Trump mødes med Putin: "Det kan formudre det hele"

365764_16_9_large_878.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
16. jul 2018 KL.12:20

I dag kl 13 dansk tid mødes den amerikanske præsident Donald Trump med sin russiske pendant Vladimir Putin i den finske hovedstad Helsinki. 

Ifølge Flemming Splidsboel Hansen, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier og Rusland-kender, bliver det et møde mellem to præsidenter, hvor hvert ord og handling vil blive målt og vejet. 

"Det er et lidt sjovt møde, der kom i stand ret hurtigt. De er mødtes to gange ført, men i margen af større møder. Nu har man så valgt det her, der er på neutral grund. Jeg synes dog, det er Putin, der er mere på hjemmebane, når det nu foregår i Finland, som Rusland samarbejder med om rigtig meget" siger han. 

Der er ikke meldt noget ud endnu om, hvad der vil blive drøftet på mødet. Kun hvad der ikke vil blive talt om. 

"Putin har meldt ud, at han ikke vil snakke om Krim, og det er igen en lille sejr. Derudover går der en masse rygter om, hvad der ellers kan blive drøftet," lyder det fra seniorforskeren.

En tabersag

De ting, der rygtes at være på tapetet til topmødet, tæller ifølge Flemming Splidsboel Hansen bl.a. krigen i Syrien, hvor Trump formentlig gerne ser, at Iran trækker sig ud.

Et andet emne, der ligger dem begge på sinde, er sanktionerne mod Rusland efterfølgende den russiske annektering af Krim-halvøen i 2014. Det er sanktioner, der er blevet pålagt Rusland af USA og EU i 
fællesskab, og som søger at ramme især den russiske elite, men også import pålagt teknologi i forskellig udstrækning. Putin har siden 2014 forsøgt at få dem ophævet, og Trump udtrykte også selv modvilje mod dem i forbindelse med en skærpelse af sanktionerne i 2017. 

Den store elefant i rummet for dem begge bliver formentlig den russiske indblanding i det amerikanske valg. Et emne som seniorforskeren er i tvivl om, hvorvidt Trump overhovedet vil drøfte.  

"Trumps administration har sagt, at han ikke vil tage det op til mødet, fordi det er en tabersag, og Trump ønsker ikke tabersager. Putin vil med stor sandsynlighed bare benægte, hvis det bliver taget op," siger Flemming Splidsboel Hansen. 

"Putin kan ikke tabe"

Det forventes ikke, at der bliver skrevet noget konkret under eller indgået nogle større aftaler på mødet. Alligevel er der noget at vinde - særligt for en af præsidenterne. 

"Jeg kan ikke se, at Putin kan tabe. Uanset hvad vil de russiske medier sige, at han gjorde det godt. Det han kan vinde derimod er, at Trump får skabt tvivl om nogle ting. Hvis han til mødet eller efterfølgende får udtrykt sig uklart i forhold til USA's holdning til f.eks. Krim, så vil det være godt for Putin," siger han. 

Overordnet set vurderer Flemming Splidsboel Hansen, at mødet er en god ting for begge parter. 

"Jeg tror, vi vil se en lille opblødning. Trump har ret, når han siger, det er positivt. Overordnet set har han ret i at sige, lad os mødes og se, hvad der sker," lyder vurderingen. 

Men hvor Flemming Splidsboel Hansen var ubetinget positiv over for mødet mellem USA og Nordkorea, er han mere forbeholden her. 

"Forholdet til Rusland er anderledes end til Nordkorea, fordi der er nogle betingelser og sanktioner. Det kan mødet være med til at at underminere en smule. Det negative er, at det kan formudre en masse ting. Hvor står den amerikanske præsident f.eks. henne i forhold til sine egne rådgivere og sine europæiske allierede? Det vil russerne kunne udnytte," siger han