Marie Grew, stifter af Moonboon, har taget mange gode beslutninger med sin virksomhed. Beslutninger, der gør, at hun i dag står med 20 ansatte, en omsætning på 56 mio. kr. i 2022 og har sat sig selv i en situation, hvor hvert et forkert valg ikke længere er livstruende for hendes firma. Men hun har også truffet mange dårlige beslutninger. Beslutninger, der har kostet virksomheden dyrt.
Som iværksætter, såvel som menneske, kan det være svært at vurdere, hvad der er den rette beslutning. For når ens virksomhed har vokseværk, kan det være fristende en gang imellem at tage den lette løsning.
“Jeg har lært, at det er bedre at tage en svær beslutning, hvis jeg kan mærke, at det er den rigtige,” siger hun.
40-årige Marie Grew har oplevet, at hun har taget de bedste beslutninger, når hun har lyttet til sin mavefornemmelse. Det lyder næsten for banalt, men det kan være svært, når det hele går så hurtigt, at det nemmeste er at overhøre den. Nu bliver det vigtigere end nogensinde før at lytte til den, for et par nye investorer har for nylig kastet millioner ind i virksomheden, men lod hende beholde stemmerettighederne. De stoler på hendes dømmekraft.
Børsen møder Marie Grew i Moonboons kontor på Amager i København.
“Skal du have en kop kaffe? Det skal jeg,” siger hun og begynder at finde et par kopper frem.
Marie Grew er træt. Hun har en dreng på fem år og en dreng på ni måneder, så søvn får hun ikke så meget af for tiden. Energiniveauet flugter dog ikke helt med udsagnet om manglende nattesøvn. Hun virker fuld af overskud – måske har hun gennem tiden lært at holde energien høj, selvom luften i ballonen er ved at være flad.
De seneste år har også været hæsblæsende for Moonboon, der sælger slyngevugger og babyudstyr. Virksomheden fik for alvor luft under vingerne, efter Marie Grew deltog i DR-programmet “Løvens hule” i august 2020. Her fik hun en investering fra Christian Arnstedt, adm. direktør i Blazar Capital, på 600.000 kr. for 19 pct. af virksomheden.
“Jeg har lært, at det er bedre at tage en svær beslutning, hvis jeg kan mærke, at det er den rigtige
Marie Grew, stifter af Moonboon
På daværende tidspunkt bestod Moonboon af Marie Grew, hendes mand Adam Grew og en grafiker, så der skulle hurtigt hyres nogle folk. For som hun selv siger, var der kaos i virksomheden, da der var for få ressourcer. Det vigtigste var af finde en driftsdirektør.
Der blev på kort tid ansat knap 20 medarbejdere og en driftsdirektør. Og selvom det hele var gået stærkt, var Marie Grew glad og tilfreds med ansættelserne. Jovist var alle ikke det rette match, og der var nogle udskiftninger undervejs, men det sværeste var, da samarbejdet med driftsdirektøren endte.
Det handlede kort fortalt om, at de to parter ikke kunne nå til enighed, da driftsdirektøren efter halvandet år ville genforhandle sin pakke. Det skete, et par måneder inden Marie Grew skulle på barsel. Mere præcist da hun var gravid i syvende måned med barn nummer to.
“Vi var bare enige om at være uenige,” siger Marie Grew.
Det letteste havde været at overse sine følelser og gå på kompromis med de krav, der blev stillet, og det var egentlig også det råd, folk gav hende – for der var ikke en chance for, at hun kunne nå at finde en ny til at køre biksen, mens hun var væk.
“Jeg kunne bare mærke, at jeg ikke havde lyst til at gå på kompromis,” siger hun.
Virksomheden er stiftet i november 2018 Moonboon holder til på Amager i København og har 20 ansatte. Moonboons produkter forhandles i ni lande og er til stede i ca. 300 butikker. Virksomheden landede et overskud på 5.392 kr. i 2022 mod et resultat på 2,26 mio. kr. i 2020/2021.
af Marie Grew, der deltog i DR-programmet “Løvens hule” i august 2020, hvor hun
hentede en investering på 600.000 kr.
Marie Grew endte med at lytte til sin mavefornemmelse. De kunne ikke møde hinanden, og hun og driftsdirektøren sluttede samarbejdet. Et samarbejde, der havde indebåret, at Moonboon havde vokset sig både større og stærkere.
Selvom det hele satte hende i en situation, som hun på daværende tidspunkt havde svært ved at se sig ud af, sagde hun til sig selv:
“Alt løser sig. Det gør det altid.”
