Vojens-virksomhed investerer 60 mio. kr. i grøn omstilling

Bedre rensningsanlæg til virksomheders beskidte vand med mindre energiforbrug hitter hos kunderne i Vojens-virksomheden Envotherm. Her har man arbejdet med en grøn omstilling med genbrug, fjernovervågning og udlejning af de kostbare rensningsanlæg.

396580_16_9_large_448.jpg
Pro selvstændig
Eksklusivt for kunder
27. feb 2020 KL.13:37

Dine produkter og services skal give mening for kunderne og ikke kun på bundlinjen lige nu. Lang levetid, lavt energiforbrug og et minimum af ressourcer spiller en stadig større rolle for især de store kunder hos Envotherm i Vojens.

Virksomheden producerer anlæg til rensning af spildevand. I Envotherm har man lagt en grøn strategi ned over hele forretningsmodellen efter at have investeret heftigt i udvikling de senere år.

Udgangspunktet har været at udvikle vandrensningsanlæg, der både minimerer forbruget af de knappe vandressourcer, kræver et lavt energiforbrug og er så holdbare, at man ikke skal sende servicefolk verden rundt for at løse problemer.

I stedet sidder de nu og overvåger alle kundernes anlæg hjemmefra. Både kunderne og Envotherm får en alarm ved fejl og så guides de så vidt muligt fra distancen.

”Denne grønne profil med langtidsholdbare anlæg og gennemtænkte services bliver et stadigt vigtigere argument i markedet – især for de store virksomheder. De kigger ikke så meget på prisen, men på omkostninger over 20 år. Her har vi en fordel i forhold til energiforbrug og driftsudgifter,” siger Vibeke Svendsen, adm. direktør i Envotherm og formand for SMV-udvalget i DI.

Et grønt servicetjek

Hun peger på, at Envotherm efter nogle hårde år i kølvandet på finanskrisen tog grundigt fat i den strategiske værktøjskasse.

For vil man være i live og være relevant som virksomhed på sigt, skal man bruge den grønne omstilling som springbræt til at udvikle de rette produkter, tænke i gode, grønne services og have modet til at prøve nye forretningsmodeller af.

”Vores udgangspunkt var at udvikle anlæg, der kunne rense renere og bruge mindre energi, men hvis du vil sælge til hele verden, skal du oveni lave så gode anlæg, at de ikke skal serviceres hele tiden. Det er spildtid og spildte ressourcer for både os, kunderne og klimaet,” siger Vibeke Svendsen.

Man skal prøve at tænke over hvilke udfordringer, som samfundet og dermed ens virksomhed står overfor fremadrettet.


Hun opfordrer andre virksomheder til at tage et stort grønt servicetjek på deres egen forretningsmodel.

”Man skal prøve at tænke over hvilke udfordringer, som samfundet og dermed ens virksomhed står overfor fremadrettet. Vi har taget udgangspunkt i, at vandressourcer vil blive en udfordring, når man benytter drikkevand til produktion. Derfor investerede vi i metoder til at rense endnu bedre,” siger Vibeke Svendsen.

Envotherm har investeret omkring 60 mio. kr. i at udvikle anlæg og services, der primært bliver solgt i udlandet.

Genbrug baner vej til eksport

Vojens-virksomhedens vej til eksportkunderne er ikke mindst gået gennem en lejeløsning, som især mindre virksomheder finder attraktivt. Kunderne lejer således rensningsanlæggene, der typisk koster mellem 4 og 25 mio. kr., hvor kunden får en servicepakke med i lejen, indtil behovet ændrer sig, og Envotherm tager anlægget tilbage, der så igen kan genbruges til nye anlæg.

Vi har tænkt cirkulært i forhold til materialer og løsninger, så det kan genbruges.

”Vandrensning kan være en dyr investering for mindre virksomheder. Men på denne måde løser vi deres behov, og de kan godt lide tanken om en god grøn løsning med rent vand. For os giver det desuden mening, fordi vi har tænkt cirkulært i forhold til materialer og løsninger, så det kan genbruges,” siger Vibeke Svendsen, der nævner samarbejdet med EKF – eksportkreditfonden – som afgørende for succes i udlandet.

”Vores anlæg skal bevise deres værd over tid og er ikke en hurtig vej til succes. Vi vil sælge kvalitet, der skal holde i mange år og derfor skal vi tage nogle steps. Men vi har fået en blåstempling ved at være kommet ind i bil- og flyindustrien i Tyskland.”

Læs om Envotherms vej til det tyske marked:

Læs mere om muligheder og udfordringer i den grønne omstilling: