstilførsel. Også overspisning, fremprovokeret af at måltidet rammes med sulten skrigende i hver eneste celle, røver energi, fordi fordøjelsesprocesserne trækker alt blodet ned i mavetarmsystemet.

Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefaler