SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Pro selvstændig

Klumme: Ejerleder barberede budgettet og overvejede at spare sin bestyrelse væk – men skabte i stedet millionomsætning med nyt forretningsben

Hvis ikke bestyrelsen skal vise sit værd under en krise, hvornår skal den så? Det er i sådanne situationer, at ejerlederen behøver fortrolige samtaler, kritiske spørgsmål til de nye tiltag og klare pejlemærker for, hvordan man bevæger sig fornuftigt i forhold til markedet, skriver Pernille Marott. Foto: Christina Bode
Hvis ikke bestyrelsen skal vise sit værd under en krise, hvornår skal den så? Det er i sådanne situationer, at ejerlederen behøver fortrolige samtaler, kritiske spørgsmål til de nye tiltag og klare pejlemærker for, hvordan man bevæger sig fornuftigt i forhold til markedet, skriver Pernille Marott. Foto: Christina Bode

Når krisen sander alt til omkring dig, har du mere end nogensinde brug for solide pejlemærker at navigere efter. Når omsætningen forsvinder, er det nærliggende at skære helt ind til benet, men du bør tænke dig om en ekstra gang, før du fyrer bestyrelsen. Hvis ikke det er nu, den skal vise sin værd, hvornår så?

For 120 år siden tændte Rubjerg Knude Fyr for første gang sine lygter og agerede sikkert pejlemærke for forbipasserende skibe i Skagerak. Fyrtårnet nåede at hjælpe skibe sikkert frem i mere end 60 år, før stærke naturkræfter langsomt fik hvirvlet sandet så voldsomt rundt i landskabet, at klitterne blev højere end fyrtårnet, og ny teknolog måtte tage over.

Rubjerg Knude Fyr findes imidlertid stadig. Fyret er blevet en så stærk turistmagnet og et så vigtigt vartegn for området, at man sidste år investerede i at få den lokale ’Murer Kjeld’ til at udføre den meget vanskelige opgave med at flytte fyret længere ind i landet. På den måde overlevede byens brand endnu engang og kan nu forsætte med til at tiltrække turister.

Murer Kjeld og et nyt ben

I erhvervslivet har man også brug for fyrtårne og pejlemærker. Det gælder ikke mindst, når man som virksomhedsejer oplever at blive angrebet af udefrakommende hændelser som covid-19. Her er der brug for en ’Murer Kjeld’, der kan være med i maskinrummet og få butikken til at stå skarpt eller retænke forretningen, når der skal tjenes penge på en ny måde.

Hos Efsen UV, har man over to generationer specialiseret sig i arbejdet med UV-lys, som bl.a. bruges til at hærde skabslåger for store køkkenfirmaleverandører. Da landet lukkede ned i marts, oplevede man, hvordan usikkerheden til fremtiden steg, mens forventningerne til fremtidige ordre forsvandt over night. Som familievirksomhed med gode medarbejderrelationer meldte den unge direktør hurtigt ud, at de vigtigste KPI’er nu handlede om at bevare arbejdspladserne og reducere mindst muligt i lønnen.

Fire nye produkter og en omsætning på 2 millioner kroner er det foreløbigt blevet til på det nye forretningsben

At Efsen UV ikke alene har kunnet efterleve dette, men ydermere har kompenseret for tabt løn i nedlukningsperiode, hvor medarbejderne arbejdede på reduceret tid, samt efterfølgende har ansat et par kollegaer mere, kan forklares med den ekstreme produktudvikling, som virksomheden har skabt.

Det skete efter en altafgørende opringning fra en kunde, der sideløbende med nedlukningen bad om et desinficeringsprodukt, der endnu ikke fandtes. Fire nye produkter og en omsætning på 2 millioner kroner er det foreløbigt blevet til på det nye forretningsben.

Ens regler for bestyrelse og ansatte

Det var ikke just det scenarie, direktøren så for sig, da han – i takt med at landet lukkede ned – barbarede budgettet til. Og først efter en snak med bestyrelsesformanden om det oprørte farvand, der lå forude, fravalgte han sin oprindelige tanke om også at skære bestyrelsesudgiften – og dermed bestyrelsen – helt fra.

For hvis ikke bestyrelsen skal vise sit værd under en krise, hvornår skal den så? Det er i sådanne situationer, at ejerlederen behøver fortrolige samtaler, kritiske spørgsmål til de nye tiltag og klare pejlemærker for, hvordan man bevæger sig fornuftigt i forhold til markedet. Det kunne bestyrelsen hos Efsen levere, og den var samtidig af den holdning, at hvis medarbejderne skulle arbejde mere eller få mindre i løn, så måtte det samme gælde for bestyrelsen.

Den tilgang blev sammen med det værdifulde kendskab til virksomheden afgørende for, at ejerlederen tog rejsen gennem det ukendte covid-19 landskab hånd i hånd med bestyrelsen.

Hvis man ikke har en bestyrelse, må rejsen gøres alene. For den viden, bestyrelsen har om ens virksomhed, og det tillidsforhold man har skabt, sker over tid. Det man dog kan gøre, hvis man har mod på at lukke andre ind i maskinrummet, er at søge sparring hos organisationer som f.eks. Sparringspartnerne. Det er dedikerede mennesker, der selv har stået i erhvervsmæssige kriser, og som har dedikeret deres fritid til at hjælpe start ups og smv’er. Det er ikke en bestyrelse, men et skridt på vejen og en god start til at sikre sig, at man har klare pejlemærker til at styre efter.