Sig farvel til hvedeøl
Hvedeøl er blevet stadig mere populær i Danmark - men det kan give gluten-allergi.
Foto: Colourbox
Sport Af
Der er dårligt nyt for øl-elskende danskere - især hvis du har en forkærlighed for hvedøl. Men det er ikke uden grund.

Det konstaterer Børsens sundhedsekspert, Martin Kreutzer, i sin faste blog, hvor han inspirere, rådgiver og provokerer til at forbedre livsstil og træning. Læs her Kreutzers forklaring på, hvorfor man skal styre udenom de særlige øl.

KREUTZERS KLUMME:

Mindst 50.000 danskere bør holde sig fra at drikke hvedeøl. Og måske er tallet langt større. Budskabet er trist, men derfor ikke mindre sandt.

Årsagen er, at hvedeøllen indeholder en del gluten, og nye undersøgelser indikerer, at langt flere er intolerante overfor dette proteinstof, end hidtil antaget. De fleste danskere overlever nok at tage afsked med den typisk bayerske øl.

Langt værre er det, at gluten også forekommer i stort set alle brød, pasta, lasagne, kager og så godt som alle produkter, der indeholder det mindste støvkorn. Hertil hører også samtlige fuldkornsprodukter, som umiddelbart forbindes med sundhed, inklusive vores elskede havregryn.

Stor bevågenhed


Menneskets reaktion på gluten nyder stor bevågenhed, fordi forskere har eftervist, at der udover den ene procent af befolkningen, som er direkte intolerante overfor gluten og bliver hundesyge af at indtage stoffet, er en langt større gruppe mennesker, der er overfølsomme, uden decideret at lide af såkaldt cøliaki.

Hvor mange det drejer sig om er uvist, for i disse år forskes der for fulde gardiner i emnet, grundigt ansporet af italienske forskningscentre. Netop støvlelandet oplever en nærmest eksplosiv vækst i antallet af mennesker, der ikke tåler gluten.

Stadig flere ramt

Nogle forskere anslår at helt op til 25 pct. af befolkningen i de vestlige lande er ramt. Og tallet er stigende, for jo mere gluten vi indtager gennem livet, jo større risiko er der for, at vi udvikler en overfølsomhed, konkluderer blandt andet Astma- og Allergiforbundet.

Måske hører også du til dem, der ikke ligefrem stortrives når der ryger gluten – eller lad os bare sige korn – indenbords. Symptomerne er typisk en tung fornemmelse i maven, der ofte ledsages af oppustethed. Nogen bliver også trætte i kølvandet på et kornrigt måltid, hvilket dog tit negligeres som resultatet af at have forspist sig; hvis bare det var så vel, for simpel forspisning har kroppen det ganske fint med. Den kvitterer blot med lidt ekstra fedtdeponering.

Snebolde-effekt

Værre er det, hvis din krop stresses af stoffer, som den ikke tåler. Det sætter nemlig gang i en stribe mekanismer, der underminerer din sundhed. Mest fremtrædende er, at andre sygdommes hærgen forstærkes. Strabadserer du kroppen med gluten vil det således kunne forværre tilstanden i dit kredsløb, skabe øget inflammation omkring sener, der måske er overbelastede af din træning, og generelt gøre dig mere sårbar overfor alverdens dårligdomme.

Betyder de opstillede scenarier, at alle mennesker bør kvitte glutenholdige madvarer? Næh, ikke nødvendigvis. Det er indiskutabelt, at man sagtens kan gøre det, og at der findes masser af sunde – og sundere – alternativer til en kornbaseret kost.

Lug korn ud af kosten

Men livet bliver alt andet lige en kende mere besværligt, så i min optik er det primært relevant at luge kornene ud af kosten, hvis der er tegn på en overfølsomhed. Symptomerne har jeg nævnt.

Nu er det op til dig at mærke efter, om du føler sprudlende energi og toptunet tarmfunktion efter et kornrigt måltid. Eller små signaler om at ikke alt er på plads. Hvis sidstnævnte er tilfældet, så vil jeg varmt anbefale dig at eksperimentere med en kornfri kost. Belønningen for besværet er et boblende overskud, øget træningstolerance og et sundere legeme.

Martin Kreutzer er fast tilknyttet firmaet Running26 og tilbyder gennem sit eget firma BodyComp foredrag, kurser og individuel vejledning.

Ny sæson af podcasten Topchefernes strategi med Niels Lunde

Den danske arkitekt Bjarke Ingels er kendt over det meste af verden og har fået international succes med virksomheden Bjarke Ingels Group - i daglig tale kaldet BIG.

Men hvordan ser Bjarke Ingels på strategi i sit særlige krydsfelt mellem en kunstnerisk og en kommerciel verden? Hvorfor eksisterer BIG? Hvilke kompetencer indeholder virksomheden? Hvordan tiltrækker han de bedste medarbejdere?Abonnér:
   

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefaler