Vismand: Anklager mod embedsmænd er uhyrlige

Politik
Eksklusivt for kunder
06. apr 2011 KL.13:23

Overvismand og økonomiprofessor Hans Jørgen Whitta-Jacobsen mener, det er en vidtgående anklage mod Finansministeriets embedsmænd, at de skulle lade sig manipulere af regeringen til at overdrive underskuddet på de offentlige finanser.

Cheføkonom i Lån & Spar Bank, Kai Lindberg, siger i dagens udgave af dagbladet Børsen, at regeringen helt bevidst har overdrevet underskuddet på de offentlige finanser med henblik på at få en henstilling fra EU og dermed skabe større folkelig forståelse for sine økonomiske planer.

”Målet har været at skabe en stigende krisebevidsthed i befolkningen – en slags brændende platform – som kunne skabe grundlaget for at lave om på de ting, man gerne ville lave om på,” siger Kai Lindberg.

Meget, meget vidtgående anklage

Hans Jørgen Whitta-Jacobsen karakteriserer anklagerne om, at Finansministeriet bevidst overdriver underskuddet på de offentlige finanser for at opnå en bestemt politisk effekt som meget vidtgående.

”Påstanden om, at der bliver manipuleret med de her tal alene for at opnå en bestemt effekt som at fremprovokere en EU-henstilling er en meget, meget vidtgående anklage,” siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

Han anser det for uhyrligt, hvis embedsmændene i Finansministeriet skulle lade sig presse af en eller flere ministre til at komme med forudbestemte økonomiske analyser.

”De ville simpelt hen have pligt til at sige fra, hvis de var blevet bedt om at gøre sådan noget, og med mit kendskab til embedsmændene i finansministeriet, så ville de også sige fra," siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

Han peger på, at vismændenes egne vurderinger af det offentlige underskud har ligget meget tæt op ad finansministeriets.

”Vi har så og sige lavet de samme fejl som i finansministeriet og jeg kan garantere for at vi ikke sidder og indretter vores vurdering for at fremmane en bestemt stemning,” siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.