VK: Rød klimaplan kan udløse milliardsmæk

Politik
Eksklusivt for kunder
18. jan 2011 KL. 6:34

Rød bloks klimaplan vil give et hul på mange milliarder om året i statskassen, når afgifter på benzin, fyringsolie og naturgas ikke længere skæpper i statskassen. Det skriver dagbladet Børsen 

Regningen begynder at blive udskrevet med det samme og vokser til mellem 21 og 47 mia. kr. årligt frem til 2050, men de største udgifter ligger frem til 2035, når elproduktionen skal være helt fossilfri.

Det viser en beregning fra Finansministeriet, der forklarer spændet fra 21 til 47 mia. kr. med forskellige scenarier for, hvordan energiforbruget og priserne på grøn energi udvikler sig.

Enkelt at kræve

De fire partier bag planen Klima Danmark, Socialdemokraterne, De Radikale, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten, har ikke selv beregnet omkostningerne, og det får klima- og energiminister Lykke Friis (V) til at lange hårdt ud efter planen, selv om regeringen endnu ikke selv har lanceret en klimaudspil.

"Oppositionen har ikke selv regnet på, hvad det koster. Og det er jo let nok at sige, at man gerne vil være fri for fossile brændsler, hvis man ikke samtidig vil sige, hvad det koster," siger Lykke Friis.

VK-regeringen har lovet et udspil i løbet af foråret, og det sigter også mod at gøre Danmark uafhængigt af fossile brændsler i 2050.

Men der vil samtidig indgå et forslag til finansiering, når afgifter på benzin, fyringsolie og naturgas ikke længere skæpper i statskassen, garanterer klimaministeren. Men det har vist sig at være en vanskelig øvelse, og derfor er udspillet forsinket.

Læs hele artiklen i Den Elektroniske Avis