Planlægger du ejerskifte? Her er de vigtigste råd til at komme godt i mål
Børsen har samlet en fyldig guide til ejerskifte inden for fire forskellige scenarier: salg til kapitalfond, overdragelse til nøglemedarbejder, overdragelse til ekstern ejerleder og ejerskifte i familien.
Pro Selvstændig Af
Skal din virksomhed overdrages til børnene, medarbejderen eller måske eksterne investorer? Hvad er vigtigt at vide om skat og finansiering ved et ejerskifte? Børsen giver her en fyldig guide til at lykkes med ejerskiftet

Danske virksomheder styrer mod et rekordstort antal ejerskifter, og hos ejerledede virksomheder er der ca. 23.000 ejerskifter på vej ifølge Center for Ejerledede Virksomheder ved CBS.

I revisions- og rådgivningshuset Pwc's ejerlederanalyse fra 2018 svarede 40 pct. af danske ejerledere, at de forventer et ejerskifte de næste fem år, og 26 pct. har allerede foretaget et delvist ejerskifte inden for de seneste tre år.

I analysen for 2019 svarer hele 65 pct. af ejerlederne, at de var blevet kontaktet - af f.eks. en investor - vedrørende muligheden for et virksomhedssalg. 75 pct. af de adspurgte ejerledere afviser ikke et ejerskifte, og i denne gruppe forventer 38 pct., at et salg vil komme på tale inden for 10 år, mens 31 pct. forventer, at det sker om fem år.  

Stort potentiale og store risici

Meget er på spil, når de danske virksomheder skal overdrages. Et succesfuldt ejerskifte kan føre til vækst og fornyelse, men er ejerskiftet dårligt planlagt, kan ejerne og selskabet lide store tab, og virksomheden kan i værste fald risikere at lukke ned. Alligevel har kun én ud af fem ejerledede virksomheder nedskrevet planer for ejerskifte ifølge Center for Ejerledede Virksomheder. Især hos de mindre virksomheder ligger exitplanen ofte ikke klar, og flere forventer ligefrem, at virksomheden kommer til at lukke.

"Der er rigtig mange ting, der skal afklares før et ejerskifte, og der ved vi bare erfaringsmæssigt, at det kræver, at du går i gang flere år før, og sådan tænker man ikke altid," siger Ane Buch, adm. direktør i brancheorganisationen SMV Danmark.

Planlægning skaber tryghed

Det er derfor afgørende, at man i god tid sætter sig ind i, hvad der skal til for at sikre et succesfuldt ejerskifte.

"Ved at komme i gang med at planlægge ejerskiftet kan du forberede eventuelle arvinger, skabe tryghed hos nøglemedarbejderne og derigennem sikre, at også dine kunder og leverandører er trygge ved virksomhedens fremtidsplaner," siger Dorte Gram Nybroe, chef for SMV og iværksætteri i Dansk Industri.

Børsen giver her en fyldig guide til at lykkes med ejerskiftet. Guiden er udarbejdet på baggrund af input fra en række førende konsulent- og revisionshuse, bl.a. PwC, Deloitte og BDO samt brancheorganisationer, bl.a. Dansk Industri og SMV Danmark.


Hent råd og vejledning til ejerskifte i følgende fire artikler:

3 centrale råd og 3 ting der er værd at vide om ejerskifte
Vi giver her tre generelle råd til ejerskifte og deler tre ting, der er værdifulde at vide, når du overdrage ejerskabet af din virksomhed.

Du kan bl.a. læse om, hvilke grundlæggende spørgsmål, du skal have afklaret før et ejerskifte, hvordan du får dokumenteret din virksomhed samt hvilke muligheder der er for at søge lån hos Vækstfonden. 

Læs artiklen herEjerskifte i familien

Ejerskifte inden for familien bliver brugt i både i mindre selskaber og store koncerner til at føre virksomhedens værdier og kultur videre, men ofte følger der store udfordringer med ved et familieejerskifte.

Samtidig findes der en række skatte- og afgiftsmæssige faktorer, som det er afgørende at kende for at undgå at udhule virksomhedens værdier ifm. et ejerskifte.

Her får du et overblik over de største fordele, udfordringer, råd og løsningsforslag, når du skal overdrage virksomheden inden for familien.
Læs artiklen her


Overdragelse af virksomheden til en medarbejder

Er dine børn ikke egnede til at overtage din virksomhed, kan det være oplagt at overdrage ejerskabet til en eller flere nøglemedarbejdere. Ofte vil du dog støde ind i den helt store udfordring: finansiering. Kan medarbejderen finde pengene til at købe virksomhedens aktier?

Artiklen herunder giver et overblik over de største fordele og udfordringer ved at overdrage virksomheden til en medarbejder samt råd og konkrete forslag til, hvordan du kan skrue ejerskiftet sammen.
Læs artiklen her


Overdragelse af virksomheden til en ekstern ejerleder

Dit ejerskifte kan blive anledningen til at få helt nyt blod ind i toppen af virksomheden ved at få en ekstern ejerleder ind som din afløser. Men først er der en række centrale spørgsmål, du bør tage stilling til: Skal der f.eks. være overgangsperiode, hvor I arbejder side om side? Skal du fortsætte i bestyrelsen efter et ejerskifte? Og bør du overdrage virksomheden 100 pct. eller delvist?

Vi har her oplistet fordele og udfordringer ved at overdrage virksomheden til en ekstern ejerleder og udpeget en række konkrete råd.
Læs artiklen her


Salg af virksomheden til en kapitalfond

En god pris og store udviklingsmuligheder er nogle af topargumenterne for at sælge din virksomhed til en kapitalfond. Men der er høje krav at leve op til som kapitalfondsejet selskab, og du skal være klar til at slippe kontrollen.

Du får her et overblik over centrale fordele og udfordringer ved at sælge til en kapitalfond samt råd til, hvordan du forbereder dig selv og din virksomhed på et eventuelt opkøb.
Læs artiklen her


Denne artikel er en genudgivelse af en artikel, der oprindeligt udkom i slutningen af 2018. Artiklen er opdateret, så faktuelle oplysninger er retvisende og gældende ved det nye udgivelsestidspunkt. 

Vil du vide mere om, hvordan du gør din virksomhed salgsklar? Læs mere på Børsen Uddannelse.


Forsiden lige nu


Hummel udsætter åbning af sine første butikker i Kina på grund af Coronavirus

Analyse: Viruseffekten gør nu for alvor ondt – "lykkelig uvidenhed" afløst af frygt for det ukendte

Coronafrygt sender boligejernes yndlingslån mod lukkekurs

Danske Bank om aktiefald på 3 pct til C25-indekset: "Glasset er stadigvæk halvfyldt"

Myndigheder ser risiko for at coronavirus kommer til Danmark

Se de ti danske aktier som falder mest lige nu

Sydbank: Virusspredning kan stoppe aktiernes rekordridt - men er ikke startskud til en lang nedtur

Tradeshifts værdi er eksploderet på få år: "Vores plan er at gå på børsen i 2021"