Politik Af

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) sætter gang i arbejdet med at få undersøgt, om det danske drikkevand indeholder mikroplast.

Det oplyser Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Det sker, efter at en undersøgelse i denne uge viste, at der kan være mikroplast i dansk drikkevand.

Undersøgelsen viste, at drikkevand fra 16 husstande i Københavnsområdet i gennemsnit indeholdt 18 stykker mikroplast per liter vand. Den var foretaget af et hold miljøteknologer fra Cphbusiness Laboratorie og Miljø.

Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet er undersøgelsen for usikker til, at man kan konkludere noget ud fra den. Det er derfor, at der skal sættes en større undersøgelse i gang, mener Esben Lunde Larsen.

- Forskerne er enige om, at der endnu ikke findes en retvisende målemetode.

- Vi har derfor støttet udviklingen af en pålidelig målemetode. Jeg forventer, at den er klar til brug inden for få måneder, og jeg vil bede Miljøstyrelsen om så snart som muligt derefter at måle for mikroplast i drikkevandet, siger han i pressemeddelelsen.

Man ved ikke, om mikroplasten stammer fra forsyningsnetværket, rørføringen i bygningerne eller grundvandet.

Mikroplast kan være fragmenter af større affaldsstykker. Men det kan også være små plastkugler.

De karakteriseres ved at være maksimalt en halv centimeter store. De fleste stykker er så små, at de ikke kan ses med det blotte øje.

Plastkuglerne benyttes som råvarer i plastindustrien eller som ingredienser i personlige plejeprodukter såsom tandpasta, bodyscrub, læbestift og anden sminke.

Man kender endnu ikke betydningen af mikroplast for levende organismer, men undersøgelser viser, at det ophobes i dyr igennem fødekæden.

Meldingen om en ny undersøgelse kommer, efter en samlet opposition tidligere onsdag opfordrede ministeren til netop at igangsætte en undersøgelse.

Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, SF og Radikale Venstre kaldte i samme omgang miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen samt sundheds- og ældreminister Ellen Trane Nørby (V) i samråd om sagen.

Miljøstyrelsen forventer, at undersøgelsen af mikroplast i drikkevandet kan være klar i begyndelsen af 2018.

/ritzau/

Ny sæson af podcasten Topchefernes strategi med Niels Lunde

Den danske arkitekt Bjarke Ingels er kendt over det meste af verden og har fået international succes med virksomheden Bjarke Ingels Group - i daglig tale kaldet BIG.

Men hvordan ser Bjarke Ingels på strategi i sit særlige krydsfelt mellem en kunstnerisk og en kommerciel verden? Hvorfor eksisterer BIG? Hvilke kompetencer indeholder virksomheden? Hvordan tiltrækker han de bedste medarbejdere?Abonnér:
   

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Gå til play.borsen.dk Børsen Play