Hold dig ung og i topform
Aldringen kan bremses med en sundere livsstil.
Foto: Colourbox
Sport Af
Er du lidt nervøs for alderens indflydelse på form og figur, så er der her en opskrift på, hvordan det kan afbøjes.

Børsens ernæringsekspert, Martin Kreutzer, deler her en fødselsdagshilsen med læserne. En hilsen, der sikkert kan inspirere mange.

Kreutzers klumme
:

Når en bogstavelig talt gammel ven fylder år giver det anledning til refleksioner, som du måske også kunne have gavn af. Ikke mindst når det lykkes ham at blive mere og mere fit, trods en livslængde, der nærmer sig det halve århundrede.

I går fyldte min gode ven, Peter, 49 år. Og tillykke med det! I sig selv er der ikke noget banebrydende ved at folk ældes, men Peters tilfælde er interessant, for de seneste par år har vi arbejdet sammen om at bringe ham i topform, og herigennem bremse aldringens mere eller mindre naturlige forfald.

Projektet har været en enestående succes, for godt nok er der røget et par ekstra år ind på tavlen, men målt på sundhed, styrke, kondition og kropssammensætning er Peter skarpere end nogensinde før.

Nøglen til dette positive boost har været en markant ændring af kostvanerne og en justering af træningsrutinerne, så de bidrager til maksimal fitness.

Tilpasset træning

For at tage træningen først, så har Peter alle dage været glad for at træne, og især på racercyklen har han trådt solen sort – uden dog for alvor at få fart på cyklen. Et vigtigt tiltag har været at løfte hans ydeevne ved at lægge to intensive træningspas ind i ugens program. I stedet for at køre en masse tomme kilometre med moderat intensitet har vi løftet barren, så der nu skal trædes igennem. Og hviles, når træningsimpulserne er fyret ned i benene.

Restitutionen er en mindst lige så vigtig brik i forandringsprocessen, som selve træningen, og her har fokus været trefoldigt:

1. Hold strategiske fridage fra din træning. Ovenpå en hård omgang træning følger som udgangspunkt et par hviledage eller dage med let træning. Som en ekstra dimension er Peter sat til at styrketræne. Ikke fordi han skal være stor og bøffet, men fordi værdien af stærke muskler er uvurderlig i forhold til at kunne fyre den af i trailløb og cykling. Samtidig giver styrken et fysisk overskud under distancetræning, og forkorter restitutionstiden markant.

2. Spis styrkende. Vi har i løbet af de sidste par år optimeret kostvanerne, så der strømmer store mængder styrkende plantestoffer, opbyggende proteiner, celleoptimerende fedtsyrer og meget andet godt ind i blodbanen. Så menuen lyder på masser af frugt og grønt, fed fisk, levertran og alle de andre gode sager, som du læser om i mine klummer.

3. Hvil ørerne. Jeg har skrevet det før, men gentager det gerne: Søvnen er et af de afgørende indsatsområder, hvis du vil være sund og stærk. Det er mens du sover, at hjernen og musklerne restituerer sig selv maksimalt. At passe sin sengetid og agte på kvalitetstimer i drømmeland er derfor et centralt element i den evige ungdom.

Strategiske kulhydrater

Udover de umiddelbart restitutionsfremmende kostvaner har vi haft fokus på at tune kosten, så den bidrager med den helt rigtige energi – på de absolut bedste tidspunkter. Et særligt fokusområde har været de strategiske kulhydrater, som skrues op efter træning, men holdes nede på 25-30 gram af slagsen i hovedmåltider, som ikke falder i halen på et træningspas.

Den approach har gjort det muligt at pille overskudskalorier ud af dagskosten og medvirket til at Peters fedtprocent er strøget ned af. Værdien af dette behøver jeg vist ikke forklare enhver der har prøvet at løbe en tur med lidt ekstra kilo på sidebenene.

Så her fik du den – Peters opskrift til evige ungdom og jernmandsform. Følger du samme opskrift eller mangler der lidt ingredienser hist og pist?

Martin Kreutzer er fast tilknyttet firmaet Running26 og tilbyder gennem sit eget firma BodyComp foredrag, kurser og individuel vejledning.

Ny sæson af podcasten Topchefernes strategi med Niels Lunde

Den danske arkitekt Bjarke Ingels er kendt over det meste af verden og har fået international succes med virksomheden Bjarke Ingels Group - i daglig tale kaldet BIG.

Men hvordan ser Bjarke Ingels på strategi i sit særlige krydsfelt mellem en kunstnerisk og en kommerciel verden? Hvorfor eksisterer BIG? Hvilke kompetencer indeholder virksomheden? Hvordan tiltrækker han de bedste medarbejdere?

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefaler