Vestager stanger milliardbøde ud til amerikansk chipgigant

384714_16_9_large_702.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
18. jul 2019 KL.13:16

null

Opdateret 13:16 med yderligere kommentar fra Vestager – Den amerikanske chipproducent Qualcomm har dumpet priserne på chips, der forbinder mobilenheder som telefoner og mobile bredbånd til eksterne netværk i perioden 2009 til 2011, for at tvinge en konkurrent ud af markedet. Det koster dem nu en milliardbøde fra EU.

Det er nemlig i strid med konkurrencelovgivningen, vurderer EU's danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager.

Derfor skal selskabet, der bl.a. producerer chips til Iphone, betale en bøde på 242 mio. euro (ca. 1,8 mia. kr.). Det er Qualcomms anden milliardbøde fra EU på bare halvandet år.

“Qualcomm har solgt disse produkter til en pris lavere end omkostningerne til nøglekunder med det formål at eliminere en konkurrent. Qualcomms strategiske adfærd forhindrer konkurrence og innovation på dette marked og begrænser de valgmuligheder, der er tilgængelige for forbrugerne i en sektor med meget stor efterspørgsel og potentiale for innovative teknologier. Da det er ulovligt ifølge EU's konkurrenceregler, giver vi i dag en bøde til Qualcomm på 242 mio. euro,” lyder det fra Vestager i en pressemeddelelse.

Sagen stammer fra perioden 2009-2011, hvor Qualcomm ifølge EU-Kommissionen har gjort sig skyldig i aggressiv prissætning. Selskabet har i perioden sat prisen for deres basebåndchips ned til under omkostningspris, når de har solgt chips til Huawei og ZTE. Selskaberne er blandt Qualcomms primære kunder, og Kommissionens undersøgelser viser, at prisen bevidst blev sat lavt for at forhindre den britiske konkurrent Icera fra at vinde markedsandele. Icera er siden blevet opkøbt, og den pågældende forretningsdel er lukket ned.

Ifølge Vestager og EU-Kommissionen er Qualcomms adfærd i strid med konkurrencelovgivningen, fordi Qualcomm har siddet på 60 pct. af verdensmarkedet på dette område, og fordi de har udnyttet den position til at eliminere en konkurrent. Ifølge interne dokumenter fra selskabet skulle den lave pris “forhindre” Iceras mulige ekspansion og tilstedeværelse på markedet.

“Konkurrencelovgivngen forhindrer ikke selskaber som Qualcomm i at sætte lave priser. Men dominerende selskaber har et særligt ansvar for ikke svække konkurrence i markedet. De kan sælge til lave priser, men de kan ikke sælge under omkostningsniveau med intentionen om at eliminere en konkurrent,” siger Vestager på en pressekonference i Bruxelles.

Kommissionen har arbejdet på sagen siden 2015, og det er næsten 10 år siden at Icera klagede over situationen. Vestager afviser dog, at Kommissionen har været for længe om at reagere. Hun mener, forløbet har været helt afgørende for at sikre en fair procedure. Hun pointerer, at Kommissionen bl.a. har afholdt høringer og udvekslet informationer med Qualcomm i perioden, og selskabet har desuden flere gange i processen protesteret juridisk mod Kommissionens anmodninger om at få informationer.

"Det er sandt, hvis I synes, det har taget noget tid for os at afslutte denne sag. Men disse mange procedureskridt er nøglen til den balance, der sikrer en fair procedure i vores håndhævelse,” siger Vestager.

I januar 2018 fik Qualcomm en bøde på 998 mio. euro (ca. 7,5 mia. kr.) for i en femårig periode fra 2011 til 2016 at have betalt storkunden Apple for at holde konkurrenter fra fadet. Qualcomm betalte bl.a. i 2016 Apple for ikke at vælge Intel som ny udbyder.