Ejerleder i Dansand: "Pludselig var jeg ikke længere den rigtige direktør"

Pro selvstændig
Eksklusivt for kunder
31. jan 2020 KL.14:10

Poul Konrad Beck er gået fra ejerleder til bestyrelsesformand i Dansand, fordi en anden var bedre til direktørjobbet. For ham har modspillet fra en professionel bestyrelse været en kæmpe gevinst. Men det kræver mod til, at man tør åbne døren til sin egen virksomhed

Bestyrelse - Det kræver mod at få en dygtig bestyrelse. Mod til at man som ejerleder sætter sin bagdel i klaskehøjde og tør åbne virksomheden op for andre dygtige mennesker i bestyrelsen. Mennesker, der pludselig stiller kritiske spørgsmål og giver modspil.

Poul Konrad Beck er formand for bestyrelsen og tidligere ejerleder af Dansand i Addit ved Silkeborg. Virksomheden sælger sandprodukter i hele verden. Han har stået i spidsen for at udvikle og professionalisere familievirksomheden, og det har betydet en udskiftning af ham selv som direktør.

“Det er vigtigt at invitere andre ind i det, jeg vil beskrive som ens eget barns sovekammer. Det kræver enorm tillid. Du skal pludselig vise de mest sårbare ting frem og fortælle om alle dårligdommene, så man kan få gjort noget ved det. Omvendt er det også en gylden mulighed for at løfte virksomheden til et nyt niveau med en dygtig bestyrelse. Hvis du altså tør,” siger Poul Konrad Beck, der selv taget den medicin.

Del ansvaretDansand blev stiftet i 1971 af Poul Erik Beck, og for sønnen Poul Konrad Beck har Dansand været en meget stor del af hans arbejdsliv. På godt og ondt. Han styrede i mange år virksomheden selv.

Du får ro i hverdagen af at dele ud af ansvaret.


Men han kunne mærke presset stige, også rent fysisk, og han indså nødvendigheden af at dele ansvaret med en professionel bestyrelse. Det betød, at virksomheden fik et mere strategisk sigte, og man blandt andet kunne investere langsigtet.

“Du får ro i hverdagen af at dele ud af ansvaret. Du bliver ganske enkelt et bedre menneske. Men det kræver, at du tør åbne op og få det nødvendige modspil. Det kan være grænseoverskridende for mange. Det var det også for mig. Men det var nødvendigt,” siger Poul Konrad Beck, der i 2018 gav direktørrollen videre til Thomas Steen Hansen efter en årelang forberedelse.


Værdifuld kritik

For Dansand har rejsen fra 1970'ernes begyndelse i en grusgrav til i dag at være specialist inden for sand med salg til hele verden og højteknologiske anlæg betydet omvæltninger i bestyrelsesarbejdet.

Alle skal have en klar defineret rolle, og alle medlemmer skal høres.

“Bestyrelsesarbejde er ikke en fribillet længere. Verden modnes hurtigt. De gamle dage med den altdominerende ejerleder, der styrer alt, er slut. Det er sindssygt vigtigt med uenighed og kritisk dialog i en bestyrelse. For det er værdiskabende. Det har jeg oplevet på nærmeste hånd i udviklingen af Dansand,” siger Poul Konrad Beck.

Skab udsyn

Han understreger, hvor svært det kan være at have overblik og udsyn, når man som ejerleder bogstavelig talt har fingrene i sandet hver dag og “står 10 centimeter fra maleriet hele tiden”. Det handler om perspektiv.

“Som ejerleder skal du jo være opmærksom på, at inviterer du andre ind i bestyrelsen, finder I måske ud af, at der er brug for en anden og bedre direktør end dig selv. Det oplevede jeg. Pludselig var jeg ikke var den rigtige direktør længere. For mig blev det en god proces, som vi arbejdede på i samlet fire år. Det er jeg i dag meget glad for.”

For Poul Konrad Beck har skiftet til bestyrelseslokalet levnet tid og lyst til at arbejde mere med iværksætteri og bestyrelsesarbejde. Han er aktiv investor og blandt andet næstformand i Silkeborg IF, bestyrelsesmedlem i brancheforeningen Danske Råstoffer og sidder i repræsentantskabet i Jyske Bank.

Læs mere om den værdiskabende bestyrelse i mindre virksomheder: