''Snup en gulerod, Ulrik Wilbek''
Ulrik Wilbek er ikke meget for grønsager. Det er måske en fejl.
Foto: Scanpix
Sport Af ,
Blog - Chokket over herrelandsholdet total kollaps ved håndbold VM er ved at fortage sig. Det forhindrer dog ikke Børsens ernæringsekspert, Martin Kreutzer i at reflektere over, om det var manglende gulerodspower, der kostede verdensmesterskabet.

Kreutzers klumme:

Lad mig indledningsvis slå fast, at udover en far der spillede håndbold på amatørplan, så er mit kendskab til sportens finere nuancer på niveau med gennemsnitsdanskerens; altså lavt. Derfor vil jeg ikke gøre mig klog på de taktiske træk, men i stedet komme med en ernæringsmæssig vinkel på sammenbruddet.

Jeg har meget lidt at have den i, så det følgende er rent spekulativt.

Men alligevel: For mig var det tydeligt, at spillerne hverken fysisk eller mentalt var til stede i finalen. Som professionel vejleder ud i præstationsfremmende ernæring var tanken prompte, om mangelfuld ernæring i den afgørende restitutionsfase kunne være årsagen?

Forskning og erfaring har for længst lært os, at det vi spiser i minutterne, timerne og endda dagene efter en krævende belastning, fysisk som psykisk, går direkte ind og påvirker restitutionen. Gode rutiner styrker, dårlige rutiner svækker. Sådan er det bare!

Semifinale fejret med øl

Årsagen til at jeg overhovedet tænker ernæringsmæssige mangler ind som potentiel forklaring, i stedet for at slå mig til tåls med Wilbeks "Jeg har ingen forklaring" er, at selv samme træner efter den succesfulde semifinale for åben mikrofon udtalte, at nu skulle sejren fejres med en øl.

Hmmm, er det at smide et giftstof i en presset krop fornuftig opladning? Ud fra en præstationsmæssig betragtning havde jeg foretrukket en udtalelse ala "nu skal sejren fejres med et fremragende restitutionsmåltid, så vi bliver klar til at vinde finalen".

Desværre tror jeg ikke, at der på landsholdet er tilstrækkelig fokus på det område – i hvert fald ikke, hvis det er Wilbek, der sætter dagsordenen.

Ikke vild med grønsager

Baggrunden for min skepsis er et interview i magasinet Aktiv Træning, hvor Wilbek blandt andet udtaler, at grønsager ikke lige er hans kop te, at sejre typisk fejres med en fedtet burger, og at han hellere bruger motionen end de sunde kostvaner til at holde sig sund.

Problemet med disse udtalelser er, at man ikke på den måde kan sætte kost og motion op som et enten/eller. Tværtimod opnår du først fuld sundhed og restitution, der så igen udmønter sig i bedst mulig kapacitet, når træningen pakkes ind i sunde, styrkende kostrammer.

Som landsholdets karismatiske træner kan Wilbek ikke undgå at påvirke spillernes indstilling til ernæringens betydning for restitutionen.

I og med at vi operer indenfor eliteidrætten er det derfor tænkeligt, at uhensigtsmæssig restitutionsadfærd i tidsrummet mellem den storartede sejr over Kroation og nederlaget mod Spanien, undergravede både fysikken og den mentale ydeevne, og spændte ben for en enestående sejr. Eller som minimum et knebent, meriterende nederlag.

Martin Kreutzer er fast tilknyttet firmaet Running26 og tilbyder gennem sit eget firma BodyComp foredrag, kurser og individuel vejledning.

Eksklusiv invitation: Kom tæt på Danmarks største skatterøveri

Kom helt tæt på den store udbytteskandale, hvor Skat blev lænset for 12,3 mia. kroner. Det sker i et eksklusivt læserarrangement, hvor tidligere skatteminister Karsten Lauritzen, og journalisterne Thomas G. Svaneborg og Niels Fastrup giver dig et unikt indblik i hele sagens forløb og dens konsekvenser.

Det er 3. oktober kl. 17:00, og Børsen-abonnenter deltager uden betaling. Meld dig til her.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefaler