Sport Af

* Pierre de Coubertin blev født i 1863 i en fransk adelsfamilie.

* Coubertin interesserede sig meget for historie og for opdragelse af unge. Han blev inspireret af det idrætsliv, han mødte på de engelske kostskoler, hvor sporten var en del af hverdagen.

* Det gav ham idéen til, at sporten kunne bruges i opdragelsen af de unge. Han mente, at man gennem sporten kunne lære egenskaber som mod, tillid og beslutsomhed.

* I 1894 kom Coubertin derfor med idéen om at genoptage De Olympiske Lege, som man kendte dem fra antikken. Den internationale olympiske komité (IOC) blev dannet, og i 1896 afholdt man de første moderne olympiske lege i Athen i Grækenland, hvor de antikke lege havde fundet sted.

* Formålet med IOC blev skrevet ned i det olympiske charter. Det kaldes også for den olympiske grundlov. Det er en beskrivelse af, hvad den olympiske bevægelse står for og af, hvordan IOC skal arrangere de olympiske lege.

* Coubertin stod i spidsen for IOC fra 1896 til 1925.

* Coubertins lege var internationale og med en ensartethed i regler, indhold og form. Desuden lå der en hel filosofi bag Coubertins OL, nemlig olympismen.

* For Coubertin var det at dyrke idræt at lære at opføre sig efter bestemte regler og værdier: I sport respekterer man sin modstander, man kæmper modigt og selvstændigt, man bruger både sin krop og sin intelligens, og man yder sit bedste. Man lærer gensidig forståelse, venskab, ærlighed og hjælpsomhed.

* Det er disse værdier, der udgør olympismen. Gennem sporten kunne man derfor opdrage unge mennesker til at arbejde for, at verden skulle blive bedre og mere fredfyldt.

Kilde: OL-Studiet, Danmarks Idræts-Forbund.

/ritzau/

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Gå til play.borsen.dk Børsen Play