Generelt Af

Meget tyder på, at Sverige får en ny statsminister i midten af næste uge efter flere måneder med forgæves forhandlinger.

Fredag enedes Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet og Liberalerna om et udkast til en regeringsaftale.

De peger på Socialdemokraternas leder, Stefan Löfven, som statsminister. Planen er, at Socialdemokraterna og Miljöpartiet skal indtage ministerkontorerne, mens Centerpartiet og Liberalerna agerer støttepartier, fremgår det af udkastet.

Centerpartiet og Liberalerna har ellers hidtil været en del af den borgerlige blok i Sverige.

- Vores partier har forskellige ideologiske udgangspunkter, men forenes for at forsvare det liberale demokratis grundsten, lyder det i det 16 sider lange udkast.

Udkastet skal nu godkendes i de fire respektive partier. Mest spændende bliver det, om Centerpartiet og Liberalerna kan overtale deres bagland til at pege på Löfven som statsminister. Tidligere har Centerpartiets ledelse vendt tomlen ned til en lignende aftale.

Hos Centerpartiet erkender leder Annie Lööf, at det ikke er den ideelle løsning, men at det er den bedste i betragtning af den nuværende situation.

- Som vi alle ved, har vi haft en vanskelig parlamentarisk situation i Sverige. Vi har målrettet arbejdet på at løse regeringsproblemet.

- Når alle andre har været fastlåste i deres holdninger, har vi søgt veje fremad, siger Annie Lööf.

Sverige gik til valg den 9. september.

Her blev Socialdemokraterna det største parti, det borgerlige Moderaterna næststørst og Sverigedemokraterna nummer tre.

Ingen af partierne har ønsket at samarbejde med de indvandringskritiske sverigedemokrater. Samtidig har både Socialdemokraternas Löfven og Moderaternas leder, Ulf Kristersson, sagt, at de ønsker at være den næste regeringsleder.

Nu kan et samarbejde over midten i svensk politik altså bryde dødvandet.

Men Tommy Möller, professor i statskundskab ved Stockholms Universitet, tvivler på, at en ny regering bliver handlekraftig.

- Jeg tror, det kan blive ret rodet med en masse politiske uenigheder fra sag til sag, siger han ifølge nyhedsbureauet TT.

/ritzau/

NY PODCAST Et stort sats. En kæmpe risiko. En helt ekstraordinær stor chance. Bjarne Corydon og Helle Ib er enige. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har kastet sig ud i et gevaldigt politisk sats, efter han i en ny samtalebog åbner for, at Venstre og Socialdemokratiet danner regering sammen efter valget. Få hele analysen her:Abonnér på podcasten:
   


Andre læser dette lige nu


Gå til play.borsen.dk Børsen Play