SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Pro selvstændig

Klumme: Ejerleder eller ejerskifte? Alt kommer med en pris

Selv om et ejerskifte nogle gange er den eneste løsning for en ejerleder, kan der være hager ved selv de bedste handler. For hvordan kompenserer man for det uundgåelige tab af alt fra kultur til kontrol – og bestyrelse?

Et generationsskifte er på alle leder og kanter kompliceret – for nogen helt umuligt. Derfor kan et eksternt salg blive en fremtidig løsning, skriver Pernille Marott i denne klumme. Foto: Rune Evensen/PR
Et generationsskifte er på alle leder og kanter kompliceret – for nogen helt umuligt. Derfor kan et eksternt salg blive en fremtidig løsning, skriver Pernille Marott i denne klumme. Foto: Rune Evensen/PR

Lad os krydse fingre for, at 2022 bliver lige så vækstpræget som det år, vi har forladt. Her var der ikke tvivl om, at mange ejerledere kunne lade en ekstra god champagne flyde. For lidt mere end en tredjedel fortæller om en samlet vækst på mere end 50 procent over de seneste tre år, viser PWCs Ejerlederanalysen 2021. Og selv om analysen også viser, at antallet af ejerledere, der er positive overfor et salg på sigt, er steget, så er lidt flere ejerledere end tidligere interesseret i at holde fast i virksomheden i længere tid. Selvfølgelig!

Flere hits fra ejerlederen

Hvem gider at forlade den fest, man har slidt for at skabe, og som nu swinger max? Her skal en ekstern pladevender ikke på før højst nødvendigt. Tænk, hvis han skræmte gæsterne væk og ødelagde den gode stemning, fordi han ikke kunne aflæse kulturen? Så hellere blive i arbejdstøjet og se om man ikke kunne levere endnu en håndfuld hits. Omvendt må man som ejerleder nok også erkende, at på et tidspunkt skal nye tage over. Og det er ikke altid, der står en ny generation klar til at tage over. Et generationsskifte er på alle leder og kanter kompliceret – for nogen helt umuligt. Derfor kan et eksternt salg blive en fremtidig løsning.

Da søskendeparret Jesper og Susanne Damvig skippede deres lønmodtagerjobs i 1995, stiftede Damvig A/S i Taastrup og blev pionerer udi 3D-print, var de indstillet på, at deres virksomhed en dag skulle sælges. Det kom alligevel som en overraskelse, da de allerede for to år siden, hvor de begge kun lige havde taget hul på 50’erne, kunne byde nye ejere indenfor.

Svensk vækstmotor

Frieriet kom uventet fra en stor svensk koncern med investeringsselskabet Nalka i ryggen og kikkerten stillet ind på europæiske teknologivirksomheder, der sammen kan skabe synergi og vækst.

Tilbuddet var så godt, at selv om Susanne som administrerende direktør og Jesper som produktionsdirektør ikke længere kan bestemme, hvilke maskiner, der skal investeres i til næste år over en kaffe i køkkenet, så giver det nye ejerskab den skalerbarhed og de investeringsmuligheder, der er afgørende, hvis man vil overleve som de førende i en hurtigkørende branche.

Det er nu engang svært at skulle spørge om lov til at realisere sine idéer og tillige skulle udfylde alverdens skemaer og formularer for hver en tanke, man ønsker realiseret

Teknologianskaffelserne alene er steget med 200 procent, mens medarbejderstaben, der rummer både 10 og 20 års jubilarer, også er blevet tilført en lille håndfuld hænder hurtigere, end søskendeparret ville kunne skaffe dem uden svenskernes hjælp.

Nye modeller for sparring

Hos Prototal Damvig A/S har Susanne og Jesper de samme kasketter på og de samme tætte relationer til medarbejderne som før salget. Rapporteringen er til gengæld blevet større og bestyrelses-setuppet et andet. Mens Susanne tidligere gjorde brug af løbende sparring fra den daværende bestyrelse på både den finansielle, produktionsmæssige og strategiske front, må hun og Jesper i dag nøjes med et enkelt bestyrelsesmøde og et par strategiseminar om året i det svenske.

Pro selvstændig
To stiftere døde inden for et år – sådan kom Delle Kompagniet videre
20211217-000703-5_ma.jpg

Den slags kan for en fuldblodsejerleder påvirke vejrtrækningen i en hyperventilerende retning. For det er nu engang svært at skulle spørge om lov til at realisere sine idéer og tillige skulle udfylde alverdens skemaer og formularer for hver en tanke, man ønsker realiseret.

Brug medarbejderne

Familien Damvigs løsning til at sikre fortsat faglig sparring om den daglige drift er blandt andet at lade et tidligere bestyrelsesmedlem med salgs- og ejerledererfaring fortsætte tilknytningen til virksomheden i en deltidsstilling. Det kan ikke én til én udgøre det, som specielt Susanne savner af værdi i bestyrelsessamarbejdet.

Men fordi Susanne og Jesper stadig vender tanker med den loyale medarbejderstab og de øvrige faglige sparringskompetencer, og fordi koncernen kontinuerligt arbejder på at udvikle nye sparrings-setups, fortryder søskendeparret ikke et øjeblik. Det har været det hele værd at afhænde forretningen, når formålet er at få den til at vokse markant.

Andre læser også

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Fortælling