Vestager vil vinde datakapløb med innovation og værdier

396333_16_9_large_707.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
19. feb 2020 KL.18:15

EU kan på en gang sætte sit digitale potentiale fri og samtidig beskytte europæernes værdier og rettigheder.

Det er løftet fra den danske EU-kommissær Margrethe Vestager, som onsdag præsenterede sit første store udspil til, hvordan hun vil digitalisere Europa og ruste kontinentets erhvervsliv bedre til kampen med giganterne i USA og Kina.

Den grønne og den digitale omstilling er to strategiske hovedprioriteter for EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen, som har sat sine to ledende næstformænd i spidsen for netop disse områder.

Alene brugen af kunstig intelligens, i kort form kaldet AI, er en “kæmpe mulighed for Europa,” sagde von der Leyen:

“Jeg synes ikke, vi taler nok om, hvad AI kan gøre for at forbedre vores hverdag,” sagde hun og nævnte bl.a. bedre diagnoser i kræftbehandling samt muligheden for at begrænse både energiregninger og CO2-udledning ved hjælp af intelligente varmesystemer.

“Hovedparten af de data, vi indsamler i dag, bruges ikke en eneste gang. I disse data ligger en enorm mængde af dyrebare idéer, potentiel innovation og uudnyttet potentiale, som vi er nødt til at sætte fri,” sagde von der Leyen.

Konkret består det første digitale udspil fra Vestagers team af en hvidbog om kunstig intelligens og en datastrategi, som nu skal i høring de kommende tre måneder. Vestager siger, at målet er at “omfavne muligheder og tackle risici – at skabe tillid i stedet for frygt,” og at hun går efter at skabe “en fair og konkurrencedygtig økonomi, hvor virksomhedernes vej fra garage til skalering er så kort som muligt, og hvor forbrugerne kan regne med, at deres rettigheder respekteres.”

Signal til USA og Kina

I en slet skjult trussel til de amerikanske og kinesiske tech-giganter, siger Vestager, at Europa “fortsat vil være den mest åbne region i verden. Men hvis man vil lave forretninger her, så skal man selvfølgelig respektere vores regler og værdier.”

Kunstig intelligens er som teknologi ikke “god eller dårlig – det hele handler om, hvorfor og hvordan den bruges,” siger Vestager.

Derfor har hendes nye hvidbog fokus på at bygge “to økosystemer”: Et der skal skabe europæisk excellence, og et der skal skabe tillid.

Under “excellence” vil Kommissionen bl.a. øremærke forskningsmidler for 15 mia. euro til AI-forskning, sikre at der findes mindst et innovationscenter i hvert EU-land med fokus på AI, finde yderligere finansiering via den europæiske investeringsfond og støtte indkøb af AI-teknologi via offentlige udbud.

Under “tillid” vil man gå efter at afstemme regulering med risici. Især på såkaldte højrisikoområder som sundhed, transport, politi og retsvæsen er det nødvendigt med regulering, så brugen af AI er “transparent” og der er “garanteret menneskeligt opsyn,” lyder det i Vestagers udspil.

Desuden skal der være kontrol med AI-systemer, ligesom man i dag kontrollerer og kvalitetstjekker mange andre produkter, og Kommissionen vil også sikre, at der bruges neutrale og upartiske datasæt.

Med den anden del af udspillet, en ny datastrategi, vil Kommissionen etablere et “indre marked for data”, hvor virksomheder og myndigheder kan dele data på tværs. Senere på året kommer et konkret udspil til styring af det nye datamarked, ligesom Kommissionen vil investere 2,5 mia. euro i infrastruktur.

Kommissær for det indre marked, Thierry Breton, siger, at EU “erkender, at vi missede den første bølge” af digitaliseringen og f.eks. tabte de sociale medier til USA og Kina:

“Der er nogle platforme, som har fået stor succes, blandt andet fordi de allerede havde et stort hjemmemarked, og nu bliver de brugt overalt,” siger Breton og tilføjer:

“Men vi er på vej ind i en æra, hvor de største datamængder vil komme fra erhvervslivet. Kampen om industrielle data begynder her og nu, og vi har den største og stærkeste industrielle base. Vi har alt, hvad der skal til for at vinde.”