SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Pro selvstændig

Kolding-firma med 21 ansatte kaster sig ud i csr-rapportering uden pral: “Det handler om gennemskuelighed, ærlighed og ansvarlighed”

Nye tal viser en stigning i antallet af smv'er, der arbejder med grøn omstilling. Hos Sourzing i Kolding er firmaets første csr-rapport på vej på gaden, men uden grønne floskler og foto af træer og blade

Sussie Grønfeldt blev i foråret ansat i  smv-virksomheden Sourzing i Kolding for at lave firmaets første csr-rapport. Firmaet sælger emballage og butiksindretning, bl.a. diske og montrer. Foto. Michael Drost-Hansen
Sussie Grønfeldt blev i foråret ansat i smv-virksomheden Sourzing i Kolding for at lave firmaets første csr-rapport. Firmaet sælger emballage og butiksindretning, bl.a. diske og montrer. Foto. Michael Drost-Hansen

I foråret blev Sussie Grønfeldt, cand.mag. i engelsk og dansk, hyret af Kolding-firmaet Sourzing. Selskabet havde brug for hjælp til den første csr-rapport.

Man vil ikke gå ud og flage med, at man er verdensmester i noget, selvom der er en stor stolthed omkring produkterne

Sussie Grønfeldt, kommunikationskoordinator, Sourzing

“Der var en tilbageholdenhed,” fortæller Sussie Grønfeldt om det første møde.

“Man vil ikke gå ud og flage med, at man er verdensmester i noget, selvom der er en stor stolthed omkring produkterne.”

I dag er hun kommunikationskoordinator i firmaet med 21 ansatte, der sælger emballage og indretning til butikker.

Hun er ved at lægge sidste hånd på csr-rapporten, der bl.a. fortæller om certificeringer af Sourzings emballage, men er luget for buzzwords og pral. F.eks. er der ingen billeder af træer og grønne blade, og den kaldes “corporate sustainability rapport”, så s'et for det sociale aspekt er fjernet.

“Det sociale lægger op til, at man arbejder med skoler i Afrika osv. Det kan måske komme i fremtiden, men det gør vi ikke endnu,” siger Sussie Grønfeldt.

“Det handler om gennemskuelighed, ærlighed og ansvarlighed.”

En ny undersøgelse fra Erhvervsstyrelsen og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse viser, at andelen, som arbejder med grøn omstilling, er steget med 7 procentpoint siden foråret. Ifølge adm. direktør i Falck og formand for Erhvervsfremmebestyrelsen, Jakob Riis, kan stigningen skyldes, at emnet generelt fylder i erhvervslivet.

“Det er en dialog, der går igen i stort set alle de møder, man har som stor virksomhed, og nu smitter det også af i smv’erne,” siger han.

Partner i konsulenthuset Indkom, der rådgiver smv'er, Claus Damsgaard, genkender det øgede fokus.

“Hver eneste gang vi arbejder med virksomheder, kommer det op som en naturlig dialog: Vi skal også se på, hvad vores påvirkning skal være på den grønne omstilling.”

Det er dog især firmaer, som kan se en hurtig økonomisk gevinst, der rykker. Skal der større ændringer til, har mange brug for hjælp til at få overblik.

7 procentpoint flere smv'er arbejder med grøn omstilling nu ift. i foråret

“Det kan virke uoverskueligt, og det er en opgave som mange andre, der skal klares,” siger Claus Damsgaard.

Storkunder presser på

En endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra Dansk Erhverv viser, at B2B-kunder er den gruppe, som lægger størst pres på virksomheder for at prioritere bæredygtighed. Dernæst kommer medarbejdere, offentlige kunder og B2C-kunder. Billedet genkender Nicholas Mohr Krøyer, der vejleder smv-virksomheder i bæredygtighed ud fra Erhvervshus Hovedstaden.

“Den største driver lige nu er klart de store kunder,” siger han.

Nicholas Mohr Krøyer oplever dog, at økonomiens høje tempo med bl.a. mangel på arbejdskraft bremser bæredygtighedsarbejdet.

“Pandemien gjorde, at vi fik mere fokus på bæredygtighed, og man begyndte at stoppe op og tænke store strategiske tanker. Nu, hvor driften er kommet i gang igen, mister det lidt momentum,” siger han.

Den globale mangel på varer betyder dog, at flere tænker i alternative og ofte bæredygtige, cirkulære baner som at leje frem for at eje, så flere produkter genbruges. Det er især de største smv'er med 50-249 ansatte, der beskæftiger sig med grøn omstilling.

En af dem er Rosendahl Design Group. Firmaet med 130 ansatte har i flere år arbejdet med bl.a. tredjepartskontrol af leverandører og produktcertificeringer, ligesom man i år udgav sin tredje csr-rapport. I år har Rosendahl allieret sig med konsulentbureauet Märk for at samle alle indsatser i én samfundsambition samt afdække, om firmaet skal gå efter den omfattende B corp-certificering.

“Det vil give en mere tydelig retning og gøre det lettere for os at prioritere,” fortæller csr-manager Eva Samuelsson. Hun understreger, at Rosendahl går fra et risikobaseret til et mere proaktivt fokus på csr:

“Vi vil på sigt gå fra do no harm til do good i vores måde at drive virksomhed på.

Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Podcast

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads

BØRSEN

Selvstændig

Podcast