Venstre støtter ny økonomisk euro-regering

Politik
Eksklusivt for kunder
16. aug 2011 KL.22:26
Venstre kalder det et "godt, logisk og naturligt" skridt, at Frankrig og Tyskland foreslår en fælles "økonomisk" regering i eurozonen.

Ifølge de to landes regeringsledere, den franske præsident Nicolas Sarkozy og den tyske forbundskansler, Angela Merkel, skal denne regering bidrage til at til at tæmme den igangværende gældskrise i eurozonen.

"Man skal huske på, at vi ikke har en eurokrise, men en gældskrise," siger Venstres EU-parlamentariker, Jens Rohde.

"Og når landene ikke overholder aftalerne, men prøver at eksportere deres problemer, så er der behov for at stramme op. Vi har brug for den mest snævre økonomiske union, vi kan få op at stå," siger Jens Rohde.

Venstres EU-parlamentariker foreslår samtidig, at Europa-Parlamentet - og ikke de enkelte medlemslande - får til opgave at vælge EU-Kommissionens formand.

"I dag er problemet, at kommissionens formand ikke er stærk nok til at gennemtvinge de vedtagne beslutninger, fordi han er afhængig af staternes goodwill," siger Jens Rohde.

Venstres EU-parlamentariker frygter dog ikke, at et tættere økonomisk samarbejder skyder en dansk euroafstemning endnu længere ud i fremtiden:

"Jeg tror ikke, at det får nogen betydning. Og vi skal jo heller ikke stemme om dansk deltagelse før der atter er ro om euroen."

Det fransk-tyske forslag vil medføre, at den ny regering skal ledes af en præsident for 2,5 år ad gangen og den første præsident skal være EU's præsident, Herman Van Rompuy.

Efter et to timer langt møde mellem Angela Merkel og Nicolas Sarkozy i præsidentpaladset i Paris foreslog de to ledere også, at alle de 17 lande i eurozonen forpligter sig til at balancere deres budgetter i midten af 2012.

/ritzau/