Tyske vælgere klumper sig sammen på midten

350797_16_9_large_754.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
10. sep 2017 KL.16:28
Tyske vælgere er blandt de mest centrumorienterede i hele Europa, hvilket ofte gør valgkampene i forbundsrepublikken mindre dramatiske og mere forudsigelige end i andre store EU-lande.

En ny meningsmåling fra tænketanken Bertelsmann Stiftung viser, at hele 80 procent af tyskerne definerer sig selv som "centrumorienterede".

I målingen siger 44 procent, at de opfatter sig selv som centrum-venstre, mens 36 procent ser på sig selv som centrum-højre.

Tallene er markant forskellige fra tilsvarende meningsmålinger i Frankrig, Italien og Spanien, hvor der er langt flere vælgere ude på fløjene.

Høj valgdeltagelse


Selv om de tyske valgkampe virker mere forudsigelige end i mange andre europæiske lande, så venter valgforskere en høj valgdeltagelse ved forbundsdagsvalget om to uger - søndag den 24. september.

"Jeg venter en valgdeltagelse på mellem 75 og 80 procent," siger lederen af valgforskningsinstituttet Insa, Hermann Binkert, til den regionale avis Stuttgarter Zeitung.

Ved det seneste valg - i 2013 - gik over 71,5 procent af vælgerne til valgurnerne.

Der er tegn på, at flere end normalt vil gå til stemmeurnerne denne gang. En del vælgere, som ikke har stemt før, er tiltrukket af det højreorienterede indvandrerfjendtlige og EU-fjendtlige parti Alternative für Tyskland (AfD).

En anden gruppe vælgere ventes modsat at blive motiveret til at stemme, fordi de ønsker at holde AfD nede.

Søvndyssende

En norsk tysklandsekspert, Kate Hansen Bundt, som er generalsekretær for Den norske Atlanterhavskomite, siger til nyhedsbureauet NTB, at valgkampen overordnet har været "søvndyssende".

"En del af forklaringen er, at det går overordentligt godt i Tyskland. Økonomien er god, arbejdsløsheden er lav, og Tyskland har et stort overskud på handelsbalancen med udlandet," siger Bundt og tilføjer:

"Samtidig har Merkel bragt CDU nærmere midten, hvor hun har gjort flere af SPD's hjertesager til sine egne. Dermed er det meget svært for socialdemokraterne i SPD at finde en klar platform."

SPD havde håbet på et opsving med Martin Schulz som ny partileder og kanslerkandidat. Men meningsmålingerne giver Merkel en opbakning på omkring 38 procent, mens Schulz kun har en opbakning på omkring 23 procent.

/ritzau/