Kommentar: Derfor skal udbudsreglerne skærpes
"Et af de kritikpunkter vi har påpeget, er tendensen med, at ikke mindst de offentlige udbud - uden det kan forklares - bliver større og større, og at de små og mellemstore virksomheder dermed får vanskeligere ved at deltage i de udbud," skriver Jeppe Ros
Foto: Presse, SMV Danmark
Pro Selvstændig Af ,
De offentlige udbud bliver større og større, og dermed får de små og mellemstore virksomheder vanskeligere ved at deltage i udbuddene.

Inden udgangen af 2020 skal Udbudsloven revideres. Den tre år gamle udbudslov er derfor ved at blive evalueret. SMVdanmark var i sin tid med til at udarbejde loven og sidder i dag med i regeringens Forum for Udbud. Derfor er SMVdanmark også med til at evaluere loven.

Et af de kritikpunkter vi har påpeget, er tendensen med, at ikke mindst de offentlige udbud - uden det kan forklares - bliver større og større, og at de små og mellemstore virksomheder dermed får vanskeligere ved at deltage i de udbud.

Opdel udbud i fagentrepriser

SMVdanmark har krævet en skærpelse af reglerne om, at ordregiverne skal opdele udbuddene, så kontrakterne bliver mindre og overkommelige for SMV'er at byde ind på.

Konkurrencestyrelsens undersøgelser har vist, at denne forpligtelse, som allerede findes i udbudsloven, ikke bliver overholdt i den virkelige verden. Derfor har vi krævet, at der skal være en saglig begrundelse for ikke at opdele udbud i fagentrepriser eller mindre kontrakter, ligesom der skal være en konsekvens, hvis loven ikke bliver overholdt.

Rammeaftaler blæses op

Et andet problem er store rammeaftaler, som lover mere end de kan holde.

Problemet er, at der udbydes store rammeaftaler med udsigt til stor omsætning for tilbudsgiverne, men hvor realiteten er, at der kun trækkes på aftalen i begrænset omfang. Det betyder, at virksomhederne spilder tid og resurser på at afgive tilbud på forkerte forudsætninger, ligesom der afgives tilbud med for lave priser i den forventning, at der kan opnås stordrift fordele, der ikke realiseres. Derfor har SMVdanmark krævet større realisme fra ordregivernes side i de mængder der udbydes.

Høring til marts

Forum for Udbuds input skal danne grundlag for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens rapport til erhvervsministeren i forhold til, om der skal ske ændringer af Udbudsloven. Evalueringsrapporten forventes i høring i begyndelsen af marts og hele evalueringen med Erhvervsministerens eventuelle ændringer skal være færdig inden årets udgang.

Læs mere om at sælge til det offentlige her:


Forsiden lige nu


Energitung industri: Vi når ikke 70 pct-mål

Det er snart sidste udkald: Sælg din bolig til et familiemedlem for halvdelen af markedsprisen

Volvo XC60 med to motorer: Når en grøn bil også må være sjov

Et døgns flyvetur sikrer en vinterferie i to verdener

Dansk kryptomønt giver tårnhøj rente på ny "indlånskonto"

Lars Tvede: Glæd dig – deltagersamfundet vinder frem

85 pct af danskerne ser større hacker-risiko

Over 1600 er døde af coronavirusset siden december

Han kunne ikke få den rigtige creme, så han lavede den selv