Vermund smider bombe mod K's ministerkabale: Er suppleant for mulig minister

335223_16_9_large_89.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
19. nov 2016 KL.17:17
Netop som de Konservative jubler over muligheden for at træde i regering, kaster lederen af Nye Borgerlige, Pernille Vermund en bombe durk ind i den konservative folketingsgruppe. 

Pernille Vermund, der inden stiftelsen af Nye Borgerlige var medlem af de Konservative, er nemlig fortsat 1. suppleant for de Konservatives folketingsmedlem og politiske ordfører, Mette Abildgaard. 

I det tilfælde, at Mette Abildgaard udpeges som minister og de Konservative ønsker hendes plads i folketinget udfyldt af en suppleant, er pladsens Pernille Vermunds.

"Det er min ret ifølge grundloven, og så vil der opstå en situation, hvor jeg skal tage stilling til det. Og det har jeg endnu ikke gjort," siger Pernille Vermund. 

Det vil sige, at du ikke udelukker at du vil holde på din ret til at bruge grundlovens regler til at komme i Folketinget?

"Jeg siger, at det vil jeg tage stilling til, hvis det bliver relevant."

Hvilke andre tanker har du gjort dig om din post som Abildgaards suppleant?

"Jeg har besluttet og også gjort det klart, at hvis Mette Abildgaard eksempelvis blev gravid og hun derfor fik brug for en midlertidig suppleant, så ville jeg ikke forhindre hende i det ved at kræve min ret til at blive suppleant. Men hvis hun bliver minister, er det en noget anden sag. Så er det mere permanent. Der er stor forskel på at indsupplere for en minister og så på at være kortvarig suppleant, mens et folketingsmedlem er på barsel."

Men har du virkelig ikke taget stilling til det endnu?

"Nej. Altså. Det ville jo også være mærkeligt, hvis jeg havde taget stilling til det. For Det Konservative Folkeparti har ikke ministerposter endnu, og Mette er ikke udpeget som minister endnu. Hvis det bliver relevant, må vi se, hvordan det ender."

Lad mig spørge på en anden måde: Kan du fuldstændigt udelukke, at vil benytte dig af muligheden for at blive Mette Abildgaards suppleant i det tilfælde hun bliver minister og de Konservative får brug for en suppleant til at udfylde pladsen efter hende?

"Nej. Det kan jeg ikke fuldstændigt udelukke. Men jeg kan fuldstændigt udelukke det, hvis hun går på barsel, og det har jeg også tidligere givet hende tilsagn om. Hendes familieplaner skal ikke ødelægges af risikoen for, at der bliver sat en suppleant ind fra et andet parti."

Men er du opmærksom på, at du med den melding kan obstruere Mette Abildgaards chancer for at blive minister?

"Det Konservative Folkeparti kan vælge som de gør. Hun kan bvlive minister og så lade være med at indsupplere, hvis de ikke vil risikere, at jeg kommer ind. Det er deres beslutning. Jeg har hverken taget stilling til for eller imod. Der er mange hvis'er i det her."

Men K kan ikke se bort fra risikoen for at du kommer i Folketinget på deres mandat?

"Jo, det kan de. For de kan lade være med at indsupplere. Men hvis de stiller hende ind som minister og vælger at benytte sig af suppleanter, er det en ny situation.  Jeg har ikke nogen interesse i at de Konservative står styrket i Folketinget," siger hun. 

Børsen har været i kontakt med Mette Abildgaard om Vermunds melding, men hun har ingen kommentarer. Til gengæld siger den konservative leder Søren Pape Poulsen:

"Da vi ikke ved, om vi kommer i regering, er det helt vildt at kommentere på ministerposter. Så det gør vi ikke," siger han.