USA og Kina underskriver fase 1-aftale - Trump klar til at droppe toldforhøjelser i næste aftale

394313_16_9_large_546.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
15. jan 2020 KL.19:05

Mere end 18 måneder efter at handelskrigen mellem USA og Kina brød ud, har USA’s præsident Donald Trump og Kinas vicepremierminister Liu He onsdag aften sat den første underskrift på en delaftale. Den såkaldte fase 1-aftale.

Ledsaget af trompetmusik ankom Trump for mere end en time siden til en tætpakket sal i Det Hvide Hus, hvor han siden har holdt en af sine klassiske improviserede taler pakket med anekdoter, ligesom Liu He og flere andre ligeledes har givet udtryk for deres glæde ved aftalen.

Trump kaldte undervejs ceremonien for et “vigtigt og bemærkelsesværdigt” øjeblik og sagde, at handelsaftalen er “historisk”, et “monumentalt skridt” og et “utroligt gennembrud”.

“Sammen retter vi fortidens fejl,” lød det bl.a. fra Trump, hvorefter han takkede Kinas ledere for en “hård, ærlig, åben og respektfuld” forhandlingsproces.

Donald Trump bekendtgjorde samtidig, at USA vil begynde at forhandle fase 2 “meget snart”, men indtil parterne når en ny delaftale, bliver der ikke pillet ved den resterende amerikanske told på kinesisk import.

“Jeg lader dem blive, for ellers har vi ikke noget at forhandle med og at forhandle med Liu (He, red.) er meget hårdt,” sagde Trump.

Til gengæld åbnede Trump for helt at fjerne de forhøjede toldsatser, hvis man kan enes om en fase 2-aftale.

“De vil alle sammen blive fjernet, så snart vi færdiggør fase 2. Det vil være noget, som nogen på Wall Street vil elske,” sagde Trump.

Tolden steget til 19,3 pct

Underskrivelsen har været en måned undervejs. Allerede 13. december offentliggjorde USA, at der var opnået enighed med Kina om en første delaftale. Og de amerikanske myndigheder offentliggjorde kort efter hovedpunkterne i aftalen: Kina skal købe amerikanske varer for 200 mia. dollar mere over de næste to år, mens USA til gengæld halverer tolden fra 15 pct. til 7,5 pct. på kinesisk import for 120 mia dollar. Samtidig skal aftalen bl.a. øge beskyttelsen af intellektuelle rettigheder.

Selvom fase 1-aftalen tilbageruller en del af de højere toldsatser, vil den gennemsnitlige amerikanske told på kinesiske varer ifølge tænketanken Peterson Institute for International Economics stadig være steget fra 3,1 pct. før handelskrigen til 19,3 pct. efter fase 1-aftalen. Og Donald Trumps nye toldsatser vil fortsat ramme kinesisk import for 360 mia. dollar. Ifølge flere økonomer skal handelsaftalen derfor i højere grad ses som en våbenhvile end en fredsaftale. Men den er et vigtigt signal:

“Toldsatserne er stadig høje. Men alene det, at man har kunnet lave en fase 1-aftale, har mindsket frygten for, at vi får den totale handelskrig, der sender global økonomi i recession,” sagde Allan von Mehren, chefanalytiker i Danske Bank i Børsen mandag.

Den gennemsnitlige kinesiske told er steget fra 8 pct. i januar 2018 til 20,9 pct. med fase 1-aftalen.

Mandag droppede Trump-regeringen sin anklage om, at Kina er valutamanipulator, hvilket også bliver set som et tegn på deeskalering.

I maj 2019 havde Kina og USA en stor handelsaftale på forhandlingsbordet, som dog endte med at falde på gulvet. Det er den aftale, som parterne nu forhandler videre om i en fase 1 og fase 2. Ifølge Allan von Mehren var fase 1 de elementer, som parterne allerede var tæt på at være enige om, mens fase 2 må forventes at blive markant sværere.