Trump vil angiveligt købe Grønland: Sådan reagerer politikerne

386139_16_9_large_403.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
16. aug 2019 KL.11:26
Danskerne vågnede fredag morgen op til den markante nyhed fra den anerkendte amerikanske avis The Wall Street Journal om, at den amerikanske præsident Donald Trump har haft flere samtaler med sine rådgivere om at købe Grønland af Danmark. 

Historien kommer i en periode, hvor det samtidigt er blevet bekræftet af Det Hvide Hus og det danske kongehus, at Donald Trump kommer til Danmark 2. september i år. 

Men ifølge en række danske politikere skal Trump altså ikke sætte næsen op efter at lukke en hurtig handel under besøget. 

"Jeg håber, det er en joke, for det er en forfærdelig og grotesk tanke. Jeg er overbevist om, at både for Grønland og for Danmark ville det betyde et meget stort tab," siger udenrigsordfører Martin Lidegaard (R) til DR og fortsætter: 

"Det ville betyde en opløsning af Rigsfællesskabet, og at Grønland pludselig skulle leve under fuld amerikansk dominans."

Lars Løkke Rasmussen, Danmarks tidligere statsminister og nuværende formand for Venstre, deler Martin Lidegaards tanker om, at Trumps ønske om at købe Grønland må være en spøg.

"It must be an April Fool's Day joke … but totally out of season!," skriver han på Twitter.

 


Heller ikke Pernille Skipper, politisk ordfører for Enhedslisten, lægger op til et salg.

"Det siger voldsomt meget om Trump, at han rent faktisk tror, at man kan købe et helt land og et helt folk. Grønland er grønlændernes og det her er ikke 1800-tallet. Ikke til salg!," tweeter hun.Heller ikke fra grønlandsk side er der umiddelbart stor begejstring for udsigten til et amerikansk ejerskab. Aaja Chemnitz Larsen, der er Grønlandsk politiker og medlem af Folketinget, ser hellere, at det danske partnerskab blev udviklet. 

"Nej tak til at Trump skal købe Grønland! Tværtimod bør et bedre og mere ligeværdigt partnerskab med Danmark være vejen frem for et stærkere og på sigt mere frit Grønland," skriver hun.


The Wall Street Journal har forsøgt at få kommentarer fra Det Hvide Hus, Det Danske Kongehus og den danske ambassade i Washington uden held.