Politik Af

Flere østeuropæiske regeringer opfordrer Danmark til at stoppe det store Nord Stream 2-projekt, der skal forsyne Tyskland med gas fra Rusland.

Det skriver Børsen.

Gasrørledningen skal gå fra Rusland via Østersøen og syd om Bornholm til Tyskland.

Men det bør den danske regering ikke acceptere, mener Polens udenrigsminister, Witold Waszczykowski.

- Jeg mener, at det er en politisk beslutning, og min anbefaling er ikke at deltage i det, siger han til Børsen.

Polens præsident, Andrzej Duda, har tidligere sagt til Reuters, at planerne om at anlægge en gasrørledning, der kan pumpe russisk gas til Tyskland uden om Ukraine, er dikteret af politik snarere end af økonomi, og at projektet er undergravende for solidariteten mellem EU-landene.

Polakkerne frygter ifølge Børsen, at Rusland vil lukke for gassen, hvis præsident Vladimir Putin finder det opportunt. Desuden vil projektet betyde, at især Ukraine går glip af milliarder i årlige transporttariffer.

Udenrigsministrene for Estland og Litauen er ifølge Børsen enige med deres polske kollega. De mener også, at projektet i højere grad er dikteret af politik end af økonomisk fornuft.

Tyskland derimod insisterer på, at den 1200 kilometer lange gasrørledning bliver anlagt. Blandt andet fordi naturgas skal være med til at udfylde det energihul, der vil opstå med landets udfasning af atomkraftværker.

- Vi anser Nord Stream 2 for at være et økonomisk projekt, sagde forbundskansler Angela Merkel i juni.

Myndighederne i Danmark og de andre involverede lande ventes at indlede godkendelsesprocessen af projektet i løbet af 2017.

/ritzau/

Gå ikke glip af dagens vigtigste mail

Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. Vi gør dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Direkte i din mailboks. Meld dig til herunder.

Andre læser dette lige nu


Gå til play.borsen.dk Børsen Play