Trump sender USA's image i frit fald - men russerne elsker ham

347379_16_9_large_744.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
27. jun 2017 KL.15:32

Den amerikanske præsident Donald Trump har sendt USA's image i resten af verden i frit fald.

Det viser en stribe nye, internationale meningsmålinger fra hele 37 større lande, som analysegiganten Pew Research Center har gennemført. Det skriver Washingston Post.

Hvor 64 pct. af resten af verdens befolkning var positive overfor USA, mens Obama holdt roret, så er tallet på få måneder dykket til bare 49 pct. under Trumps ledelse.

Obama-Trump: 64-22

Og Trump selv trækker endnu mere katastrofale karakterer: 64 pct. af verdens befolkning var glade for præsident Obama og hans tilgang til resten af verden. Kun 22 pct. har tillid til Trump.

Dermed har Trump på kun fem måneder banket opbakningen ned til det niveau, som den sidst havde efter otte år med George W. Bush ved roret.

Indbyggerne i så forskellige lande som Tyskland, Mexico, Italien, Japan, Sverige og Canada vurderer bredt, at Trump er både arrogant, intolerant, ukvalificeret og farlig, viser undersøgelsen.

Europa, Asien og USA's naboer

Det er især lande i Europa og Asien, samt USA's naboer i Canada og Mexico, der dumper den nye amerikanske præsident.

"USA's image har taget nogle store slag i de seneste årtier, lige fra beslutningen om at invadere Irak til begivenhederne i 2007 og 2008, hvor den finansielle sektor i USA udløste en finanskrise. Men det mest effektfulde slag har været Donald Trumps erobring af Det Hvide Hus," understreger Frank G. Wisner, en tidligere topdiplomat, til Washington Post.

En del af forklaringen kan være den isolation og mantraet om "America First", der har gennemsyret Trumps valgprogram. Det har blandt andet bygget på trusler om toldmure, en sløjfet klimaaftale og en mur på grænsen til Mexico.

Kan isolere USA endnu mere

Men det betyder noget, at Trump og USA er upopulære i udlandet, vurderer Wisner, for det kravler direkte ind i andre landes indenrigspolitik. I sidste ende kan det føre til en endnu køligere afvisning af Trump og amerikanske interesser, så USA bliver mere isoleret, end landet reelt ønsker at være.

Eneste markante undtagelse er Rusland, hvor både Trump og USA har fået bedre karakterer, end det var tilfældet under den tidligere præsident Obama.

Hvor kun 11 pct. af russerne havde tillid til Obama, har 53 pct af russerne tillid til Trump.

Russisk alliance med Trump-kampagnen?

Rusland er lige nu et meget rødglødende emne i USA. FBI og den særlige anklager Robert Mueller efterforsker, om Trumps valgkampagne havde lavet en ulovlig alliance med russerne op til efterårets præsidentvalg.

De amerikanske efterretningstjenester har for længst konkluderet, at russerne blandt andet stod bag omfattende hacking af emails, der ifølge eksperter kan have kostet Hillary Clinton sejren i præsidentkampen - og flere topfolk fra Trump-kampagnen har haft dokumenterede møder med russiske embedsmænd under valgkampen.

Samtidig lagde Trump og den russiske præsident Vladimir Putin ikke skjul på under valgkampen, at de vældig godt kunne lide hinanden.