Politik Af

Danske politikere bør handle på den kritik, der kommer fra udenlandske forskere af, at Danmark ikke tæller CO2-udledningen fra afbrænding af træ med i sit klimaregnskab, lyder det Danmarks Naturfredningsforening.

- Vi skal hurtigst muligt lytte til de internationale eksperter og lave en udfasningsplan for brug af biomasse i vores kraftværker, siger præsident Maria Reumert Gjerding.

Danmark tæller ikke afbrænding af træ med i regnskabet af CO2-udledning med, fordi træ-afbrænding rent teknisk er CO2-neutral.

Tesen bag er, at træer vokser frem igen, og når de gør, optager de den CO2, der er blevet udledt ved afbrændingen. Men det tager flere årtier, før det regnestykke går op, lyder det fra Maria Reumert Gjerding:

- Sådan et lille bitte træ, som man planter, optager næsten ingenting. Det er en enormt kringlet regnemodel, som ikke giver mening i den virkelige verden, hvor vi skal trække CO2 ud af atmosfæren og binde det, siger hun.

Afbrænding af træ bruges blandt andet på kraftværker til at producere varme. Her har biomasse-anlæg erstattet blandt andet kul-anlæg. Men de investeringer har været gjort uden omtanke, mener Danmarks Naturfredningsforening.

- Det er ekstremt bekymrende, at vi brænder så meget biomasse og træ af i de danske kraftværker. Det har fra starten været en kæmpe fejlinvestering, siger Maria Reumert Gjerding.

- Vi skal bruge vores træ til at erstatte produkter i eksempelvis i byggeriet, hvor det er klimabelastende at bruge stål.

/ritzau/





NY SÆSON Gå til bords med Børsens gastronomiredaktør, når han bryder brød med kokke, vinfolk, restauratører og andre fagfolk til en snak om både deres egen og andres mad og vin. Det bliver appetitvækkende og nørdet. Men ikke kedeligt.

AFSNIT 16: Redzepi har for længst opnået verdensberømmelse for såvel restauranten, sig selv og den danske gastronomi, og for første gang siden Nomas åbning i 2004 har stjernekokken fået fuld kontrol over virksomheden. En virksomhed, som i dag er noget helt andet, end det Redzepi stævnede ud for at skabe.

Førstepladsen på The Worlds 50 Best Restaurants-listen cementerede Nomas globale kultstatus, og selvom førstepladsen gled Noma af hænde og en nedtur begyndte, så vendte Noma i 2019 tilbage på listen helt oppe blandt de øverste placeringer.

Men hvordan sørger Redzepi for, at hans stab fortsat innoverer og leverer den ypperste gastronomiske oplevelse for gæsterne? En del af svaret ligger i de otte ansatte, som udelukkende er ansat til at finde på nyt i test- og fermenteringskøkkenet.

Abonnér:
   

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Gå til play.borsen.dk Børsen Play