Gennem årene med egen virksomhed, først castingbureauet CPH Casting og senere Moonboon, har Marie Grew nemlig oplevet, at hun altid har fundet en løsning på tingene. Selv når det så sortest ud. For hun fandt en ny driftsdirektør, som tog over, mens hun gik på barsel. Fem måneders barsel blev det til, og så var hun tilbage i virksomheden.
Det endte med at blive en god beslutning at følge sine instinkter, men det er det ikke altid. Og når det tipper den forkerte vej, har det været vigtigt for Marie Grew at sige “pyt”. Hun fortæller om et valg, hun stod over for for nyligt – det har godt nok ikke noget med hendes virksomhed at gøre, men det viser meget godt, hvordan hun forholder sig, når hun træffer de forkerte valg, der ikke kan laves om. Det store spørgsmål, hun stod over for, var, om der skulle hvide eller sorte vinduer i hendes nye hus. Valget faldt på de hvide. Men da det var for sent, indså hun, at det var den forkerte beslutning til flere hundredtusinder kroner.
“Jeg var sindssygt meget i tvivl. Det er bare ærgerligt, men jeg tog jo det valg, der var det bedste. Det, jeg troede, var det rigtige,” siger hun.
Når hun på samme måde træffer et valg, der i hendes virksomhed ender med at være forkert, handler det om ikke at være for stolt til at indse det og derefter træffe et nyt valg.
“Vi er 100 pct. komfortable med, at det er dig, der er kaptajnen, der styrer skibet sikkert og trygt i havn
Jens Alminde, medstifter af Cows Capital
Det skræmmer ikke længere Marie Grew, at der konstant skal træffes beslutninger, som det kunne i Moonboons spæde opstart. Det kunne før i tiden give hende søvnløse nætter, at hun stod over for så mange valg, der potentielt kunne koste virksomheden livet, hvis hun valgte forkert.
Moonboon har i dag vokset sig til en størrelse, hvor en beslutning ikke længere betyder liv eller død.
“Jeg kan ikke ødelægge det hele med én dårlig beslutning længere. Vi er nået en størrelse, hvor vi er mindre sårbare,” siger hun.
Men de store beslutninger i Moonboon skal ikke forbi de nye investorer. Moonboon hentede over sommeren en investering på samlet set 5 mio. kr. fra Jens Alminde og Peter Daugaard, stiftere af Cows Capital. Samtidig skød Blazar Capital yderligere 2 mio. kr. i selskabet. Ud over penge gav de nye investorer også Marie Grew deres stemmeret til stifteren.
“Det at afgive sin stemmeret i forbindelse med nye investeringer er ikke noget, vi sædvanligvis gør os i,” fortæller Jens Alminde.
Han uddyber, at under forhandlingerne var der uenighed om værdiansættelsen, hvorefter investorerne smed tilbuddet på bordet, som Marie Grew ikke kunne sige nej til.
“Jeg sagde til Marie: Du gør det virkelig godt. Vi tror på dig, og vi stoler på dig. Hvis vi kan mødes på værdiansættelsen, vil vi til gengæld gerne vise vores tillid ved overdrage vores stemmeretter til dig. Vi er 100 pct. komfortable med, at det er dig, der er kaptajnen, der styrer skibet sikkert og trygt i havn,” siger Jens Alminde.
For Marie Grew betød det, at hun ikke ville blive udvandet, når der skal træffes afgørende beslutninger i hendes eget selskab – for der skal med stor sandsynlighed flere investorer med ombord.
“Det er jo en kæmpe tillidserklæring. Jeg har fået nogle folk med, som stoler på, at jeg tager de rigtige beslutninger,” siger hun.
Blazar Capital har fortsat stemmeret.
“Det er jo en kæmpe tillidserklæring. Jeg har fået nogle folk med, som stoler på, at jeg tager de rigtige beslutninger
Marie Grew, stifter af Moonboon
Moonboon er ved at ekspandere globalt, og i fremtiden står Marie Grew over for endnu flere beslutninger, men med sig i baghovedet har hun sine erfaringer.
“Jeg kan mærke, at jeg får taget flere af de rigtige beslutninger, når jeg lige stopper op og lytter til min mavefornemmelse,” siger hun og fortsætter:
“Og hvis der først er truffet en forkert beslutning, så accepterer jeg det og siger: “Okay, hvad kan vi så gøre?” Brug energien på finde en bedre løsning frem for fokusere på problemet.”