Generelt Af

USA kommer i første række på handelsområdet, understreger den amerikanske præsident på et topmøde i samarbejdsorganisationen for lande ved Stillehavet og i Asien (Apec).

Donald Trump vil ikke længere tillade, at "andre lande udnytter USA".

- Vi kan ikke længere acceptere dette vedvarende handelsmisbrug, og vi vil ikke acceptere det, siger præsidenten på mødet i Vietnam.

Handelsaftaler skal være rodfæstet i principper for retfærdighed og gensidighed, mener præsidenten. Han tilføjer, at det modsatte har været tilfældet i lang tid.

Ifølge Trump har USA sænket handelsbarriererne, mens andre lande ikke på samme måde har givet amerikanerne adgang til deres markeder.

- For at sige det lige ud: Vi har ikke fået en rimelig behandling i Verdenshandelsorganisationen (WTO).

USA's præsident har kritiseret de brede handelsaftaler, som er indgået under hans forgængere. Han ønsker at erstatte dem med bilaterale aftaler.

Trump fortæller også, at han "åbent og direkte" med Kinas præsident, Xi Jinping, har drøftet Kinas "urimelige handelsmetoder".

Kinas handelsoverskud på 223 milliarder dollar i årets første 10 måneder er helt uacceptabelt, siger USA's præsident.

Men Trump og Xi er langtfra enige. Xi er modsat Trump tilhænger af brede handelsaftaler.

Kort efter Trumps optræden gik Xi på talerstolen i Vietnam med en besked om, at alle lande må slås for økonomisk åbenhed, ellers risikerer de at blive fortabt.

Kina støtter et internationalt handelsregime, og Xi ønsker en frihandelszone for hele Apec i Stillehavet og Asien.

Vælger man enegang, kommer man til at halte efter, lyder budskabet fra den kinesiske leder.

/ritzau/AP


Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu