Vestagers opgør mod Google fortsætter: Ny kæmpebøde på vej

378418_16_9_large_72.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
15. mar 2019 KL.11:29
EU og Margrethe Vestager er på vej med endnu en bøde til internetgiganten Google oven på en større undersøgelse, om hvorvidt selskabet overholder den europæiske konkurrencelovgivning.

Det skriver Financial Times, der har talt med tre anonyme kilder med kendskab til processen. 

Ifølge Børsens oplysninger vil sagens afgørelse offentliggøres onsdag i næste uge efter det ugentlige møde mellem kommissærerne i EU.

Undersøgelsen går øjensynlig på, at Google har hæmmet potentielle konkurrenter. Undersøgelsen viser, at Google AdSense-forretning, som placerer et søgefelt på sider ejet af en tredjepart og stiller krav til partnerne om antallet af Google-annoncer, er i strid med konkurrenceloven.

En praksis de stoppede med i 2016 umiddelbart efter klagen. 

Ifølge Financial Times kan Margrethe Vestager og EU-Kommissionen tildele en bøde på op mod 13 mia. dollar, men det forventes at være markant lavere.

Google har allerede af to omgange betalt 7 mia. euro i EU-sanktioner, men har appelleret begge kendelser til de europæiske domstole i Luxembourg.

Modvind i flere sager

Margrethe Vestager har i sin tid som konkurrencekommissær fået ry for at være en hård forkæmper for fair konkurrence. Et ry der på rygtebasis har bragt hende i spil i medierne som et bud på den næste formand for EU-Kommissionen. Formandsposten bliver ledig til efteråret, hvor der skal sammensættes en ny Kommission. den nuværende formand Jean-Claude Juncker genopstiller ikke.

De seneste måneder har Vestager imidlertid tabt flere sager ved EU-domstolen. Bl.a. sagen om at godkende den danske regerings støtte til Femern og en sag mod den belgiske regering om aggressiv skattespekulation.

Afgørelserne imod Vestager og Kommissionen har i flere af tilfældene gået på forkert proces.

Foruden sagerne ved domstolen havnede Vestager også i det storpolitiske søgelys, da hun afviste den fransk-tysk togfusion mellem Siemens og Alstom.

Det fik især den franske finansminister Bruno Le Maire til at kritisere Kommissionens afgørelse, fordi det ifølge Le Maire svækker de europæiske virksomheders konkurrenceevne overfor Kina eksempelvis.

På grund af sagen opfordrer en række medlemslandene nu til, at EU finder frem til en fælles industripolitik.