Vestager: Fremskridt i inddæmning af gældskrisen

Politik
Eksklusivt for kunder
16. mar 2012 KL.20:14
Der er sket klare fremskridt i inddæmningen af den europæiske gældskrise. Det er et af budskaberne fra økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager under en investorkonference arrangeret af Danica Pension.

Under det seneste G20-topmøde i Mexico City, var finansministrenes reaktion på EU's arbejde med gældskrisen generelt positiv, og det gjorde indtryk på ministeren.

"Der var en bred anerkendelse af, at der begynder at komme styr på de forskellige elementer i kernen, som er at man forsøger at inddæmme den græske situation, at få lagt det nødvendige fundament og virkeliggjort konsolideringen i de europæiske lande, og så selvfølgelig se fremad," påpeger Margrethe Vestager.

Hun roser det nye regelsæt, finanspagten, der reformerer vækst- og stabilitetspagten, og sætter øget fokus på uholdbar udgiftsvækst i de enkelte EU-lande, og lægger et loft over den offentlige gæld.

"Det betyder, at vi diskuterer overophedning, konkurrenceevne, betalingsbalanceproblemer og den type ting på en helt anderledes konkret måde, end det har været gjort før. Det er ikke kun en økonomisk forandring, men også en kulturel forandring," siger Margrethe Vestager.

Diskussionerne i ministerrådet er dermed også blevet langt mere specifikke, og de enkelte lande tvinges til at tage stilling til, hvad de vil gøre ved deres interne problemer og gøre deres hjemmearbejde ordentligt inden de møder op til møderne, mener ministeren.

"Jeg skulle hilse at sige, at fornemmelsen af, at der er risiko for, at man kan blive lagt på bordet, dissekeret og ellers få at vide, hvordan man kunne gøre, hvis man gerne vil have styr på tingene, synes jeg virker," siger Margrethe Vestager.