Den multifarvede brystnål i jakkereverset er blevet en naturlig del af bestyrelsesuniformen, siden FN’s verdensmål blev vedtaget for fem år siden. Den viser, at man vil fremtiden.
Men hvis holdning ikke går sammen med handling, bliver der næppe meget klimavenlig fremtid i sigte. Slet ikke hos SMV-segmentet, hvor det på grund af mange kunders fokus på pris frem for bæredygtighed fortsat virker sort at tænke grønt. Det er dumt. For grønt er det nye sort. Og kan betale sig på den lange bane, viser eksemplet, jeg vender tilbage til lige om lidt.
Men først skal vi lige slå fast, at SMV-segmentet rent faktisk i overvejende grad ønsker at tænke grønt. Det fremgår af SMVdanmarks klimaanalyse fra tidligere i år. En stor del ved bare ikke, hvordan de skal gøre. Og i særlig grad ved de ikke, hvordan man kombinerer bæredygtighed med priseffektivitet. Her kan de imidlertid lære af en jysk ejerleder.
Han mener ikke, det er kunst at tænke grønt. Det er bare at gøre det. Og det kan ikke betale sig andet, hvis der skal være en attraktiv virksomhed med indbygget vækstmotor at give videre til næste generation.
Med realitetssansen og fornuften som bannerfører har indehaver og adm. direktør i Haarup Maskinfabrik, Hans Christensen, på bedste græsrodsvis sammen med sin bestyrelse gennemført det, som mange andre opfatter som umuligt: Rene grønne løsninger – fra lys over varme til transport – siden verdensmålene blev vedtaget.
Dette har firmaet gjort ganske egenhændigt, alt imens regeringen nu mere end nogensinde bøvler med at placere det grønne snit på erhvervsdanmark.
På maskinfabrikken, der bl.a. producerer betonblandere, forholder bestyrelsen sig til grøn omstilling på samme måde, som oplyste bestyrelser forholder sig til digital omstilling: Det skal integreres i virksomheden alle de steder, det kan skabe værdi. Tilgangen til bæredygtighed er dermed, at det skal være en del af et hele frem for et “add on”.
Den grønne omstilling på Haarup Maskinfabrik begrænser sig til ca. 20 procent af de investeringer, der er foretaget de seneste fire år.
“Tilgangen til bæredygtighed er dermed, at det skal være en del af et hele frem for et “add on”.
Pernille Marott
Investeringerne har koncentreret sig om reduktion af energiforbrug og elektrificering af energiforbrug. Indsatsen har sat afgørende aftryk på mere end et regnskab. Og bestyrelsesmedlemmerne har lyttet og ikke været sene til at bakke op om den nye grønne bundlinje.
For selv om det tager 7-15 år, før al tilbagebetaling er sket, så har det endelige farvel til fossile brændstoffer til fordel for de energieffektive løsninger – som solpaneler og luft-til-vand varmepumper, batteriløsninger og elbiler – betydet et årligt afkast på mellem 5 og 7 procent.
Og voila: En reduktion af vedligeholdelses- og energiudgifter på samlet 750.000 kroner om året. Den slags er det svært ikke at sætte pris på som top- og bundlinjekontrollant. Det gør de da også for fuld blæs i maskinfabrikkens bestyrelse.
Efter at have haft fokus på sig selv, ser virksomheden nu også i højere grad på, hvordan man kan udbrede de gode erfaringer. Faktisk arbejder de med ejerlederen i spidsen på at sprede den grønne tænkning til leverandørkæden.
Hvis det lykkes i tide at få swung i den haarupske grønne bundlinje-bølge, betyder det mindre, at regeringen har udfordringer med det grønne snit. Så kommer forandringen af sig selv nedefra – nu med den entusiastiske ejerleder og den lydhøre bestyrelse i front.
Det er vel i virkeligheden det sundeste, at markedet selv bestemmer udviklingen. Så kan man for alvor tale om bæredygtighed. Man kan så håbe, at statsapparatet, ligesom som bestyrelsen i Haarup Maskinfabrik, vil være lydhøre, når ejerledere, der har gjort sig de gode erfaringer ude i marken, åbner munden og deler ud af deres vellykkede indsatser.
Metrologerne siger, at vi får grøn jul i år. Jeg håber, de får ret i mere end én forstand. Mit juleønske er, at Haarup Maskinfabrik og andre innovative ejerledere og deres bestyrelser ikke bare forbliver grønne. De skal være de gode eksempler, som andre smv’er kan lære af, og som hver fjerde ifølge SMVdanmark-undersøgelsen også efterlyser viden om.
Så bliver det muligt at gå fra holdning til handling. Ved at lytte og lære af de gode erfaringer i tide, kan selv de små smv’er gøre en forskel. Det vil ikke bare optimere muligheden for, at der er en virksomhed, som næste generation kan overtage. Det vil transformere grøn fra ikke kun at blive modefarve i 2021, men til at blive en vaskeægte klassiker.