Designfirma hentede penge til vækst på låneauktion: "Dejlig tanke, at der sidder mennesker i den anden ende, som køber ind på vores ide og produkter"

396175_16_9_large_538.jpg
Pro selvstændig
Eksklusivt for kunder
20. feb 2020 KL.10:33

Designvirksomheden Eden Outcast fra Kolding havde stor succes på internationale messer. Men selskabet fik nej af banken til mellemfinansiering af ordrebogen. Derfor valgte Nina Frederikke Thomasen Jensen med stor succes at hente penge via crowdlending.

Dansk design til en international målgruppe. Ambitionerne peger ud i verden for den lille designvirksomhed Eden Outcast fra Kolding. Virksomheden fik pludselig flere ordrer i bogen til en designmesse i Paris, hvor interessen var over al forventning. Det gav travlhed med at håndtere de ekstra ordrer, og Eden Outcast manglede mellemfinansiering til at starte projektet.

Eden Outcast drives af Nina Frederikke Thomasen Jensen, der som industriel designer selv udvikler alle produkter fra bunden med fokus på lang levetid. Hun manglende et sekscifret beløb til mellemfinansiering i en kort periode. Banken sagde nej og efter et besøg hos Business Kolding blev Eden Outcast dirigeret mod alternativer. For de havde travlt.

For os var hastighed og smidighed fremfor renteniveau faktisk det vigtigste, fordi vi stod med nye ordrer i hånden


”Vi havde faktisk kun brug for pengene i et par måneder, indtil vi kunne fakturere kunderne. Ordren var på plads. I stedet fik vi kontakt med SMVerhvervslån, og det fungerede vildt fint, og forløbet var meget mere smidigt end en bankscreening,” siger Nina Frederikke Thomasen Jensen.

”Men vi havde virkelig ikke troet, at det ville være et problem i banken, fordi vi har et par ejendomme, som faktisk løber rundt i sig selv med udlejning. Og for os var hastighed og smidighed fremfor renteniveau faktisk det vigtigste, fordi vi stod med nye ordrer i hånden.”


Har rejst buffer til vækst i udlandetEden Outcast benyttede sig af en låneauktion hos SMVerhvervslån, der er en ny elektronisk låneplatform, hvor private långivere bliver præsenteret for virksomhedscasen og kan byde ind med alt fra få hundrede kroner til mange tusinde.

Der skulle kun gå to dage før lånet var fuldtegnet af omkring 35-40 lånere. SMVerhvervslån er kommet på markedet i 2019, og platformen er udviklet af fagorganisationen SMVdanmark i samarbejde med finanshuset Flex Funding.

Eden Outcast er endt med at beholde lånet i en treårig periode, selv om behovet var kortvarigt, for dermed at have en buffer til at prøve nye ting af og tage større kunder ind.

”Det er dyrt at lave en designkollektion, fordi vi udviklet alt selv fra bunden og har bundet penge i at opbygge et varelager. Men nu er vi ved at være der, hvor vores volumen og bredde i sortimentet er stort nok til at gå ud med internationalt,” siger Nina Frederikke Thomasen Jensen.

Bruger kræfter på forretningen - ikke på banken


Ligesom for de fleste andre iværksættere har opstarten været en rutschetur. Men virksomheden har fundet sit fodfæste nu med markedets anerkendelse af produkterne, senest på Formland-messen i Herning for nylig, der blandt andet åbnede døre til flere stormagasiner og møbelhuse.

Derfor skal fokus også være rettet mod virksomheden og ikke for tunge arbejdsgange med eksempelvis finansiering.

”Vi er i en position, hvor snuden skal holdes i sporet for at få vores design ud de rigtige steder. Derfor skal det være smidigt at låne penge, og vi kigger helt sikkert mod en låneauktion igen næste gang. Det er også bare en dejlig tanke, at der sidder mennesker i den anden ende, som køber ind på vores ide og produkter,” forklarer Nina Frederikke Thomasen Jensen.

Lån fra lokale til lokale

SMVerhvervslån er oprettet som et alternativ til banksektorens erhvervslån med en platform, der forbinder virksomheder på jagt efter lån med private långivere. Lånerammen er mellem 200.000 kr. og 5 mio. kr.

”Målet med SMVerhvervslån har reelt været at genopfinde den lokale sparekasse, som låner penge ud til dem med behov fra dem med overskud, som vil låne dem ud. Og det charmerende ved crowdlending er jo, at man samler private om at løse en låneudfordring til gavn for lokalsamfundet og på gode vilkår,” siger Jakob Brandt, vicedirektør i SMVdanmark.

Han undrer sig over, at bankerne ikke ser større potentiale i lånemarkedet.

”Der er masser af overskudkapital i bankerne, så man skulle tro at de var ekstremt villige til at låne ud. De glemmer ofte den klassiske bankforretning. Det tyder på nogle strukturelle udfordringer i den måde vores banker er drevet og reguleret på,” siger Jakob Brandt.

Der er endnu ikke offentliggjort en målsætning for hvor stor volumen SMVerhvervslån har og forventes at administrere.

Nej i banken? Læs mere: